Obre el nou museu amb les pintures de Miquel Carbonell de protagonistes

El museu municipal ha traslladat, amb més retard del previst, una part de la col·lecció a la primera planta de Ca n’Ametller. El centre és la col·lecció de quadres de Miquel Carbonell, que s’ha ampliat amb peces del MNAC. També es posa en valor la col·lecció existent amb el relat ‘Cruïlla de camins’ explicant la història de Molins de Rei des de l’època romana.

La part sobre art està centrada en Miquel Carbonell però les vitrines mostren altres objectes // Jordi Julià

“Per fi, després de molts i molts anys esperant-ho, obre el nou museu”, exclamava Josep Monfort, president de l’associació Amics del Museu, el passat divendres, 18 de maig, a la porta de Ca n’Ametller. Era l’acte d’inauguració de la primera planta del nou Museu Municipal de Molins de Rei. Del projecte del trasllat del petit museu del carrer Pintor Fortuny a una seu més gran feia dècades que se’n parlava, però mai es feia realitat.

L’antiga casa pairal de Ca n’Ametller era el destí escollit des del principi pels governs que encapçalava Iniciativa, però el projecte s’havia anat endarrerint. Fins i tot un cop encarrilat el nou museu per la sociovergència, es va anar posposant l’inici de les obres, i un cop començades, aquestes es van endarrerir un any més. La data final d’obertura havia de ser la Festa Major del 2017 i al final ha acabat sent vuit mesos després.

L’exposició es titula ‘Molins de Rei, cruïlla de camins’ i la presideix la barca que servia per creuar el riu abans que es fes el pont // Jordi Julià

El cas és que, finalment, el nou museu ja ha començat a ocupar Ca n’Ametller. El nou equipament integra la sala d’exposicions que ja existia al pis de baix, amb entrada per la plaça de l’Ajuntament. I al primer pis, que comunica directament amb el pati amb entrada pel carrer Jacint Verdaguer, és on hi ha la sala de l’exposició permanent. Per ara només ocupa aquesta planta, però el trasllat haurà de continuar: també haurà d’ocupar el segon pis.

[T’interessa aquest contingut? Vols que poguem seguir fent notícies com aquesta? Necessitem que et facis soci i ens ajudis a tirar endavant el nostre projecte periodístic]

Dues mostres en una

Aquesta mostra permanent té dues exposicions en una, tot i que comparteixen la mateixa sala i no queden gaire delimitades. La primera que es troba el visitant és sobre art, dedicada gairebé completament al pintor de Molins de Rei Miquel Carbonell i Selva, del qual ja hi havia pintures a l’antic museu però que ara fa un salt endavant incorporant alguns dels seus quadres més importants gràcies a la cessió que en va fer el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Destaca l’imponent ‘El retorn del soldat’ juntament amb altres situats una sala més petita on també hi ha retrats cedits per la col·lecció Josep Maria Folch i Torres. Aquests quadres no es poden veure en fotografies perquè estan protegits per drets d’imatge així que cal anar fins al museu per poder-los veure.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

És la mostra més gran sobre el pintor ja que ajunta diversos quadres que fins ara eren en diferents espais. També agrupa els que ja eren a Molins de Rei: inclou el quadre de l’aplec de Santa Creu d’Olorda que fins ara era al despatx de l’alcalde i que ha estat restaurat.

L’exposició es complementa amb vitrines amb dibuixos fets pel pintor o la paleta que feia servir per pintar, juntament amb peces del fons del museu que no tenen res a veure amb Miquel Carbonell: són objectes mostra d’un art refinat com ara fermalls, penjolls, figures o ceràmiques que ja eren en l’anterior museu i que ara prenen més valor. La part dedicada a l’art es complementa fent un salt endavant en el temps amb una escultura de Julià Riu Serra.

Donar sentit a la col·lecció

L’altra part de l’exposició porta per nom ‘Molins de Rei, cruïlla de camins’ i intenta donar un sentit a la col·lecció de peces històriques del museu, que fins ara era un recull dispers d’objectes recollits des del 1953 per treballadors de l’antiga fàbrica Samaranch i que s’ha nodrit de donacions de particulars, a més de les excavacions que s’han anat fent.

La mostra vol incidir en el creuament de camins a Molins de Rei, primer pel pas del riu i després per la construcció del pont de Carles III. El que havia de ser una reproducció del pont de Quinze Arcades ha acabat sent en forma de fotografia. Sí que hi ha físicament la barca que permetia creuar-lo abans de la seva construcció.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquest tema acaba sent l’excusa per poder parlar de la història en si del municipi, des de l’època dels ibers i els romans amb les àmfores trobades a la plaça de les Bruixes fins a la vida quotidiana del segle XX amb objectes d’alguns oficis, passant pels molins reials que donen nom al poble o la nissaga dels Requesens. També hi ha un dibuix de Joan Amat i un de Josep Maria Madorell.

No obstant, algunes parts estan més ben explicades que altres i acaba caient en alguns punts en el mateix concepte de recull d’objectes de l’anterior museu. Hi ha llocs on per una banda va l’explicació històrica i de l’altra els objectes, i es troba a faltar l’explicació sobre la història associada a l’objecte en si. El mateix passa també amb els quadres, que no tenen cap explicació més enllà de la fitxa tècnica de cadascun i d’un sol plafó genèric sobre la vida de Miquel Carbonell.

També hi ha un lloc per la família Ametller que dona nom a la casa i que està vinculada amb la família que va construir la coneguda casa del mateix nom al passeig de Gràcia de Barcelona. L’antic menjador, amb la llar de foc i les rajoles de l’època, és l’últim espai de la sala. Estarà dedicat, quan arribin els ordinadors, a consulta virtual del fons del museu i també de llibres físics.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’antic museu no tanca

L’obertura de la nova seu no implicarà el tancament de l’antic museu, on encara hi han quedat centenars d’objectes. Així doncs, des d’ara el Museu Municipal de Molins de Rei tindrà dues seus: Ca n’Ametller, que obrirà dissabtes a la tarda i diumenges al matí, i l’antic del carrer Pintor Fortuny, que obrirà el tercer diumenge de cada mes.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

“Les dues seus permetran tenir un museu descentralitzat”, va afirmar la directora del Museu, Maria Eugènia Ripoll, en la inauguració. El va descriure com un “museu de la societat”, on es dona importància no només als objectes sinó també a les persones que hi havia darrere. Ho van escenificar amb un espectacle inaugural on actors d’Impuls Teatre anaven entrant al museu portant els objectes relacionats amb el seu ofici o càrrec.

La directora també va advertir que l’espai està pensat perquè tingui flexibilitat: “Podrem fer canvis i modificar el discurs expositiu: no us penseu que veient-lo un cop ja n’hi ha prou perquè sempre anirà canviant”, va advertir al nombrós públic que es va congregar a la plaça de l’Ajuntament per conèixer el nou museu. En l’acte hi van intervenir representants de la Generalitat, la Diputació -que ha donat una subvenció per fer el museu- i de la fundació Folch i Torres mitjançant el seu fill, Ramon Folch i Camarasa.

El nou museu es va inaugurar amb un espectacle amb personatges històrics // Jordi Julià

[Fer notícies com aquesta té un preu. Et demanem que ens ajudis a fer continguts com aquests fent-te soci del diari per només 3 euros al mes. A més, rebràs regals i descomptes a canvi]

Recomanacions personalitzades