La Mostra de Cinema Àrab del CineBaix centra la seva mirada en Egipte

La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani arriba a la seva cinquena edició al CineBaix de Sant Feliu de Llobregat des del dijous 20 fins diumenge 23 d’octubre. Egipte és el país convidat d’aquesta edició i s’han programat quatre pel·lícules i un documental que mostren els aires de revolta i esperança d’aquest territori.

L’homenatge al director siri Omar Amiralay, a càrrec de la directora i productora Hala Alabdalla, donarà el tret de sortida el dijous 20 d’octubre a la cinquena edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya, que per primer cop tindrà dues seus: la Filmoteca de Catalunya (Barcelona) i el Cinebaix (Sant Feliu de Llobregat), on va néixer l’any 2006 com a projecte cultural independent i no competitiu.

Dues de les pel·lícules que es projectaran són recuperacions de films de fa poc, com ara El caos (2007) de Youssef Chahine i Khaled Youssef, i Dones del Caire (Ehky ya Scheherazade) (2009) de Yousry Nasrallah, on denuncia amb aquest melodrama un tema tabú: la discriminació sexual en una societat políticament corrupta i religiosament opressiva. Nasrallah, que va ser ajudant de direcció de Chahine, realitza un film poderós nascut de la indignació, però que utilitza un llenguatge narratiu proper a la telenovel·la amb l’objectiu d’arribar al nombre més gran possible d’espectadors egipcis. Pel que fa a El caos, dirigit per Youssef Chahine, recicla elements del melodrama popular per recuperar el personatge protagonista del seu primer èxit internacional, Estación central (1958). Tot el barri de Choubra, de El Caire, es troba sotmès per Hatem, un policia corrupte, a qui tots tenen por i odien alhora. Només la Nour, la noia amb qui festeja, gosa plantar-li cara. Però Nour està secretament enamorada d’en Sherif, un fiscal de districte jove i íntegre. Un amor contrariat en un clima de violència social i opressió policial.

Les altres dues són pel·lícules representatives de la situació a Egipte, abans, durant i després dels moviments de protesta que van commocionar el país. Totes dues són molt recents: El Caire 678 (2010) de Mohamed Diab, que s’ha estrenat a Espanya aquest setembre, i 18 dies (18 Days) (2011), feta per un conjunt de deu directors egipcis, com a testimoni de la revolta que va acabar amb la dimissió de Hosni Moubarak després de 30 anys en el poder. Deu històries autònomes però amb el denominador comú d’estar centrades en aquests divuit dies que varen sacsejar Egipte a principis de 2011.

I per últim el documental Prohibit (Mammou) (2011) d’Amal Ramsis. La directora Amal Ramsis va retratar l’Egipte anterior a la revolució en aquest film, caminant tota sola pels carrers d’El Caire amb la seva càmera, filmant d’amagat, ocultant-se de la policia i buscant refugi en cases d’amics. L’esclat de la revolució va coincidir amb el darrer dia de muntatge del film.

Una altra de les novetats d’aquesta edició és la creació de la secció “Des de l’altra riba” on es presentaran pel·lícules i documentals que tracten sobre el món àrab a la Mediterrània, fetes, en aquest cas, no per realitzadors àrabs, sinó per realitzadors de l’altra riba del Mediterrani. En concret, es presentaran dos documentals i un curtmetratge fets a Egipte.

D’altra banda, per primera vegada la Mostra passa a tenir dues seus: el CineBaix de Sant Feliu, on va néixer i on continuarà, i la Filmoteca de Catalunya a Barcelona. A més, s’enceten sessions especials de la Mostra a Vic i Igualada, en el marc de la col·laboració amb la Federació Catalana de Cineclubs.

La Mostra va néixer el 2006 del treball conjunt de dues entitats, l’Associació CineBaix i Sodepau, i amb el suport de Beirut DC – una associació de professionals del cinema del Líban, organitzadors de l’Ayam Beirut Cinema’iya. En el marc de la col·laboració amb la Federació de Cineclubs de Catalunya, la Mostra enguany s’ha estès a altres ciutats del país, com Figueres -on s’ha organitzat la I Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani del 22 de setembre a l’1 d’octubre-, Vic i Igualada, que acolliran sessions especials el 21 i el 22 d’octubre. El principal objectiu de la Mostra és difondre el cinema àrab i mediterrani a Catalunya a fi de contribuir a la creació d’un espai de trobada i intercanvi per als professionals del món del cinema àrab i català, i alhora promoure la sensibilització per afavorir la convivència entre els pobles mediterranis.

Recomanacions personalitzades