31 persones ja gaudeixen del seu pis protegit del carrer Ramon Llull

L’Agència de l’Habitatge i l’Ajuntament van entregar el passat dimarts les claus als guanyadors d’un pis de lloguer de protecció oficial a la promoció del carrer Ramon Llull. El pis per a discapacitats ha quedat sense ocupar i set inquilins més rebran les claus pròximament.

La Gòtica va ser l'espai on es van entregar les claus als nous inquilins // Jordi Julià

Mentre mig poble encara patia les conseqüències de la forta tempesta que hi havia hagut aquella matinada, 31 afortunats rebien les claus del seu nou pis de protecció oficial. Així començava el final del llarg procés pel qual han hagut de passar els habitatges de lloguer destinats principalment a joves ubicats al carrer de Ramon Llull, cantonada amb el carrer d’Anna Canalias.

Dins els 41 metres quadrats de mitjana que fan els pisos hi ha lloc per un dormitori, una cuina-menjador i un lavabo. D’altra banda, els nous llogaters –un total de 39– hauran d’abonar a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya una quantitat mensual d’entre 370 i 400 euros mensuals, un import on van incloses totes les despeses comunitàries i la plaça d’aparcament que va vinculada a cada apartament. El preu final és 30 euros mensuals superior al que havia anunciat inicialment l’Ajuntament en el moment de fer el sorteig. El bloc de pisos té dues plantes destinades a habitatges i un soterrani per aparcament.

Una de les noves veïnes del carrer Ramon Llull amb les claus a la mà // Jordi Julià

Una de les afortunades, que va saber que li havia tocat un pis el passat mes de juny, va declarar a aquest diari: “L’he pogut visitar, i em va agradar molt. La mida està prou bé, per a una persona és més que suficient, i si cal també n’hi caben dues”. Aquesta jove molinenca assegura que el motiu que va portar-la a demanar un d’aquests pisos no és cap altre que els elevats preus. “Vaig estar mirant per aquí al voltant i tot era massa car, no m’arribava per poder-m’ho pagar jo tota sola. Si no hagués aconseguit aquest pis, no sé què hauria fet”, assegurava contenta. Com ella, la majoria dels nous inquilins són joves ja que 30 dels 39 pisos estan destinats a persones menors de 35 anys.

No obstant, hi ha el cas d’una parella que exposa un cas bastant diferent: “Estàvem buscant pis, vam estar mirant de demanar un d’aquests pisos, però comptant vam veure que el preu per metre quadrat era més alt que el d’altres pisos de lloguer a Molins. A més, per a dues persones el vam trobar massa petit”. Tot i això, el van presentar i ja disposen de les claus de la seva nova llar.

L’acte d’entrega de claus va ser presidit per l’alcalde Xavi Paz, el primer tinent d’alcalde Joan Ramon Casals, la regidora d’Habitatge, Anna Cantudo, i el secretari d’habitatge i millora urbana de la Generalitat, Carles Sala. L’alcalde de Molins de Rei es va comprometre a seguir “fent polítiques d’habitatge destinades especialment als joves, buscant la manera que aquest acte d’avui no sigui un fet aïllat”, mentre que el representant de la Generalitat admetia que “estem buscant acords amb les entitats financeres per poder seguir fent actuacions com aquesta, tot i que és molt difícil ja que hi ha un escanyament impressionant del crèdit”.

[nggallery id=16]

Aquesta és una obra iniciada en l’anterior legislatura, en el marc del Pacte nacional per a l’habitatge, promogut pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de l’anterior govern de la Generalitat amb l’objectiu atendre les necessitats d’habitatge de la població introduint diferents mesures, entre les quals hi havia l’increment de la construcció d’habitatges protegits. Així, Xavi Paz va reconèixer la culminació de “una obra iniciada per l’anterior govern, i ens sentim orgullosos de poder-la lliurar als seus nous propietaris”. De totes maneres, Paz va criticar el fet que “haguem hagut d’esperar tant per poder veure aquesta obra acabada”. La licitació de les obres va tenir lloc ara fa quatre anys, i inicialment havien d’estar acabades a finals de 2009. No obstant, l’Ajuntament no va cedir els terrenys del carrer Ramon Llull fins l’abril de 2009.

Els pisos disposen de xarxa separativa d’aigües i façanes amb aïllament tèrmic. Incorporen també plaques solars per obtenir aigua calenta amb l’escalfor del sol. El bloc, amb un pressupost de 2,84 milions d’euros, els ha construït Gulinves SL, i respon al disseny dels arquitectes Carmen Ribas i Pere Joan Ravetllat. Dels 39 pisos, trenta eren per a joves menors de 35 anys, vuit per a menors de 60, i un d’adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Tot i que el darrer ha quedat desert, per a la resta de pisos s’hi van presentar 131 persones durant l’any passat, de les quals es van admetre 98 sol·licituds i es van excloure 33. Properament es lliuraran els pisos que, per diferents motius, no es van poder entregar el passat dimarts.

Recomanacions personalitzades