Jordi Muñoz: Les plaques solars del Molí es fan ombra!

Com molta gent sap, sóc molinenc però resident a Mèxic per negocis. El cap de setmana de la nostra estimada Fira de la Candelera vaig tenir l’oportunitat d’estar a la nostra vila, aprofitant un viatge quilomètric de negocis per tota Europa. Tanmateix portava una delegació d’empresaris mexicans de Chiapas i Veracruz que estan impulsant les energies renovables a Mèxic i volien veure el model energètic i de gestió de residus així com biomassa a Molins de Rei.

Malauradament, tot hi haver demanat i confirmat prèviament una trobada amb la presidenta de l’àrea de Sostenibilitat i Territori de l’Ajuntament, Montserrat Cateura, per raons desconegudes, no va ser atesa la delegació, deixant una impressió molt negativa del govern municipal als empresaris als que acompanyava, doncs un d’ells a més representava a un govern estatal mexicà.

Però el que sí que vam veure va ser la “magnífica” instal·lació fotovoltaica de la plaça del Molí, que realment va servir d’un gran exemple per a aquests empresaris del que no s’ha de copiar o fer a un altre lloc.

Ben assessorats per experts espanyols en el món d’energia solar, vam veure que realment la instal·lació és més decorativa que operativa, i la seva funcionalitat està reduïda. A més per costos, podria haver estat molt més productiva si fos instal·lada en altre lloc i no a una plaça per fer el segell ecologista. La meva primera pregunta és: quants municipis posen plaques fotovoltaiques a les places? Si no es fa serà perquè no és el millor lloc. Recordem la del Fòrum i les crítiques que ha rebut per costos  i falta de criteri tècnic.

Una part de les plaques queda desaprofitada per l'ombra de les altres // Jordi Muñoz

Però, fora de comparacions, anem als tecnicismes. Segons fonts de l’Ajuntament la potència màxima de les plaques solars és de 23,5 Kw. El preu de mercat d’una instal·lació d’aquesta magnitud és d’entre 130.000 i 160.000 euros, segons qualitats i estructures, contrastat amb diversos experts. El cost per l’Ajuntament, encara que subvencionat, ha estat d’uns 240.000 euros. Això vol dir que hi ha un desfalc, possiblement per l’estructura, per fer-ho bonic i publicitari. Però perfectament s’hauria pogut instal·lar en qualsevol altre lloc i no a un espai públic i, pel mateix cost, incrementar la capacitat i augmentar els ingressos de l’Ajuntament (gairebé duplicar) per la venda d’energia, que en definitiva és l’objectiu d’aquesta instal·lació i no pas estalviar o fer ús com també es comenta. Normalment a tota Espanya instal·len els horts solars per fer producció elèctrica i venda al camp, no a les places.

Això és el detall econòmic. Però hi ha un altre, l’estètic i efectiu de la instal·lació. Aquesta observació ve pel dia que vam anar a la Fira i vam descobrir, fent fotos a la instal·lació que, a hores de ple rendiment (entre les 12 i les 14 hores, màximes de rendiment solar) les plaques es feien ombra entre elles! Una bona distribució de les plaques solars és la que no es fa ombra, perquè això treu rendiment a la instal·lació. És a dir, no farà tot el que es diu que farà. I tot per motius únicament estètics.

La nostra conclusió com a empresaris del sector és que està molt bé que es preguin aquestes iniciatives, però que mai es facin servir només com a element publicitari, sinó com a un producte efectiu. El sector solar a Espanya ja està prou danyat perquè encara es faci un mal ús d’aquesta gran tecnologia i font d’energia que és el Sol. Una mica més de criteri donaria més cèntims a Molins de Rei per la venda d’energia i tindria a la població més contenta, arran dels retrets copsats. Esperem que aquestes critiques siguin constructives i serveixin per traslladar algun dia la instal·lació a un altre indret del terme municipal on l’obtenció de l’energia sigui més productiva i rendible.

A les hores de màxim aprofitament és quan més es fan ombra les plaques // Jordi Muñoz

Jordi Muñoz, Director de Projectes de Grupo Prosolar México

Article publicat a El Llaç del mes de febrer del 2011

Recomanacions personalitzades