Un documental explica l’origen dels moviments associatius juvenils actuals de la vila

portada del documental

L’espai de recerca va presentar el passat dijous 16 de desembre a la sala d’actes de Ca n’Ametller el seu nou audiovisual titulat: Els moviments associatius juvenils. Molins de Rei (1959-1978). Espais de catalanitat i llavor de valors democràtics.

L’audiovisual parla dels diferents moviments associatius juvenils que van néixer durant aquella època a la vila, alguns d’ells com les noies guies, els escoltes o la JAC (Joventut d’Acció Catòlica) vinculats a agrupacions internacionals o catalanes, i d’altres com l’Esclat o el MIB exclusivament de Molins de Rei. No es pot oblidar que tots ells van néixer durant el franquisme, en un moment on no hi havia dret d’associació, per aquest motiu l’Església va emparar tots aquests moviment, que van néixer molts lligats als preceptes religiosos. Alguns d’ells més tard es desvincularien d’aquesta faceta religiosa.

A l’acte hi van assistir la majoria de testimonis orals del documental, així com representants de l’Ajuntament de la Vila i de l’Espai de Recerca. Cèlia Cañellas, historiadora i membre de l’Espai, va ser l’encarregada de fer la presentació del DVD, va fer un ràpid repàs històric de la època en la què s’emmarca el documental. També hi van assistir l’Anna Tapia, la Maria Valls i la Irina Gimeno, encarregades de fer el guió i les entrevistes, així com de coordinar la gravació i la edició de l’audiovisual, que aquest any es va realitzar conjuntament amb la productora molinenca Bipas.  

El documental es construeix a partir del testimoni de diferents persones que van formar part dels moviments associatius juvenils de la vila, així com del vicari de la parròquia de Sant Miquel d’aquella època, i d’imatges i enregistraments de vídeo especialment recopilats per il·lustrar aquests primers moviments associatius juvenils a la vila després d’un llarg període d’obscurantisme.

L’audiovisual testimonia una època que començava a canviar, d’uns joves que a través del joc van començar a treballar valors com la cooperació, el diàleg o el compromís. Aquests moviments van convertir-se en uns espais de catalanitat on els nens van escriure per primera vegada en català, van conèixer una religió basada en la solidaritat més que en els càstigs, i com molts dels testimonis del documental afirmen, els moviments van ser el seu primer pas cap a la militància política clandestina.

L’entitat dedicada a la recerca i a la divulgació cultural ha editat altres DVD sobre diferents moments històrics com la transició, l’acabament de la guerra i els primers anys de franquisme i la crisi del tèxtil. Tots ells s’han dut a terme amb finançament del Memorial Democràtic.

Recomanacions personalitzades