La manifestació contra el tancament del CAP surt endavant un dilluns més en ple agost

Per quarta setmana consecutiva, uns 130 molinencs han sortit al carrer en ple mes d’agost per mostrar el seu rebuig al tancament del servei d’urgències del CAP La Granja.  Les protestes es repetiran la setmana vinent amb la ment posada ja en la preparació d’una gran manifestació el proper 5 de setembre.

Les persones que encapçalen la manifestació cada setmana són diferents // David Guerrero

Al voltant de 130 persones han tornat a sortir al carrer per quarta setmana consecutiva per protestar contra la reducció del servei d’urgències del Centre d’Assistència Primària de Molins de Rei. L’assistència ha estat similar a la de la setmana passada i els manifestants, després de quatre setmanes, ja es comencen a conèixer les cares. Un grup d’irreductibles no falla setmana rere setmana i busca la manera d’aconseguir arribar a més gent.  La manifestació ha arribat minuts abans de dos quarts de nou a l’ambulatori i com ha passat durant les anteriors setmanes, la porta d’accés al vestíbul del CAP ja estava tancada.

Un veí intenta forçar al personal del CAP a que no tanqui la porta lateral // David Guerrero

En aquest moment ha estat quan s’ha produït l’únic moment de tensió de totes les concentracions pacífiques fetes fins el moment. Davant la porta tancada un veí ha demanat accedir al CAP, el personal sanitari li ha indicat que accedís per una porta lateral i quan li han obert al veí, aquest ha volgut forçar que es mantingués oberta i accedissin els manifestants. És quan s’ha produït un tira i afluixa amb la porta entre la directora del CAP i el veí. Després de que la resta d’assistents a la manifestació es mostressin reticents a l’acció i li diguessin que ho deixés córrer, el veí ha dialogat amb la directora del CAP.

El veí i la directora del CAP han acabat conversant amistosament després de la petita picabaralla // David Guerrero

Els  dos han acabat arribant a la mateixa conclusió: “Tots estem en el mateix vaixell”, han acabat dient amb to conciliador i mirades còmplices. La porta del CAP s’ha tancat en aquell moment però aquells malalts que han anat arribant fins a les nou de la nit podien ser atesos accedint per la porta lateral. Amb la presència d’una patrulla dels Mossos d’Esquadra i una altra de la Guàrdia Urbana a l’exterior del CAP, s’ha celebrat l’assemblea al pati interior del CAP fins a les nou de la nit, quan també s’han apagat els llums de l’interior de l’edifici, que fins aquell moment ha continuat atenent als molinencs que ja es trobaven a l’interior. Alguns d’ells, fins i tot en cadira de rodes, al sortir de l’ambulatori i trobar-se amb l’assemblea s’han quedat a escoltar el que es deia entre els manifestants. En canvi, una parella al arribar a la porta, trobar-la tancada i veure la presència policial han optat per girar cua sense ser atesos.

A l’assemblea s’ha explicat que es poden posar reclamacions per protestar contra el tancament del CAP abans de l’hora. Es pot fer tant presencialment al mateix CAP com a través de l’espai de reclamacions al web del CatSalut. Diversos manifestants han explicat que ja han presentat la seva reclamació durant la setmana passada i han destacat “la bona predisposició i suport del personal del CAP”.

Amb la regidora de Sanitat però sense l’alcalde

Un manifestant porta un cartell que diu "Basta ya de tantos recortes". En segon terme, la regidora de Sanitat, Anna Cantudo // David Guerrero

La regidora de Sanitat, Anna Cantudo, ha tornat a repetir la seva presència a la manifestació, com ja va fer la setmana passada, i s’ha tornat a mostrar al costat dels molinencs que reclamen un servei d’urgències digne per a una població com Molins de Rei. En canvi, l’alcalde, Xavi Paz, que precisament tornava aquest dilluns a la feina després de les vacances no s’ha deixat veure a la protesta.

La CUP ha continuat mantenint la seva presència a les protestes, amb els regidors Roger Castillo i Laura Peradalta presents a la manifestació i l’assemblea posterior. Per part d’Iniciativa, Sergi Conde ha assistit a les protestes. En canvi, CiU continua sense fer-se present després de que Joan Ramon Casals donés la cara el dia de la primera manifestació. Esquerres per Molins de Rei i el Partit Popular segueixen sense aparèixer i no han assistit a cap de les quatre manifestacions convocades.

Bona sintonia amb l’Ajuntament

Tot i que la regidora de Sanitat no s’ha quedat a l’assemblea posterior, els membres de la comissió “Molins contra les retallades” han explicat la reunió mantinguda entre Anna Cantudo i la comissió aquest mateix dilluns a la tarda. “Hem sortit de la reunió amb bones sensacions”, ha assegurat una de les portaveus.

La manifestació va finalitzar amb una assemblea al pati interior del CAP com és habitual // David Guerrero

Segons els membres de la comissió, l’Ajuntament ha mostrat la seva entesa i el seu suport a les manifestacions, com ja es va manifestar la setmana passada. De fet, els cartells per convocar a les concentracions que es poden veure als carrers s’han fotocopiat a l’Ajuntament i els fulls de recollida de signatures contra el tancament del CAP es podran trobar a les dependències municipals a partir de setembre. L’Ajuntament continua disposat a deixar penjar una pancarta al balcó de l’Ajuntament per evidenciar el seu rebuig a les retallades. Això sí, aquesta pancarta no portarà el logotip del consistori a petició de la comissió.

A més, els manifestants segueixen tenint el compromís d’estar a una reunió amb el departament de Salut de la Generalitat. El problema és que de moment aquesta trobada entre el consistori i Salut no té data.

El 5 de setembre com a principal objectiu

El gran objectiu és organitzar al màxim la gran cita de la que es parla durant les últimes setmanes: el 5 de setembre, data en la que s’espera reunir un altre cop a un gran gruix de manifestants com es va aconseguir el passat 1 d’agost. D’aquell dia s’espera treure alguna cosa més i es busca la manera d’aconseguir-ho. “Ara som uns quants, però la primera setmana vam ser 500 i hem d’aconseguir que vinguin a manifestar-se 1.000 o 2.000 persones, sinó no hi haurà manera que ens escoltin”, deia un veí a l’assemblea posterior a la manifestació. “Si no fem accions contundents, com una ocupació del CAP, el nom de Molins de Rei no estarà a la taula del conseller i no tindrem res a fer”, indicava un altre assistent. Durant aquestes dues setmanes prèvies al 5 de setembre estudiaran les possibles accions per dur a terme.

Abans d’això, el proper dilluns 29 d’agost a les vuit del vespre tornarà a sortir la manifestació de la plaça de l’Ajuntament amb destí al CAP del barri de La Granja a través del carrer Bruc.

Recomanacions personalitzades