Albert Rodríguez: "A la Federació Obrera s'ha fet una intervenció massa invasiva"

L’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei (ACM) critica la restauració de la Federació Obrera: considera que és “massa invasiva” i que s’haurien d’haver conservat més parts originals. També reclama a l’Ajuntament un tracte preferent a les empreses locals en els concursos públics. Ho assegura el seu president, Albert Rodríguez, en una entrevista amb Viu Molins de Rei durant el sopar de l’associació.

Albert Rodríguez, president de l'ACM // Jordi Julià

L’arquitecte Albert Rodríguez i Fiter presideix l’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei (ACM) des de la seva fundació, l’any 2008. Hi parlem en el marc del sopar que es fa cada any el dia de Sant Antoni, patró dels paletes i per extensió de tots els que intervenen en el procés constructiu. L’edició d’enguany, que va reunir unes 150 persones, s’ha fet al pati de l’antiga Federació Obrera, transformada recentment en un espai per les entitats, tot i que aquells que van anar al sopar també van poder veure el nou edifici per dins.

Sobre aquesta actuació, el president de l’ACM afirma que “a l’Associació hi ha una opinió bastant compartida que és crítica amb l’actuació que s’ha fet a la Federació. Creiem que està molt bé que l’edifici sigui per les entitats, però pensem que és una llàstima que la intervenció que s’hi ha fet sigui tan invasiva”. L’edifici original, d’estil modernista, albergava un teatre al seu interior, a més d’altres equipaments que diversos informes aconsellaven conservar . L’Ajuntament va iniciar un procés de participació ciutadana per definir l’ús que es faria del teatre, el qual va definir que seria un espai per a les entitats. Per fer-ho, s’ha enderrocat tot l’interior, conservant-ne les quatre parets i l’escala d’accés.

L’arquitecte molinenc explica també el desacord de l’associació amb la manera de fer de l’administració pel que fa a l’adjudicació d’obres. “L’Ajuntament no té en compte si d’entre els que es presenten a concursos n’hi ha que siguin de Molins. Creiem que ser d’aquí hauria de puntuar més”. Segons ell, això dóna un valor afegit a l’obra: “ningú coneix millor que nosaltres el poble, l’entorn, els carrers. Ens ho coneixem perfectament. Podem fer un seguiment de l’obra molt exhaustiu, ja que pel simple fet d’anar pel carrer podem revisar com va l’obra i si cal arreglar alguns detalls, i no limitar-nos a simplement fer visites d’obres”. I a tot això, hi suma l’impuls de l’economia local.

Un sopar de celebració en obres

A l’hora de triar els espais per fer el sopar, des del 2007, tenen en compte “que siguin llocs en obres, o acabats de fer, o que tinguin algun interès constructiu”. Aquests espais han estat l’edifici del Molí, l’antiga Sala Gòtica del Palau de Requesens, l’edifici magatzem de la Brigada municipal, el magatzem de construcció de l’empresa Big Mat Roca i finalment el pati de la nova Federació Obrera.

Tant l’edició d’aquest any com l’anterior han tingut com a cuiner a Nandu Jubany, el restaurant del qual disposa d’una estrella Michelin i que l’any passat va ser guardonat amb el premi Restaurant de l’Any. “Estem molt contents amb el Nandu, i pel que diu la gent, a ells també els ha agradat molt”, elogia el president de l’ACM.

Albert Rodríguez explica que a Molins de Rei “fa 25 anys que es fa, encara que l’any 2007 vam començar una nova etapa”. Fins llavors els sopars eren “com una boda. Només podies parlar amb els de la taula que et tocava, i costava establir relació entre tots”. A més, els sopars no s’acostumaven a fer a la vila, i sovint s’anava a restaurants de fora, organitzant-ho com una excursió, la qual cosa feia que cada any fossin menys participants. Llavors, l’any 2007 un grup de membres del sopar que creia que s’havia de canviar de format es va decidir per organitzar un sopar diferent. “Vam netejar una nau del Molí, i aquest va ser el primer espai de la nova era del sopar de constructors”. Però la diferència no està només en deixar els restaurants i en quedar-se a Molins de Rei per fer el sopar, el format també va canviar: “des de llavors el sopar el fem a peu dret, amb un servei de càtering. Això és molt important, perquè així fomentes la relació entre tots, i no només amb el grup de la taula que et toqui”. A més, el nou format, més distès, va obrir la porta a tenir patrocinadors que reduïssin el cost del sopar. I va ser justament de cara als patrocinadors que van crear l’Associació, perquè fos alguna entitat la que l’organitzés. I així, el 2008 es van constituir com a associació. “Primer era només pel sopar, però ens vam anar engrescant amb nous projectes: crear una revista, recuperar el Concurs de paletes, crear una web de l’ACM…” També han arribat a un acord amb l’Oficina Municipal de l’Habitatge per posar en contacte els tècnics de l’associació amb qui necessiti fer una cèdula d’habitabilitat. I a més, també tenen plans per al futur: “No volem que només ens trobem un cop l’any, al sopar i prou. Volem trobar-nos en altres activitats, i per això estem pensant d’organitzar cursos i conferències”. I és que, segons l’Albert Rodríguez per ells és molt important conèixer-se entre ells, i no només entre els arquitectes, o entre els paletes, sinó entre tots els col·lectius de la construcció.

Recomanacions personalitzades