Desconvocada in extremis una vaga a Renfe

El sindicat ferroviari SFF-CGT ha desconvocat una vaga a Renfe minuts abans de que comencés. La vaga, convocada per divendres 30 de desembre defensant entre altres temes la continuïtat de Renfe en la gestió de Rodalies de Catalunya, tenia afectació a Molins de Rei durant tot el dia.

Estació de tren de Molins de Rei // Jordi Julià

Estació de tren de Molins de Rei // Jordi Julià

El Sindicat Federal Ferroviari, vinculat a la Confederació General del Treball, va convocar una vaga a Renfe i Adif a tot Espanya per divendres 30 de desembre. Segons van explicar en un comunicat, el motiu principal de la vaga era que a les reunions que havia tingut amb la Generalitat “no acabem de concretar i garantir que l’operador a Catalunya hagi de ser Renfe, i que treballadors i trens continuem en la nostra empresa”.

Teòricament la vaga començava a la mitjanit del dia 30 de desembre, però segons els serveis mínims fixats per la Generalitat l’últim tren del dia 29 de desembre era el de les 23h. Tot i això, no va ser fins les 22.32 que Rodalies de Catalunya va informar als usuaris de que la vaga s’havia desconvocat. El sindicat convocant acabava d’enviar minuts abans un comunicat on exposaven que la nova ministra de Foment, Ana Pastor, s’havia posat en contacte amb ells per expressar-los “la seva sintonia amb els plantejaments que van donar lloc a la vaga”, i s’ha compromès a reunir-se amb el sindicat per “aprofundir i solucionar el conflicte”. El sindicat assegurava també que “hem valorat les dates en què ens trobem per minimitzar els trastorns que puguem ocasionar als usuaris”. Tot i això, parlaven de “posposar” la vaga, i no pas d’anul·lar-la. De totes maneres, la vaga va quedar desconvocada i el servei de trens és l’habitual durant tot el divendres 30 de desembre.

El futur operador de Rodalies

L’arrel del conflicte és que el sindicat SFF-CGT no vol que s’obri la possibilitat que “pugui haver-hi més operadors que Renfe”. Actualment la gestió de les infraestructures i la dels trens pròpiament la fan dues empreses estatals diferents: Adif i Renfe-Operadora. Aquesta divisió va venir imposada per la UE per permetre la liberalització del transport ferroviari, i així obrir la porta a que operadors diferents de Renfe també poguessin prestar serveis de transport ferroviari. El traspàs que es va fer a la Generalitat de la gestió de trens de rodalies de Barcelona i els regionals de tot Catalunya li donava capacitat de decisió només en la gestió de Renfe-Operadora, és a dir, els trens pròpiament.

Quan estava a l’oposició, CiU va manifestar en el seu moment el seu desacord amb aquest traspàs incomplet, i al comunicat emès abans de la vaga per SFF-CGT asseguraven que no permetrien “la transferència també de vies, catenària, estacions, material i personal”. Des del traspàs a la Generalitat de la gestió del servei de rodalies de Barcelona i de trens regionals de Catalunya, s’ha insinuat en algunes ocasions la possibilitat de canviar l’empresa gestora dels trens. Alguns dels candidats van ser FGC o SNCF (l’empresa estatal francesa que gestiona els trens a França), i els treballadors de Renfe, veient perillar el seu lloc de treball, demanen la signatura d’un nou Contracte-Programa entre Renfe i la Generalitat per blindar la gestió de Renfe com a mínim fins al 2015. Al comunicat d’SFF-CGT també es demana que no se segreguin els treballadors de mercaderies en una empresa a part o que s’atenguin les peticions del personal d’estacions.

Menys freqüència que en un festiu

No és pas el primer cop que es convoca una vaga a Renfe i que a l’últim moment es desconvoca. Si s’hagués arribat a produir, a Molins de Rei l’afectació hauria començat el dijous 29, perquè en els serveis mínims que s’havien fixat l’últim tren en direcció Barcelona passava a les 23:00h, i en sentit contrari l’últim era a les 22:53. Durant tota la jornada de divendres gairebé tots els trens de la línia R1 que cobreixen la relació Molins de Rei-Mataró haurien quedat anul·lats per la vaga, amb només dues excepcions (una sortida de Molins de Rei a les 23:03 i una arribada a les 9:45). La línia principal, la R4, hauria tingut també afectacions considerables, arribant a tenir un sol tren per hora en diversos moments del dia. A partir de les 22:53 s’hauria restablert el servei habitual. De totes maneres, cal no oblidar que el comunicat parla de “posposar” la vaga, i no pas d’anul·lar-la, de manera que potser d’aquí unes setmanes aquesta situació s’acaba complint.

Recomanacions personalitzades