Esquerra presenta una moció per ajudar a les families que no poden pagar la hipoteca

Esquerra ha anunciat que presentarà una moció al proper ple municipal per demanar que es modifiquin les lleis que regulen l’execució hipotecària per impagament del crèdit hipotecari de l’habitatge de les famílies amb dificultats econòmiques.

25.000 famílies poden veure embargat el seu habitatge en els propers dos anys si no es modifica la llei actual. Per això, Esquerra-Molins de Rei ha presentat una moció al ple de gener en la qual es proposa que el Congrés dels Diputats aprovi la dació en el pagament de les hipoteques i l’eliminació de les clàusules de sòl. El portaveu d’Esquerra a Molins de Rei, Víctor Puntas, ha criticat que hagi “una normativa que desprotegeix les persones que han adquirit un habitatge mitjançant una hipoteca quan el govern espanyol ha pres una sèrie de decisions per protegir el sector financer davant l’actual situació de crisi”.

Actualment quan no es pot fer front al pagament de la hipoteca s’embarga l’habitatge però continua pendent el deute. La proposta d’Esquerra, tal i com ha explicat Puntas, és que “amb el lliurament de l’habitatge als bancs i caixes quedi saldat tot el deute”. D’altra banda, Esquerra demana que es prohibeixin les anomenades clàusules de sòl que inclouen moltes hipoteques amb interès variable. El 80% de les hipoteques fetes a Catalunya són d’aquest tipus, que estableixen un límit per baix i per dalt del tipus d’interès. Tot i que aparentment  pot semblar una mesura que dona seguretat al ciutadà que signa la hipoteca, la realitat és que estableix una desigualtat entre els beneficis que pot aconseguir el ciutadà i el banc. Segons el regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament, Xavier Montserrat, “el tipus màxim, que està al 12%, és el que beneficia a la persona que signa la hipoteca, i no s’hi arriba mai; en canvi, el tipus mínim, que és el que beneficia a l’entitat financera, en aquests moments la mitjana dobla l’índex de l’Euríbor”.

Ha estat Esquerra qui ha portat aquesta reclamació al ple municipal de Molins de Rei després de fer-ho al Parlament de Catalunya. ICV també ha presentat una proposició de llei similar a la cambra parlamentària després de diverses propostes al Congrés dels Diputats sense resultats. A Madrid, el PSOE ha rebutjat la proposta i CiU ha mostrat les seves reticències. Tot i això, independentment del que faci CiU, possiblement aquesta moció surti endavant amb el suport de les forces d’esquerres molinenques. Ja en el passat ple municipal el PSC Molins de Rei va votar a favor de demanar que no es retirin els 426 euros als aturats que s’han quedat sense subsidi, una mesura presa pel PSOE i fins i tot defensada per altres ajuntaments com el de Sant Feliu de Llobregat, on el PSC de la capital comarcal no va recolzar la moció.

Recomanacions personalitzades