La vaga general paralitza els polígons i es deixa notar als comerços

Els polígons industrials és on més s’ha notat la vaga general, amb el sector industrial pràcticament paralitzat. Al Centre Vila, en canvi, més de la meitat dels negocis han obert les seves portes. Uns piquets van tallar les vies del tren al matí i la N-340 al migdia.

Els polígons industrials ha estat el lloc on més s’ha seguit la vaga general. Carrers deserts, pocs cotxes aparcats i naus tancades ha estat l’escena més habitual de la jornada tant al polígon El Pla com al Riera del Molí. Igual que el sector industrial s’ha sumat a la protesta contra la vaga general, així ho ha fet el sector del transport, com demostraven els camions aparcats que es veuen en alguns punts de la vila només a la nit i que el dia 29 van passar tot el dia sense moure’s.

Alguns establiments van deixar clar que donaven suport a la vaga general // Jose Polo

No ha estat tant massiu al comerç. Al Centre Vila, segons càlculs d’aquesta redacció, més del 40% dels botiguers s’han sumat a la vaga general i no han obert les seves portes. La Unió de Botiguers BotMol dóna una xifra molt més curta. En declaracions a Ràdio Molins de Rei han assegurat que el 85% del comerç de Molins de Rei no ha secundat la vaga. Mentre alguns botiguers tenien la persiana mig abaixada per amagar -se si apareixien piquets informatius, altres establiments van deixar clar que tancaven.

La ràdio local, que va prestar serveis mínims durant la jornada de vaga, xifra en dos comerços els que van patir danys als seus panys. Altres, com el Caprabo del polígon El Pla, van veure com pintaven la seva façana. Tot i aquestes accions puntuals, les reivindicacions van transcórrer en un to pacífic.

El Caprabo del polígon El Pla va obrir però no hi havia cap client a mig matí // David Guerrero

Pel que fa als centres educatius, el seguiment ha estat del 35%. Al CAP La Granja, mentre al matí ha treballat la majoria del personal, al torn de tarda s’ha seguit la vaga de manera massiva. Els serveis personals, en tots els casos, s’han respectat sense incidents.

En quant als serveis mínims del transport públic es van respectar en el MolinsBus. Tot i això, des de Soler i Sauret asseguren que quatre autobusos interurbans van ser atacats amb pedres, dos d’ells mentre prestaven servei amb passatge al seu interior.

La patronal del Baix Llobregat AEBALL/UPMBALL xifra en un 65% el percentatge d’empreses de la comarca que no han secundat la vaga, tot i que destaca que moltes empreses inicialment no tenien intenció de sumar-se a l’aturada i finalment ho han fet. PIMEC baixa molt més la xifra de seguiment  i assegura que només un 20% de petits i mitjans empresaris han fet vaga aquest 29 de març.

Tall de les vies del tren i la N-340

La plataforma Molins en vaga va començar a actuar des de primera hora del matí. Un grup en el que hi havia membres de la CUP, l’AJEIM, el sindicat CGT i altres persones a títol individual van concentrar-se a les set del matí a la plaça de l’estació i uns minuts després van entrar a l’estació de Rodalies Renfe per aturar la circulació dels trens que circulaven amb serveis mínims. Durant uns minuts el pas de trens va estar interromput en els dos sentits per l’acció d’aquest piquet, el que no va provocar grans perjudicis en la circulació ferroviària ja que el total de trens que circulava durant la jornada de vaga era escàs.

Un piquet va aturar a primera hora del matí el pas de trens a l'estació // Miquel Monfort

El tall del pont de Molins de Rei no va afectar a molts conductors ja que la circulació a aquella hora era escassa // Jose Polo

Després de fer piquets informatius als comerços del Centre Vila i participar a la concentració de la plaça de la Vila, que va aplegar a unes 500 persones, gairebé un centenar de manifestants van manifestar-se pels carrers de Molins de Rei. La comitiva va acabar al pont de Molins de Rei, a la N-340, de la que es va tallar el trànsit durant aproximadament un quart d’hora a l’alçada de l’autopista. Els Mossos d’Esquadra es van veure obligats a tallar els accessos a Molins de Rei des de Sant Vicenç dels Horts i Pallejà per la N-340.

Poc seguiment dels funcionaris municipals

A l’Ajuntament, fonts municipals asseguren que el 25% de la plantilla ha seguit l’aturada. Aquest percentatge no té en compte el personal d’empreses subcontractades per l’Ajuntament que han fet vaga en un percentatge superior.

Els serveis mínims establerts en els equipaments municipals s’han complert sense problemes, segons expliquen des del consistori. L’alcalde, Xavi Paz, ha valorat positivament el desenvolupament de la jornada. “Els molinencs han pogut exercir els seus drets de manera lliure i cívica”, ha indicat l’alcalde, que va ser present a la concentració organitzada a la plaça de la Vila.

Recomanacions personalitzades