Pujada insòlita del preu del transport públic

La majoria de títols de transport comprats a partir d’avui són un 7,9% més cars de mitjana, un augment mai vist des de l’aparició del Sistema Tarifari Integrat. Tot i això, per primer cop la T-Jove baixa de preu i la T-Trimestre costarà un 50% menys als aturats amb determinats nivells d’ingressos.

Artur Mas anunciava el 22 de novembre la segona tanda de retallades // Generalitat de Catalunya

El 22 de novembre Mas anunciava més retallades // Generalitat de Catalunya

Dos dies després que CiU fos la força més votada a Catalunya a les eleccions estatals, Artur Mas anunciava una segona tongada de retallades. Entre les mesures anunciades hi havia una nova baixada de sou dels funcionaris, la implantació d’un “tiquet moderador” a la sanitat (1€ per recepta) o l’augment de les taxes universitàries, del “cèntim sanitari” dels carburants o del preu del transport públic.

Mentre que de l’augment del cèntim sanitari dels carburants (un impost de 0,024€/litre implantat el 2004) no se n’ha sentit a parlar més, l’augment de l’aportació dels usuaris del transport públic no s’ha fet esperar. Ja era habitual que el transport públic augmentés els preus mitjans cada any, i que el títol més utilitzat (la T-10, que suposa un 84% de les vendes) ho fes en percentatges encara més alts, sempre per sobre de l’IPC, però el 2012 s’han batut rècords: l’augment de la Tarifa Mitjana Ponderada (TMP) dels títols integrats és d’un 7,88% per al 2012, mentre que l’augment del 2011 va ser d’un 2,91%.

L’augment de la T-10 és encara més gran, d’un 12%: la d’1 zona s’encareix 1€, i la de 2 zones costarà 2€ més. Els preus seran de 9,25 i 18,40€ respectivament. Atès que la majoria de fluxos des de Molins de Rei es fan cap a la zona 1, segueix existint un greuge comparatiu molt gran pels molinencs, que segueixen obligats a pagar el doble pel fet de ser a la zona 2. Des que es va crear el Sistema Tarifari Integrat el 2001, el preu de la T-10 no ha parat de pujar. L’únic descens va ser una rebaixa temporal d’abril a juliol de 2011.

La PTP ironitza sobre el tema a la seva felicitació de Nadal

La PTP ironitza sobre el tema a la seva felicitació de Nadal

Enguany, la diferència entre l’IPC i l’augment de les tarifes és molt més alta que en anys anteriors. L’última dada publicada de l’IPC interanual a Catalunya (de novembre de 2011) indica una inflació del 3%, 9 punts menys que l’increment que patirà la T-10 per al 2012. Entitats com la PTP ja han emès un comunicat on denuncien que “el problema econòmic és la manca de finançament, no les aportacions dels usuaris, que són generoses” i que “per primera vegada en 10 anys una pujada de tarifes s’acompanya d’un pla de retallades del servei”. D’altra banda, també alerten que “s’està dissuadint la demanda del transport públic aplicant pujades més altes al transport públic que al privat”, comparant-ho amb l’augment dels peatges entre un 4,8 i un 6,7%, amb noves polítiques de descomptes als vehicles, la reducció de l’impost de matriculació a Barcelona o la gratuïtat de l’Àrea Verda de Barcelona a residents no sancionats. Posen també diverses dades sobre la taula, com que entre el 2001 i el 2012 la T-10 ha augmentat el preu un 74% mentre que l’IPC ha crescut un 26%. A continuació podeu veure els diferents percentatges d’augments que s’han anat produint al llarg d’aquest període, juntament amb l’IPC interanual català del mateix mes de l’augment:

Augments insòlits també a Rodalies i autobús

El Bonotren abandonarà el disseny corporatiu vermell de Renfe-Rodalies pel taronja de Rodalies de Catalunya

El Bonotren abandonarà el disseny corporatiu vermell de Renfe-Rodalies pel taronja de Rodalies de Catalunya

Un altre títol utilitzat també a Molins de Rei, el Bonotren de 2 zones augmenta també d’una manera espectacular, i encara més que la T-10: un 15,11%. Des d’avui costa 12,95€. En canvi, el d’una zona augmenta un 3,18%. Això sí, la validesa del bitllet passa de 30 a 60 dies a partir d’avui.

El bitllet senzill tampoc se n’escapa: per Rodalies el bitllet de dues zones augmenta un 29,41%, arribant als 2,20€. A més, el d’1 zona puja encara més: un 37,93%, i costarà 2€. El canvi és exactament el mateix per als bitllets senzills dels autobusos inteurbans (Soler i Sauret, Autocorb o Autos Castellbisbal) en trajectes d’1 zona (per exemple, Molins de Rei-Sant Vicenç dels Horts). Si anem més enllà, el bitllet ens costarà un 25,58% més que fins ara: el de 2 zones, per anar a Barcelona o Castellbisbal, tindrà un cost de 2,70€. D’altra banda, els abonaments de 10 viatges exclusius de Soler i Sauret augmenten un 12,2% de mitjana i ara el d’1 zona costarà 7,40€ i el de 2 zones 14,70€.

Els indultats

No tot és negatiu en les noves tarifes aprovades per l’Autoritat del Transport Metropolità. Destaca especialment que l’abonament trimestral il·limitat per a joves baixa de preu considerablement: la T-Jove de 2 zones costarà un 15% menys a partir de demà, i a partir d’ara els menors de 25 anys que facin més de 27 viatges al mes podran amortitzar els 147€ que costarà la targeta. A la pràctica és un descompte del 36% sobre l’abonament trimestral il·limitat, la T-Trimestre, que té les mateixes condicions que la T-Jove però que està disponible a tothom.

Un altre col·lectiu que es beneficiarà d’aquests descomptes serà el dels aturats. Malgrat que el 31 de desembre encara no s’havien concretat les condicions, l’ATM va anunciar “un descompte mínim del 50%” en l’adquisició d’una T-Trimestre per als aturats “que compleixin determinats requisits d’ingressos”.

L’ATM considera que el nou sistema de tarifes pel 2012 “bonificarà els usuaris més habituals del sistema”, però les reduccions que ha fet en els abonaments de 2 zones dirigits als usuaris més habituals s’han limitat a unes reduccions de preu ínfimes: 0,10€ en la T-Mes o 3€ en la T-Trimestre, que costen 73,50 i 200€ respectivament; o directament augments desmesurats: tant la T-50/30 (50 viatges unipersonals en un mes) com la T-Familiar (70 viatges multipersonals en un mes) de 2 zones augmenten un 10%.

Finalment, no patiran canvis els bitllets exclusius del bus urbà de Molins de Rei, el MolinsBus, que segons Soler i Sauret es queda amb les mateixes tarifes que el 2011: el bitllet senzill costa 1,35€, l’abonament de 10 viatges 7,15€, l’abonament per a gent gran 3,45€ i l’abonament per a joves 4,20€.

Recomanacions personalitzades