Una publicació analitza l'origen dels cognoms dels molinencs

L’associació Pedraseca ha dut a terme un estudi sobre els cognoms més populars i els seus orígens a sis barris de la vila. La preparació del llibre ha comportat la realització de tallers de dinamització a les associacions de veïns participants.

Es va entregar un exemplar de l'estudi a cada un dels assistents a la presentació // Irene Terrón

El llibre recull la informació referent als barris de les Conserves, Bonavista-El Mas, Can Graner, l’Àngel, Riera Bonet i el Canal. En total, s’ocupa dels cognoms d’aproximadament 7.000 veïns. Els sis barris participants a l’estudi han col·laborat amb el projecte sobre l’origen dels cognoms impulsat des de la regidoria de Nova Ciutadania i Drets Humans i que segueix en la línia de l’estudi Els veïns i veïnes fan història, presentat l’any passat.

La publicació ha anat a càrrec de l’Associació Pedraseca. El seu representant, Joaquim Sangrà, va explicar a Viu Molins de Rei que aquest tipus de llibres són importants ja que “en altres països són temes que es treballen des de fa anys, però aquí no és tant habitual aquesta tasca de recuperació del patrimoni cultural”. Els resultats obtinguts pels responsables de l’estudi s’han completat amb diferents tallers participatius als locals de les entitats veïnals, on els mateixos veïns i veïnes han pogut explicar, corroborar i completar les dades referents al seu cognom, conèixer de primera mà quin és el seu origen i elaborar el seu arbre genealògic. “Es tracta de despertar el cuquet de la història apropant-se des d’un altre punt de vista, el de les petites històries del poble a través dels noms i els cognoms”, explicà Joaquim Sangrà. El regidor de Nova Ciutadania, Víctor Puntas, va destacar la importància d’aquesta activitat a l’hora de  “generar inquietuds i coneixença entre els veïns, convertint-se també en un exercici de dinamització cultural”.


Víctor Puntas, Ivan Arcas i Joaquim Sangrà, de l'Associació Pedraseca, van ser els encarregats de presentar la publicació // Irene Terrón

Durant l’acte de presentació a la sala Gòtica, l’alcalde Ivan Arcas va remarcar la importància del treball a nivell sentimental. “Els records van lligats als espais, però també a les persones; són els paisatges humans els que tracta de recuperar aquesta publicació”, va valorar l’alcalde. L’alcalde va destacar la importància de les persones anònimes que han desembocat en la cultural col·lectiva actual. “Som hereus de molta gent que va arribar a Catalunya buscant drets que allà d’on venien no tenien, i uns anys després hem arribat on estem gràcies als granets de sorra aportats per tota aquesta gent”, va explicar l’alcalde, que va concloure considerant aquest llibre com “un homenatge a tota la gent que des de l’anonimat ha format part de Molins de Rei”.

La publicació es pot trobar als locals de les associacions de veïns dels barris que han participat a l’estudi dut a terme per l’Associació Pedraseca.

Recomanacions personalitzades