Unes primàries secretes d’ERC trien Marcel López de candidat amb un 51% de vots

39 persones van participar en unes primàries a Esquerra Republicana que no s’havien fet públiques. L’empresari brasiler Marcel López s’ha imposat per 20 vots, només un més que l’altre candidat: Oscar Romero, de Cal David.

Les votacions es van fer amb total discreció a la seu del partit // ERC

Amb una insòlita discreció, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Molins de Rei ha fet un procés de primàries per triar candidat a les municipals. No van fer-ho públic enlloc, i fins i tot quan a mitjans de juny eren preguntats per Viu Molins de Rei en un reportatge sobre el procés d’elecció dels candidats a les municipals el president afirmava: “No hi hem entrat gaire a fons, no hem entrat gaire en el tema i encara no està definit perquè estar al govern municipal és recent”.

L’executiva va mantenir en privat l’existència d’un procés de primàries per escollir el candidat. I també que hi havia dues persones que es postulaven per liderar el partit: Oscar Romero i Marcel López. Per contra, dibuixaven un escenari de falta de cares i amb la possibilitat que Sílvia Guillén repetís si ningú s’oferia a presentar-se,

La votació es va fer el 25 de juny però no ho han fet públic fins aquest dimarts 3 de juliol a la nit a través d’una nota de premsa. Segons el partit, podia presentar candidatura qualsevol que volgués encara que no tingués cap mena de vinculació amb el partit, i tenien dret a vot “militants, simpatitzants i amics del partit i militants del Jovent Republicà“. És a dir, asseguren que ho feien obert a persones externes tot i que òbviament com que no ho van fer públic es va quedar en una votació interna.

Fonts del partit justifiquen a Viu Molins de Rei el caràcter secret d’aquestes primàries: “El reglament intern no diu res al respecte. Per tant, fer-les públiques o més privades depèn del partit, en aquest cas, de l’executiva o del comitè electoral local”.

“S’ha cregut convenient que es mantingués en el si de la secció local com un procés intern”, argumenta el president d’ERC Molins de Rei, Oriol Ibàñez. Però malgrat això, assegura que “tothom que tenia dret a vot era conscient que es feia, i per això no s’ha difós públicament”. Afirma que el retard en fer públics els resultats “no ha estat premeditat” i es deu a “una qüestió logística de falta de temps”.

A un vot de l’empat

Es van registrar 39 vots, que van ser a parts gairebé iguals per a cadascun dels dos candidats. El president de l’Associació de Venedors del Mercat Municipal i venedor de la parada Cal David, Oscar Romero, es va quedar a les portes amb només un vot de diferència respecte el guanyador. Va obtenir 19 suports.

20 persones es van decantar per Marcel López, nascut fa 47 anys al Brasil i dedicat al desenvolupament de negocis en una empresa d’enginyeria de Sabadell. El seu projecte per al partit és “transversal, per eixamplar les bases i el suport dins la població, tenint en compte que és cada cop més diversa a causa de la immigració”, ha afirmat López a Viu Molins de Rei.

Es centrarà en “fer vila”. És a dir: “apropar totes les majories i minories, socials i econòmiques perquè tots els sectors s’acostin a un eix comú que permeti fer vila”. També vol “que Molins de Rei torni a ser referència a la comarca”.

Tot i que la llista es configurarà després i es tria a través de la comissió electoral, admet que se sentiria còmode mantenint la línia actual del partit, comptant amb l’equip actual: “A qualsevol li agrada que hi hagi continuïtat i dono valor al que s’ha fet fins ara”.

El seu contrincant, Oscar Romero, accepta el resultat i, tot i no haver guanyat, seguirà vinculat amb el partit. “Treballaré perquè en Marcel pugui aconseguir els objectius del programa d’ERC per poder fer créixer Molins de Rei”, assegura a aquest diari.

En el seu cas, havia plantejat un projecte que anés “més enllà, amb amplitud de mires, a 10 anys vista, més enllà de ser continuïsta amb el govern”. Però remarca que tots dos comparteixen el mateix projecte conjunt per a Esquerra, i que el partit defineix en el seu comunicat com “fer de Molins de Rei una vila republicana: cohesionada, emprenedora i sostenible”.

Un brasiler d’arrels catalanes

Marcel López és fill de barcelonins que van emigrar al Brasil. Va néixer el 1971 a São Paulo. Els seus pares van marxar de Catalunya “per buscar noves oportunitats amb què no comptaven aquí però que mai no van oblidar la seva terra com demostra el fet que es coneguessin al casal català”, assegura ERC.

Amb 13 anys, van tornar amb la seva família i van anar a viure a Pallejà, on va participar al grup de joves i va ajudar a fundar la ràdio local. Va començar a visitar Molins de Rei “atret per la seva intensa activitat cultural i lúdica”. Va jugar a handbol al CE Molins de Rei i el 1997 va anar a viure a Molins de Rei i va entrar a militar a ERC igual com havia fet a Pallejà.

Ha estat tècnic i projectista de sistemes electroelectrònics i jugador professional d’handbol, va fundar una empresa en què ajuda a entrar al mercat brasiler a altres empreses i ha fet de docent en aquest àmbit. Ara és desenvolupador de negocis en una empresa d’enginyeria de Sabadell, viu al Centre Vila amb la seva parella i el seu fill de quatre anys i en té un altre de 24 al Brasil.

Assegura que vol “comptar amb tots els membres del partit i amb tothom qui vulgui col·laborar-hi que comparteixi els valors republicans per construir una candidatura forta que opti a guanyar les eleccions i treballi amb l’única finalitat de la vocació de servei als vilatans”.

[Si vols que fem més notícies com aquesta, fes-te soci de Viu Molins de Rei.]

Recomanacions personalitzades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *