Joan Barrios: No és baladí. Participem el 22

Iniciem aquests dies un nou procés democràtic d’elecció dels homes i dones que en poques setmanes ens hauran de representar a totes i tos els molinencs i molinenques en el consistori de la nostra vila. Amb aquesta elecció, els que ja tenim alguns anys, participarem per novena vegada en unes eleccions municipals després de la recuperació de l’actual període democràtic. En la primera elecció partíem d’un període obscur de més de quatre dècades sense llibertats i de pèrdua del reconeixement dels nostres drets de ciutadania. Uns drets que envejaven a molts altres pobles del nostre entorn occidental, i que, poc a poc, hem anat conquerint, elecció rere elecció.

Cal que recordem que la democràcia és una conquesta de les societats avançades. No és quelcom que els oligarques que ens han precedit en la història de la humanitat hagin atorgat als seus plebeus en un moment de conscienciació de la justícia social.

Sense que es converteixi en un pensament nostàlgic, és bo que ho recordem cada cop que ens apropem a unes noves eleccions democràtiques (toquin les que toquin). I en moments en què la ciutadania està poc motivada per a participar, cal recordar que l’abstenció –malgrat sigui una opció totalment lícita- no és la millor manera per a tenir en les institucions algú/na que pugui representar el nostre ideari o la nostra sensibilitat social.

No és el mateix hagi qui hagi, encara que sovint ens pugui semblar que defensen la mateixa cosa. I aconseguir que la representació d’un consistori (en aquest cas) sigui una o altra, depèn de la participació dels ciutadans que, amb el veu vot –personal i intransferible-, facilitaran una composició determinada i, per tant, l’aplicació d’unes polítiques i maneres de fer o altres.

D’aquesta manera, amb la participació dels molinencs i les molinenques, a partir del 22 de maig tindrem una nova realitat en la configuració del plenari municipal. Les forces polítiques amb representació a l’Ajuntament hauran actualitzat la representació que els ciutadans i les ciutadanes de la nostra vila els hi atorgaran. Es començarà així un nou període que haurà de suposar –necessàriament- una nova etapa per a Molins de Rei.

És curiós que totes les forces polítiques que concorren a les properes eleccions municipals a la nostra vila coincidim en què estem a punt de començar una nova etapa en la governabilitat del municipi. Semblaria que quan hi ha tanta coincidència en el pronòstic, aquest és indicador d’una ferma voluntat de canvi.

Realment el model de governança dels darrers temps a Molins de Rei ha esgotat el seu recorregut, i està demanant una nova orientació.

Certament hauran de canviar algunes coses per a ajustar la gestió del proper període als nous temps. No nomé s’haurà de fer front a aquesta maleïda crisi que ens ha caigut a sobre, com si fos una llosa caiguda del cel; sinó que haurem de renovar alguns vicis de funcionament en el si de l’Ajuntament, fruit –segurament i entre altres causes- de la inanició dels darrers anys d’un govern que sembla haver perdut la iniciativa d’altres èpoques.

Serà un nou període en què la imaginació, la il·lusió, la confiança en el futur i unes noves maneres de fer política des de la proximitat, la transparència i el respecte als altres ha de comportar un canvi a millor per a Molins de Rei.

Hem d’aprofitar la situació –complexa- en què ens trobem per a fer un canvi de rumb. Amb la complicitat de les molinenques i els molinencs, és el moment de redreçar la nau. Hem de recuperar el desig que la nostra vila torni a situar-se en els llocs de referència d’altres moments. Tots i totes som necessaris (quasi imprescindibles, podríem dir), i no ens podem permetre el luxe –o la temeritat- de pensar que només alguns, o els de sempre, podran reconduir la situació.

Ningú no en sobra. Al contrari, qualsevol esforç, per petit que pugui semblar, sumarà en aquest repte de futur que tenim al davant.

Només caldrà –de moment- que el proper 22 de maig posem la il·lusió en forma de vot a les urnes. Després continuarem parlant!

Recomanacions personalitzades