Els trens de Rodalies tornen a la normalitat

Després de més de tres setmanes de tall, avui es restableix el servei dels trens al seu pas per Molins de Rei. D’aquesta manera, recuperen el seu recorregut i horari habitual tant la línia R4 com la R1, que torna a tenir Molins de Rei com a destinació a partir d’avui.

Han estat 24 dies desconnectats de Barcelona i de la resta de línies de Rodalies a través del tren, però avui s’acaben els maldecaps per als usuaris que no marxen a l’agost i, sigui per motius laborals o d’oci, havien d’agafar el transport públic durant aquest mes.

Els trens de la prinicpal línia de Molins de Rei, la R4, quedava tallada a l’estació de L’Hospitalet, i calia fer transbord al metro per arribar fins al centre de Barcelona, o per seguir fins a la destinació habitual dels trens d’aquesta línia: Terrassa i Manresa. El temps de viatge es veia augmentat una mitjana d’uns 15 minuts. La situació es complicava encara més si es volia fer transbord a alguna altra línia, com la R2 Sud, cas en què calia agafar el metro i Ferrocarrils de la Generalitat per arribar fins a l’estació de Bellvitge.

A partir d’avui els trens tornaran a fer recorregut directe entre Molins de Rei i Barcelona-Sants, i es tornarà a trigar 20 minuts en arribar-hi des de Molins de Rei, a diferència dels 35 que es trigaven durant el tall.

En el cas de la R1, amb origen habitualment a Molins de Rei, aquests dies començava a l’estació de França, i 18 parades de metro separaven el trajecte habitual. Ara, tornen a fer recorregut directe fins Molins de Rei els dies feiners, millorant així l’accés cap a la costa del Maresme de cara a les últimes setmanes d’estiu. A més, també fa que augmenti la freqüència de pas cap a Barcelona, amb 6 trens per hora.

El tall s'ha fet per permetre la cobertura de vies a la zona de Sants // David Guerrero

Amb el restabliment del servei entre Sants i L’Hospitalet, tant a la R4 com a la R1 tornen els horaris de pas que hi havia abans del tall. Deixarem també de veure trens regionals sense parada i a gran velocitat per la nostra línia, perquè els serveis regionals deixaran de tenir L’Hospitalet de Llobregat com a destinació.

El tram afectat pel tall és possiblement el trajecte amb més trànsit de trens de tot Barcelona, ja que és el punt on conflueixen totes les línies que passen per la capital catalana. El que s’ha dit que era “el major tall ferroviari de la història” s’ha fet per permetre la cobertura de les vies just abans d’arribar a Sants. Aquests treballs van iniciar-se el 2005, coincidint amb els treballs per fer arribar l’AVE a Sants, i acabaran l’any que ve amb la urbanització de la zona. Fins ara han tingut un cost de 73 milions d’euros. Associacions com l’Associació per la Promoció del Transport Públic ja han denunciat que les obres, que fins ara han costat 73 milions d’euros, no aporten cap benefici als usuaris, sinó que han causat un coll d’ampolla amb l’eliminació de dues vies d’accés a Sants.

Recomanacions personalitzades