L’augment de l’IVA penalitzarà als usuaris habituals del transport públic

L’augment de l’IVA de l’1 de setembre només es farà efectiu als abonaments multiviatge, com la T-10 o el Bonotren, mentre que el bitllet senzill no augmentarà de preu. Els abonaments comprats abans de l’1 de setembre seran vàlids fins al 2013.

L'augment de l'IVA recaurà només en els abonaments multiviatge // Jordi Julià

L’augment de l’IVA recaurà només en els abonaments multiviatge // Jordi Julià

Després de l’augment sense precedents del preu del transport públic el gener passat, els abonaments de transport públic tindran l’enèsim augment de preu el proper 1 de setembre. Si bé en aquella ocasió l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va decidir pujar molt més el bitllet senzill que els abonaments “per bonificar als usuaris més habituals”, a l’hora de fixar els preus que es deriven de l’augment de l’IVA s’ha fet a l’inrevés: gairebé tots els abonaments multiviatge pugen entre un 1,8 i un 2,2%, i els bitllets senzills mantenen el preu.

D’aquesta manera, la T-10 de 2 zones, la que cal usar per anar de Molins de Rei a Barcelona, costarà 0,35€ més: 18,75€. La d’una zona, per anar a poblacions com Sant Vicenç dels Horts, augmenta 0,20€ i s’enfila fins als 9,45€.

L’abonament de 10 viatges exclusiu de Rodalies -el Bonotren- també augmentarà en percentatges similars: el de 2 zones, que serveix per anar a Barcelona, costarà 0,25€ més: 13,20€. Pel que fa al d’una zona, que serveix per anar a Sant Feliu o el Papiol, s’encarirà 15 cèntims, i el nou preu serà de 8,25€.

Com que l’ATM també fixa les tarifes dels autobusos interurbans, se seguirà la mateixa política de congelació de preu dels bitllets senzills: tant Soler i Sauret com Autocorb i Autos Castellbisbal en mantindran el preu. En el cas de Soler i Sauret, l’abonament de 10 viatges per als seus autobusos puja igual que la resta d’abonaments un 2%, i a partir de l’1 de setembre la targeta B-1 d’1 zona (per anar a Cervelló o Sant Andreu de la Barca, per exemple) costarà 7,55€; i la de 2 zones (per anar a Esplugues de Llobregat o Barcelona) passarà a costar 15€.

Títols vàlids fins al 2013

L’ATM ha anunciat que “els títols adquirits abans de l’1 de setembre seran vàlids fins al proper canvi de tarifes”. El proper canvi de tarifes serà previsiblement l’1 de gener de 2013, però sempre es dóna una moratòria de dos mesos (fins al 28 de febrer) per poder acabar d’utilitzar els bitllets ja començats. En qualsevol cas, si a un usuari li quedessin títols sense estrenar passada aquesta data, els podrà bescanviar pagant la diferència als punts d’atenció al client dels operadors de transport.

Torna l’abonament il·limitat de Rodalies

Amb el canvi de tarifes de l’1 de gener passat, es van suprimir dos abonaments exclusius de Rodalies: la Targeta Studi i l’abonament mensual il·limitat. Aquests títols tenien equivalents d’entre els títols integrats de l’ATM (vàlids a tots els transports públics): la T-Jove i la T-Mes, però la diferència de preu era molt alta: la Targeta Studi de 2 zones valia 99,05€ i la T-Jove costava 172€; l’abonament mensual il·limitat de Rodalies costava 46,15€ i la T-Mes costava 73,60€. Aquest abonament també es va suprimir als trens regionals. Molts usuaris van queixar-se de la supressió d’aquests títols, també a Viu Molins de Rei. En una d’aquestes queixes, Renfe va respondre que es va fer per “homogeneïtzar els títols de rodalia i regionals i establir una convergència amb el sistema tarifari integrat”.

Després de totes les crítiques rebudes, Rodalies de Catalunya ha fet marxa enrere, i ha creat un abonament il·limitat tant per a la rodalia de Barcelona com per als trens regionals. En aquest cas l’abonament no és mensual sinó trimestral. L’abonament va començar a funcionar l’1 d’agost, a un preu de 130€ el de 2 zones. El preu mensual és fins i tot més baix que el que tenia el 2011 l’abonament mensual il·limitat (46,15€), abans de les fortes pujades del transport públic. Malgrat ser un títol de recent creació serà dels títols que pujaran de preu al setembre, passant a costar 2,40€ més un mes després de ser creat.

Recomanacions personalitzades