Ricard Domènech: El món no s’ha acabat després de les eleccions al Parlament

El món no s’ha acabat després de les eleccions al Parlament. Entrem en una etapa diferent  i únicament el temps ens dirà sí realment hem sabut construir una Catalunya millor.

En principi no tinc la intenció de participar en aquesta secció d’aquesta publicació digital contestant permanent a les rèpliques que produeixin les meves opinions. Però penso que aquest primer cop sí ho he de fer, perquè més enllà de les anècdotes que el President d’iniciativa i Esquerra per Molins de Rei comenta en resposta a un article publicat per mi, també hi ha una línia de discurs més larvat, més subterrani però alhora més inquietant que se’n  desprèn del seu article.

Per cert i abans d’entrar en matèria, m’agradaria fer-li un comentari al President d’ERC de Molins de Rei, en Toni de la Flor respecte del què diu en el seu últim article d’opinió. En el teu article publicat el 15/11/2010 a on fas una referència clara a què ERC sigui el pal de paller de l’ independentisme, no et sembla pas que sigui electoralista dit article? Potser a ERC no us ho sembla, però no sé què en pensen la resta de partits independentistes que es presentaven a les eleccions al Parlament.

L’article del President local d’Iniciativa i Esquerra per Molins de Rei, publicat per en Lluís Carrasco amb data de 24/11/2010 a on es parla de les mesures que s’havien pres per les conselleries d’Iniciativa al govern de la Generalitat i que havien suposat un benefici tant important pel Baix Llobregat i per Molins de Rei, no era electoralista?. Ho dic per què en cap moment us vaig sentir a cap de vosaltres dir-ho. Per tant deixem els recursos fàcils i no confonguem sempre a la gent, cap de nosaltres en fa  d’electoralisme. TOTS FEM POLÍTICA.

Retorno, fet aquest incís, a la meva resposta a en Lluís Carrasco amb el mateix bon to i cortesia amb la que he rebut la seva resposta al meu primer article d’opinió al Viu Molins de Rei.

Anem per parts, primer em fixaré en  allò que és anecdòtic. És cert, Comte era el secretari de Sant-Simon, però se’n distancia. No cal explicar la idea de progrés lineal que tenia  de les societats, però el que està clar és que era un conservador en l’ordre social “ ordre i harmonia”. De fet a l’únic al que feia referència en l’article inicial, és a que amb aquest origen, el progrés ens pertany a tots.

Tanmateix i en cap cas jo no poso en dubte, no ho faria mai, que els drets socials, laborals, han estat guanyats gràcies a les reivindicacions plantejades per la classe obrera i  també pel moviment feminista, l’ecologista i tant d’altres, al llarg del  s. XIX i del s. XX. Però això entre d’altres, ens ho han explicat molt bé en Fontana, Thompson o Termes. Al que jo feia referència en l’article és que l’estat del benestar, independentment de sí estava governat pels partits de dretes o d’esquerres no ha anat en contra d’aquest consens adquirit i guanyat al llarg dels últims 200 anys.

Per cert , en aquest intent de fer-nos aparèixer sempre com els grans imitadors del President francès, Sr Sarkozy, i per tant propers a la dreta francesa que és qui ha de posar en risc l’estat del benestar, veig sovint que no parleu del cas anglès. Han estat 13 anys de governs laboristes, i han deixat 95.000 milions d’euros de forat a la despesa pública. Això sí que n’és un problema per l’estat del benestar i no l’ha creat precisament un govern liberal o conservador. Però això ho oblideu i us acostuma a passar per alt.

En fi, però anem al que és realment per a mi preocupant del teu article, Lluís. Sou el partit de la RESPONSABILITAT ZERO. Dóna igual de quina administració parlem, Iniciativa mai és responsable de res del que passa.

Durant la campanya veu ser l’únic partit que no veu renegar del tripartit. Com pots dir llavors que el 1.198.010 persones que han votat a CiU arreu de Catalunya, 4752 a Molins de Rei, ho han fet perquè els mitjans de comunicació han associat la idea de fracàs al tripartit. De quin mitjans estàs parlant? No pots faltar tant greument a la “psique” col·lectiva de la gent  i dir que tanta gent pot ser manipulada, i que per tant aquesta gent no té capacitat de discernir allò que els convé, si no vota opcions d’esquerra. En tot cas, o no parlis de mitjans en genèric o acceptem el que la gent lliurement a expressat a les urnes. Des d’aquí i en nom de CiU de la Vila un agraïment molt especial als 4752 molinencs i molinenques que amb el seu vot també han possibilitat que el canvi que ha arribat a Catalunya, passi per Molins de Rei. I heu d’acceptar responsabilitats, com en aquest cas si ho han fet el PSC I ERC.

Ja per últim, sobre el model econòmic. És ben cert que el capitalisme genera crisis periòdiques, i més que en aquesta última la cobdícia i la desregularització del sistema n’han jugat un paper important. Però no és menys cert també que és l’únic sistema que crea riquesa i pot permetre la redistribució d’aquesta. Segur que a on ens hem de posar d’acord és en com redistribuir-la.

Per cert, està molt bé parlar constantment de classes treballadores, però cal entendre  llavors què el milió i escaig a tot a Catalunya i les 4752  persones a Molins de Rei que van votar a CiU a les passades eleccions, són classes altes per què no volen que els hi baixin els impostos?Aquest país el que té són classes mitjanes, autònoms, que el que volen és que si han de pagar impostos sigui a canvi de serveis.

Ja sé que renegueu del capitalisme , però no sé mai veure quin model macroeconòmic plantegeu. En tot cas no estareu pensant en retornar a la tardor de 1989, quan va caure el mur de Berlín i va ser el començament de la caiguda del sistema comunista, que aquest sí que no era  un sistema que fomentés  ni la redistribució de la riquesa ni la justícia social.

Recomanacions personalitzades