Sant Bartomeu de la Quadra estrena una reproducció del seu retaule gòtic

La parròquia de Sant Bartomeu de la Quadra ja compta de manera permanent amb una reproducció del retaule gòtic del segle XV que es conserva al Museu Diocesà de Barcelona. El passat divendres es va celebrar la inauguració coincidint amb la festa patronal del barri.

La reproducció del retaule gòtic s'exposa a un altar lateral de l'església de Sant Bartomeu de la Quadra // Parròquia de Sant Miquel

La reproducció del retaule gòtic s’exposa a un altar lateral de l’església de Sant Bartomeu de la Quadra // Parròquia de Sant Miquel

El retaule gòtic de Sant Bartomeu de la Quadra es troba al Museu Diocesà de Barcelona però des d’ara, a l’església d’aquest barri de muntanya es pot veure una reproducció instal·lada a un altar lateral. L’obra d’art, datada del segle XV i procedent de l’antiga església de Sant Bartomeu, es va traslladar a la parròquia de Sant Miquel durant les passades festes de Nadal en una exposició temporal. Durant quinze dies va ser visitat per nombrosos molinencs. Ara es podrà contemplar una reproducció del retaule de manera permanent al seu lloc original: a l’església de Sant Bartomeu de la Quadra.

A més de la reproducció de mides reals del retaule, a l’església de Sant Bartomeu s’han posat dos plafons explicatius. Un explica la història i la iconografia de l’obra d’art i l’altre ofereix una fotografia antiga on s’explica l’emplaçament original del retaule a principis del segle XX, abans de la destrucció de l’antiga església de Sant Bartomeu l’any 1936.

La reproducció del retaule gòtic se suma a dues novetats de Sant Bartomeu de la Quadra que es van inaugurar fa tot just un any: l’exposició de quatre capitells romànics del segle XI i el mural artístic del molinenc Josep Maria Pubill amb la imatge de l’antiga església romànica al porxo d’entrada de l’actual parròquia.

Inaugurat durant la festa patronal de Sant Bartomeu

La inauguració de la reproducció del retaule es va celebrar el passat divendres 24 d’agost, coincidint amb la festa patronal de Sant Bartomeu. La celebració va començar amb una missa solemne presidida pel vicari episcopal mossèn Anton Roca i concelebrada pel rector de la parròquia de Molins de Rei, Xavier Aymerich. L’església va reunir a feligresos de Sant Bartomeu però també de la Rierada, Vallpineda i de la parròquia de Sant Miquel.

A l’acte també van assistir l’alcalde accidental, Joan Ramon Casals, les regidores Anna Cantudo i Jessica Revestido, la directora del Museu Municipal de Molins de Rei, Maria Eugènia Ripoll, i el president de la Fundació Agrària, Joan Castellví. Aquestes dues organitzacions han tingut gran pes en aconseguir la reproducció del retaule ja que mentre la Fundació Agrària ha col·laborat en les despeses de la seva realització, des del Museu Municipal es va treballar per portar el retaule original a l’exposició temporal de Nadal i dur a terme la reproducció ara inaugurada.

Recomanacions personalitzades