El Savoy torna a ser cinema per un dia

Per commemorar el centenari del cinema Savoy, el que ara és un taller de cotxes tornarà a projectar cinema aquesta nit, i de manera gratuïta. La pel·lícula triada és The Artist, la comèdia d’homenatge al cinema mut que va arrasar als últims Oscars.

Ara és un taller mecànic, però abans el Savoy era un cinema // Jordi Julià

Ara és un taller mecànic, però abans el Savoy era un cinema // Jordi Julià

El 1912 obria al carrer Carril el cinema Delícies, un dels dos primers locals de Molins de Rei que es dedicava exclusivament a la projecció de pel·lícules. Ara, 100 anys després, l’edifici segueix dempeus, però a dins no hi ha una sala de projecció, sinó un taller mecànic i de rentat de cotxes. Tal com diuen les lletres de la façana, el nom d’aquest establiment és “Lavado Savoy”. El nom del taller és hereu del cinema que hi havia: el cinema Delícies es va dir així des de la seva obertura el 1912 fins al 1944, quan va passar a ser el cinema Savoy. Tres dècades després el projector s’apagava definitivament.

Ara que fa cent anys que es va obrir aquest cinema emblemàtic de la vila, el Cineclub Hal 2002 (entitat que organitza les projeccions quinzenals de cinema al Foment i el Cinema a la Fresca) vol retre-li homenatge reconvertint-lo en cinema per un dia, dins el cicle de Cinema a la Fresca que organitza cada any. Serà dissabte, 7 de juliol, a les 21.30, i amb un preu que molts agrairan: 0 euros. El cicle de Cinema a la Fresca sol projectar pel·lícules durant l’estiu a la pista de la Peni, malgrat en aquesta ocasió els organitzadors hagin volgut sortir del seu guió.

Una pel·lícula muda i en blanc i negre

No hi havia cap pel·lícula més adient per l'ocasió que The Artist // Cineclub HAL 2002

No hi havia cap pel·lícula més adient per a l’ocasió que The Artist // Cineclub HAL 2002

Potser no hi havia cap pel·lícula més adient per a l’ocasió que The Artist: una comèdia muda i en blanc i negre que vol ser un homenatge a les primeres pel·lícules amb aquestes característiques que es van fer. Precisament les pel·lícules que projectava el cinema Delícies quan va obrir eren mudes i en blanc i negre. The Artist és una pel·lícula francesa de 2011 guanyadora de 5 Oscars, ambientada en una època una mica posterior a l’obertura del Delícies: la de la transició del cinema mut al cinema sonor (1927). A la pel·lícula això es tradueix en la ruïna d’un famós actor de cine mut i la glòria d’una actriu emergent de cinema sonor. Aquesta transició també va afectar Molins de Rei: l’arribada del cine sonor a Barcelona (cap al 1930) va fer baixar l’ocupació dels cinemes molinencs, fent-los entrar en una petita crisi. El problema es va acabar el 1931, quan el Foment va projectar la primera pel·lícula amb so de la història de la vila.

Recomanacions personalitzades