Tret de sortida a la cursa de les municipals

Amb el nou any, tots els partits polítics han desplegat els seus efectius i han centrat esforços en mostrar-se i deixar veure algunes de les idees que centraran la propera campanya per a les eleccions municipals del 22 de maig. A quatre mesos de les eleccions, els partits que formen equip de govern es desmarquen els uns dels altres i busquen el seu electorat particular. L’oposició, per la seva banda, continua mostrant els draps bruts de l’Ajuntament, arribant a portar els comptes a l’Oficina Antifrau. I per si amb això no hi havia prou, la prejubilació -considerada dimissió per la oposició- d’Enric Franch ha acabat de deixar tocat a l’equip de govern i ha donat el tret de sortida definitiu per guanyar la cursa de les municipals. Viu Molins de Rei us ofereix un repàs a la situació de cada un dels participants.

Arcas inaugurant el nou Poliesportiu de la Sínia

Arcas inaugurant el nou Poliesportiu de la Sínia

El partit que ostenta l’alcaldia (Iniciativa i Esquerra per Molins de Rei) veu Molins de Rei com una de les poblacions clau en la seva estratègia electoral de cara a les eleccions municipals del proper 22 de maig. El líder d’ICV (el partit que predomina a la coalició local d’ICV amb Esquerra Nacionalista), Joan Herrera, ha declarat recentment a una entrevista a l’agència EFE que “mantenir l’alcaldia de Molins de Rei” és un dels objectius que té el partit sobre la taula. Iniciativa es planteja ser l’alternativa al PSC per poder guanyar municipis de tradició d’esquerres a l’àrea metropolitana. Segons Herrera “segurament en aquests moments som la veu més clara de l’esquerra catalana perquè enfoquem la política en la problemàtica social”. Tot i això, el president d’Iniciativa i Esquerra per Molins de Rei, Lluis Carrasco, creu que a Molins de Rei no es pot copiar l’estratègia electoral d’altres indrets de l’àrea metropolitana ja que “Molins te vida pròpia” i no és “una ciutat dormitori”. El seu partit està pensant en enfocar la campanya pensant en el Molins del futur: “volem treballar pensant en el model de vila que volem tenir al 2020, no en contraposició ni comparació amb altres partits”. Carrasco valora l’acció de govern durant l’última legislatura com a “molt positiva” i argumenta aquesta valoració en dos aspectes bàsics: en primer lloc “l’aplicació del 80% del programa electoral tot i el context econòmic” i en segon “la capacitat de governar en coalició amb ERC i CIU”. Una capacitat que durant les últimes setmanes sembla haver-se perdut, amb el clar punt d’inflexió de la prejubilació del regidor d’economia i finances, Enric Franch. Carrasco considera que estem passant per  “un període d’autodefinició dels partits de la vila” que ja es va iniciar amb les eleccions al Parlament però que “no ha interferit en el treball del govern municipal”.

Xavi Paz (PSC)

Xavi Paz (PSC)

El PSC, signe de canvi

El principal partit de l’oposició a Molins de Rei, el PSC, vol desmarcar-se totalment de la tendència de les últimes eleccions al Parlament i del record del tripartit. A Molins de Rei el PSC apostarà per una campanya totalment personalista sobre el seu candidat, Xavi Paz, en qui l’agrupació socialista confia plenament. El portaveu socialista considera que l’actual govern de Molins de Rei ha estat un “desgavell” i és queixa d’“una manca de lideratge polític”. A més a més, Paz creu que “és el mateix panorama que veu CIU quan reconeix el seu propi fracàs en la solució dels diferents temes i proposa una altra via”, reconeixent el mèrit dels convergents, que tot i estar dins del govern municipal han marcat clares distàncies en alguns moments.

Per Paz el govern ha actuat amb “manca de transparència” amb els ciutadans i l’oposició. Les irregularitats detectades per la interventora en la gestió econòmica i la contractació pública de l’Ajuntament han estat el cavall de batalla del PSC durant els últims mesos, que de moment han acabat amb els comptes del consistori a l’Oficina Antifrau i a la Sindicatura de Comptes. Paz acusa a l’ajuntament d’“ocultar qualsevol aspecte relacionat amb aquest tema”. Pel candidat socialista, Molins de Rei ha de tenir “els comptes clars i necessita un canvi en el govern”.

A més de la total confiança de l’aparell socialista, una plataforma ciutadana anomenada Xarxa Per Molins recolza al candidat socialista, apostant per Xavi Paz com l’impulsor d’un canvi, que segons diuen, Molins de Rei necessita. Les reunions que aquesta plataforma organitza serveixen com a punt de connexió entre Paz i part dels molinencs implicats. Personalitats de la vila com el periodista de Televisió Espanyola, Xavi Díaz, o el propietari del local d’oci nocturn més important, Miquel Casas, donen suport a aquesta iniciativa.

CiU, el soci de govern desmarcat

De blau, Joan Ramon Casals (CIU) en un acte de la formació

De blau, Joan Ramon Casals (CIU) en un acte de la formaci

Per a la majoria, la campanya electoral per les municipals va començar la nit en que Artur Mas va guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya, però va ser especialment a CiU on els ànims es van disparar i els van animar a lluitar per passar de ser la tercera força del govern municipal al partit majoritari el proper 22 de maig. El candidat de CIU, Joan Ramon Casals, va declarar a aquest diari que la victòria de Mas era “el primer pas per aconseguir l’alcaldia”. Tota una declaració d’intencions tenint en compte que faltava més de mig any per les eleccions municipals i que precisament CIU és un dels socis de govern a la vila. Casals ha ja demanat el vot implícitament al seu blog: “estic convençut que puc ser un molt bon alcalde, tinc il·lusió i ganes per ser alcalde” proposant-se com “una tercera via”“la gent vol un canvi que millori el nostre municipi” ha manifestat Casals.

Els últims moviments deixen clar que Convergència es vol desmarcar del tripartit molinenc, i la mostra més clara la trobem a les fortes crítiques de Casals a Iniciativa sobre la polèmica de les finances a partir de la dimissió d’Enric Franch. El candidat convergent ha remarcat que Iniciativa ha tingut “una manca de gestió” i que “l’Ivàn Arcas és el màxim responsable perquè tothom sap que hi ha una crisi des de fa dos anys que posa en qüestió el propi lideratge de l’alcalde”. L’apropament entre convergents i l’oposició també s’ha mostrat en petits gestos, com per exemple en la discussió de la zona blava. El grup municipal convergent va presentar una moció molt similar a la del PSC i ha mostrat com en diferents aspectes està més alineat amb l’oposició que amb l’equip de govern del que forma part.

Víctor Puntas i Joan Puigcercós amb el Cafè de Comerç Just (ERC de Molins de Rei)

ERC, defensa de l’obra de govern

L’altre partit de govern a Molins de Rei és ERC. A les eleccions al Parlament de Catalunya van patir la davallada més gran de totes. ERC Molins de Rei es recolza en la feina feta des de l’Ajuntament per intentar que això no torni a passar al maig. Puntas també creu que podran recuperar la confiança perduda després de les eleccions al Parlament ja que segons ell a la política municipal “es valora l’obra de govern” i “el grup de persones que presentes”. El candidat a l’alcaldia per Esquerra considera que “hem d’estar molt contents de la feina feta a les tres regidories d’ERC”. Puntas ressalta “la transformació del Centre Vila, l’aplicació de la llei de dependència, les polítiques de joventut i la reforma dels equipaments esportius” com els quatre pilars bàsics de la tasca que ha dut a terme el seu partit a l’ajuntament.

Àlex Maymó (CUP) és un gran aficionat al ciclisme

Àlex Maymó (CUP) és un gran aficionat al ciclisme

La CUP, una oposició diferent

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP), amb un regidor a Molins de Rei des de 2007, marca una oposició molt clara i alternativa respecte el govern. La seva arribada a l’ajuntament ha marcat un nou estil de fer política fins el moment desconegut a la vila. L’actual regidor, Àlex Maymó, ha criticat a cada ple coses que fins ara ningú criticava a Molins de Rei. Clars exemples són les seves postures contra l’augment de sous que el govern municipal va aprovar al 2007 o la seva posició sobre la política de contractació del consistori. La seva estratègia de cara a les properes eleccions té en la “democràcia participativa” un dels seus pilars: “tornarem a organitzar a partir del mes de febrer una sèrie de punts de trobada per decidir entre tothom que hi vulgui assistir quines propostes per Molins de Rei inclourem en el nostre programa electoral” diu Maymó.

PP, mà dura contra la inseguretat

El Partit Popular de Catalunya també te un regidor a l’oposició. Durant els últims mesos han basat el seu relat en la falta de seguretat a Molins de Rei. El seu cap de llista, Emilio Ramos, ha recolzat aquest discurs en els robatoris i incidents que han passat sobretot al barris allunyats del centre de la vila com el Canal o la Riera Bonet: “sembla que es protegeix més a uns barris que a uns altres que sempre queden com oblidats”. Ramos també declara que s’han “malgastat” les ajudes de l’Estat en obres “innecesaries i que no s’acaben mai”. El candidat del PP també reclama “unitat entre els socis de govern” que, segons el candidat conservador, han passat els últims mesos “pensant més en les properes eleccions que en treballar per Molins de Rei”.

A tots aquests partits amb representació al consistori, s’ha de sumar la possible aparició de nous partits que poden aconseguir representació. Solidaritat Catalana ja es va presentar aquesta setmana en públic i Ciutadans està realitzant diferents moviments i és possible que en les properes setmanes es faci oficial la seva aparició a Molins de Rei. A banda d’això, el partit d’extrema dreta, Plataforma per Catalunya, va anunciar l’any passat que es presentaria a les municipals de diferents poblacions del Baix Llobregat, entre elles Molins de Rei, encara que fins el moment es desconeixen moviments dels xenòfobs a Molins de Rei.

Jose Polo / David Guerrero

Recomanacions personalitzades