Molins de Rei, bressol de mitjans locals

Actualment Molins de Rei compta amb quatre mitjans de comunicació: Ràdio Molins de Rei, Molins de Rei Televisió, El Llaç, i  Viu Molins de Rei. Es completen així els quatre suports principals que regeixen en el món de la comunicació: ràdio, televisió, paper i digital. Un luxe al nivell de pocs municipis.

La última incorporació, el diari digital Viu Molins de Rei celebra aquest mes de novembre el seu primer aniversari. L’arribada i la potenciació de les noves tecnologies en els mitjans de comunicació van propulsar la creació d’un diari digital que recollís l’actualitat molinenca en una pàgina web però, al mateix temps, fent-se present mitjançant les xarxes socials com Facebook i Twitter.

Un dels impulsors d’aquesta iniciativa, el periodista David Guerrero, explica la importància de les noves tecnologies en el naixement del nou mitjà de comunicació: “Nosaltres mesos abans ja li donàvem voltes perquè a Molins de Rei hi havia un forat molt concret: gent jove molt activa a les xarxes socials, que té internet com la seva principal font d’informació i que no trobaven res de Molins de Rei allà“. Van adonar-se del que feia falta, van posar en marxa la iniciativa i un any després continuen endavant.

La publicació de les notícies va a càrrec de periodistes professionals però també estudiants i interessats en el periodisme local. Tots ells utilitzen el temps lliure per cobrir els actes i esdeveniments del municipi i construir els articles pertinents.

No obstant, fins fa exactament un any, Molins de Rei ja comptava amb els tres mitjans més tradicionals que, a més a més, tenen un llarg recorregut dins del món de la comunicació local. El mitjà pioner a Molins de Rei va ser la ràdio. Entre 1950 i 1965 una emissora anomenada Ràdio Joventut de Molins de Rei va servir com a eina de difusió de les idees del règim franquista, de la mà del Frente de Juventudes Local.

Ràdio Molins de Rei

Tanmateix, l’actual ràdio, Ràdio Molins de Rei, neix el 1980 després de la formació del primer ajuntament democràtic amb el suport de l’alcaldessa Antònia Castellana. Aquest projecte ja havia estat impulsat per dos molinencs: Artur Mas i Miquel Armengol. Amb el pas del temps, Armengol es convertiria en el director de l’emissora durant molts anys i en un dels pilars fonamentals per al funcionament d’aquesta, a més a més d’un important dinamitzador cultural de la vila.

Des de llavors, Ràdio Molins de Rei, ha esdevingut una eina bàsica per a la cohesió social i per la difusió d’informació local immediata i dels esdeveniments culturals, lúdics o polítics. Actualment, compta amb cinc treballadors fixes: Silvia Artés, Oriol Romeu, Roger Tusset, Eli González i Josep Montano. Juntament amb ells, gairebé 200 col·laboradors fan possible aquest projecte a dia d’avui, construint així una graella de programes rica en tots els àmbits.

Si alguna cosa caracteritza la ràdio local, és la proximitat i la immediatesa que permet el seu sistema. El cap de programes, Oriol Romeu, considera que “el periodisme local és un subgènere molt interessant”. Romeu destaca especialment “la proximitat, ja que és un periodisme que fots fer al carrer i que molt sovint et pots trobar amb les persones a les que entrevistes i dialogues. Això d’altra banda és un handicap que potser tu vols el diumenge descansar i desconnectar i et trobes alguna persona, sense cap mala fe, que et recorda a la feina”.

Des de l’inici del Viu Molins de Rei, la ràdio ha suportat i s’ha complementat amb aquest projecte digital, tenint en compte que la redacció del diari també col·labora en aquest mitjà. Per la seva banda, Ràdio Molins de Rei té una pàgina de Facebook i Twitter que permet obrir-se al públic més jove i fer la difusió dels seus continguts, o si més no anunciar-los a través d’aquestes xarxes socials. “S’ha demostrat que amb el Twitter i amb el Facebook amb poques paraules pots vertebrar titulars que ens ajuden a comunicar-nos”, opina Oriol Romeu.

El Llaç

Última portada de la revista El Llaç // El Llaç

El segon mitjà tradicional que va sorgir a la vila, va ser la revista El Llaç. L’any 1957 es funda el Llaç d’Unió com a publicació parroquial. Actualment es tracta d’una revista mensual d’informació i opinió de Molins de Rei editada per l’Associació Cultural Fòrum XXI, i gràcies a les aportacions dels subscriptors, anunciants i a la col·laboració desinteressada de les persones que escriuen els articles.

El Llaç no només difon les notícies de Molins de Rei, sinó que també pública informació d’actualitat del Papiol, Pallejà, Castellbisbal i Torrelles de Llobregat. En aquesta publicació s’inclouen notícies, reportatges, entrevistes i fins fa pocs anys, les vinyetes del recordat molinenc Josep Maria Madorell.

Des de fa gairebé vint anys El Llaç és dirigit pel periodista Josep Ferrer.  La principal font d’informació que s’utilitza per a la seva configuració és la institucional proporcionada per l’Ajuntament. Josep Ferrer explica el procés d’edició que duen a terme a la redacció de la revista: “canviem en la majoria dels casos els titulars, sobretot de notícies que poden interpretar-se, i procurem donar-li la volta o interpretar les noticies segons el criteri de la revista”, explica Ferrer.

De la mateixa manera que la ràdio, El Llaç compta amb una pàgina de Facebook on es publiquen notícies de la vila que apareixen, no només en els mitjans locals sinó a també  a nivell nacional. És a dir, tot i ser una revista d’edició en premsa també s’ha afegit a l’ús de les noves tecnologies per tal d’incidir de la major manera possible al públic.

Molins TV

En tercer lloc, existeix la televisió, de la mà de Ricard Pascual, tècnic de telecomunicacions. Després que l’Ajuntament rebutges la seva idea de crear una cadena de televisió durant els anys 80, va traslladar la seva proposta al seu poble de naixement, Vallirana. Vint anys després, al 2003, va aconseguir muntar un canal de televisió de forma privada a la vila, el que és avui Molins TV.

Ricard Pascual, juntament amb les seves filles, va crear la productora Bipas TV Produccions, i a partir d’aquesta van crear el producte de la televisió local d’avui en dia. Tot i ser privada, Molins TV  rep una ajuda econòmica per part de l’Ajuntament, i a la vegada el consistori és una font d’informació a partir de a qual també s’elaboren els informatius. Pascual fa aquest balanç del seu canal:  “la televisió local de Molins de Rei ha crescut gràcies a que hi ha més incidència en el món de la comunicació, ens hi fa estar més alerta i perquè ens hem abocat més”.

Com els dos mitjans de comunicació anteriors, Molins TV també ha creat una pàgina de Facebook on es pengen els vídeos i la informació per a que el públic se n’assabenti de les properes emissions. “Les noves tecnologies han afectat evidentment molt positivament als mitjans de comunicació, i també a la televisió local. Informar a la gent via Internet, en tot cas és un recordatori per poder accedir a la televisió clàssica des del sofà de casa” diu Pascual.

El futur

Ara per ara, el diari digital Viu Molins de Rei també s’ha fet un forat en el panorama comunicatiu. Actualment és un projecte conegut per la majoria de molinencs i molinenques i un servei cada dia més estès a la xarxa. Hi ha ciutadans que consumeixen una mica tots els mitjans, d’altres que només escolten la ràdio, altres que només llegeixen el que troben a internet… però la comunicació local ha sortit guanyant.

En Jose Polo, l’altre responsable de Viu Molins de Rei, indica que “el mitjà després d’un any es troba en una situació que ja s’està consolidant com a mitjà de comunicació a Molins de Rei, i això ho demostra l’audiència que estem tenint”. Ràdio Molins de Rei es manté directament depenent de l’Ajuntament, Molins TV ho fa igual en gran part, El Llaç es finança a partir de les subscripcions i els anunciants i Viu Molins de Rei l’objectiu que busca encara és la manera de treure rèdits per sobreviure econòmicament.

L’estimació per la vila de Molins de Rei i la passió per la difusió de la informació són els elements claus per crear, fer créixer i consolidar els mitjans de comunicació dels que tots els molinencs i molinenques poden gaudir a dia d’avui.

Recomanacions personalitzades