L’Ajuntament esborra alguns grafitis de la Riera Bonet davant la pressió veïnal

Part dels murs de la Riera Bonet que es van pintar dins el festival Spray for Colurs han estat repintats de color gris per l’Ajuntament cedint a les queixes dels veïns. Tot i això, l’Associació de Veïns creu que caldria anar més enllà.

Un mur del carrer Mancomunitat s’ha esborrat però es manté l’altre // Jordi Julià

Finalment s’ha optat per la via del mig en la polèmica pels murals de la Riera Bonet. Ni deixar-ho tal com va quedar després del festival de grafiters organitzat pel col·lectiu artístic Interactu-art, ni esborrar-los tots, com proposaven els veïns més crítics amb l’art urbà. L’Ajuntament ha decidit, finalment, pintar de gris dos dels murs que es van pintar en aquest festival però deixant tal com estaven la resta de murs, inclòs tot el pont, on hi havia els que havien fet els artistes convidats.

La primera de les zones esborrades és al carrer Riera Bonet, davant l’associació de veïns, en un petit mur que era dels espais lliures a disposició dels veïns i hi havia pintades fetes de lletres (letterings) i un d’ells feia referència al ‘Basuko’, el nom que rep la pasta de cocaïna i que va ser un dels que van aixecar les crítiques per part dels veïns.

L’altre mur esborrat és al carrer Mancomunitat. En aquell punt, s’ha mantingut el mur que dona a la via del tren (un mur lliure en què els grafiters van fer letterings), i s’ha esborrat el que dona a les cases, inclosa l’escala. Allà hi havien letterings però també els murals que van fer els nens en el taller infantil, i que incloïen la inscripció ‘Benvinguts a la Riera Bonet’. També com a part d’aquest taller es va fer un dels murals polèmics: un que deia ‘Aran’, que segons els organitzadors era el nom del nen que el va pintar però alguns veïns van creure que feia referència a l’organització juvenil vinculada a la CUP Arran.

A l’hora de triar esborrar aquests murs i no uns altres l’Ajuntament ha intentat “seguir uns criteris objectius”, afirma a Viu Molins de Rei el regidor de Cultura, Carles Ros (CUP). Han triat aquests murs per ser “els llocs que estaven més carregats i que formaven part del sector de lliure pintura”.

I és que el rebuig ha estat sobretot en la zona de murs de lliure pintura en què qualsevol podia pintar el que volgués, a diferència de l’entorn del pont en què els artistes convidats feien unes il·lustracions pactades. Són els que s’han esborrat.

La decisió respon a les queixes de molts veïns, inclosa l’Associació de Veïns de la Riera Bonet. Però l’Associació segueix sense estar contenta amb la decisió. El seu president, Sebastián Martín creu que “no n’hi ha prou” amb esborrar aquests murs. Creu que caldria esborrar també tot el carrer Amadeu Vives, on hi ha només letterings, així com un mural que hi ha al carrer Riera Bonet, entrant dins el barri, amb dibuixos de totes les cases okupa que hi ha hagut a Molins de Rei al llarg de la història. “Aquests dos punts no agraden”, afirma.

L’Ajuntament no té clar què fer amb el carrer Amadeu Vives. “No és un tros petit com els altres on ja hem actuat, haurem de concretar què hi fem”, indica Ros, deixant la decisió per a més endavant. Mentrestant, aquest cap de setmana es faran nous murals al barri proper de les Conserves, en un festival semblant amb artistes convidats i on intentaran aprendre dels errors. L’actuació de les Conserves s’emmarca en els pressupostos participatius de barris.

Recomanacions personalitzades

  3 comments for “L’Ajuntament esborra alguns grafitis de la Riera Bonet davant la pressió veïnal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *