L’Any Xirgu remarcarà l’exili i el feminisme de l’actriu molinenca universal

En els 50 anys de la seva mort exiliada a Uruguai, l’actriu nascuda a Molins de Rei Margarida Xirgu serà homenatjada en diversos actes per Catalunya que també inclouran Molins de Rei. La commemoració ha començat a la seva tomba al cementiri de Molins de Rei.

L’any Xirgu va començar amb un acte a la tomba de Margarida Xirgu al cementiri de Molins de Rei // Jordi Julià

Hilos de oro perfilan tu decir,
de mar a mar tu voz legó el milagro
intacto y revelador del drama lorquiano.

Hemos seguido tus pasos en escena.

Fuiste la sabia maestra de la arena,
la del mar que vuelve una y otra vez
a recordarnos los mitos griegos
y las tragedias de los tiempos.
Los tiempos desbordantes del misterio:
la epifanía del teatro.

Amb aquests versos, la poeta Neus Aguado -que amb paral·lelisme invers a Xirgu va néixer a Argentina però té arrels catalanes i resideix aquí- glossava la figura de Margarida Xirgu i Subirà al cementiri de Molins de Rei davant el monument que acull les seves cendres. Era el passat 25 d’abril de 2018, el dia que es complien 49 anys des que l’actriu morí a Uruguai. Des d’aquell dia i fins la mateixa data del 2019, just quan faci 50 anys de la seva mort, una sèrie d’actes la recordaran i explicaran qui va ser a les noves generacions.

Any Xirgu: Llibertat i exili

Així doncs, els actes es concentraran en l’any previ al cinquantenari. Això té un motiu ben prosaic: l’any que ve és any electoral i el 25 d’abril del 2019 serà just a les portes de les municipals. L’Any Xirgu porta per títol ‘La Xirgu, Llibertat i Exili’. Seran aquests els valors que voldran remarcar, sense centrar-se només simplement en ella com a actriu.

“La Xirgu no només fou una actriu de talent sinó també una dona compromesa amb la llibertat que requereix exercir l’art del teatre”, remarquen des de l’Associació Dramàtica Barcelona (ADB), l’entitat organitzadora de l’Any Xirgu. Són la mateixa assoació que va prendre el relleu a la Penya Carles Lemos per donar cada any el Premi Margarida Xirgu a actrius catalanes.

Ignasi Roda (al fons), Xavi Paz (d’esquena a l’esquerra), Joan Ramon Casals (d’esquena a la dreta) i la poeta Neus Aguado (al fons a la dreta) // Jordi Julià

En l’organització, tenen el suport econòmic de l’Ajuntament de Molins de Rei, que suma als 5.000 euros que ja aporta per al premi cada any 20.000 euros addicionals per a l’organització de l’Any Xirgu. En l’acte d’inici de l’any, el president de l’ADB, Ignasi Roda, va agrair personalment a l’anterior regidor de Cultura, Xavi Paz (PSC) que “traslladés per primer cop les aportacions en partides concretes i que comencés a preparar l’any Xirgu”. També tenen aportacions d’altres administracions,  entitats i persones a títol individual, com ara l’artista Joan-Pere Viladecans, que ha fet el cartell.

Margarida Xirgu va marxar de gira a Amèrica poc abans que comencés la Guerra Civil espanyola i ja no en va tornar. “L’assassinat del seu amic Federico García Lorca la va horroritzar i va entendre que a Espanya ja no hi hauria llibertat, la llibertat que necessitava per expressar el seu art”, indica l’ADB. Això és el que farà visible l’Any Xirgu.

El primer acte de l’Any Xirgu va ser In Memoriam al cementiri // Jordi Julià

En l’acte d’inici de l’Any Xirgu, l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CDC) va afirmar que Xirgu “feia teatre per canviar la societat, per la llibertat d’expressió i per la llibertat de la dona; ho tenia molt clar i va lluitar per fer-ho possible”. Després de fer un paral·lelisme amb la situació actual a Catalunya, va recordar que “va morir a l’exili”.

El memorial també “vol posar en valor les dones, ja que les dones actrius han estat invisiblitizades en teatre”, va assegurar l’actual regidor de Cultura, Carles Ros (CUP). L’ADB la vol reivindicar “no només com a actriu, sinó també com a empresària, promotora de dramaturgs i pedagoga”.

Primera Setmana Xirgu a Molins de Rei

Els actes inclouran taules rodones, actes teatrals com la recitació de ‘L’auca de la Xirgu’ en dferents teatres al llarg de l’any o una lectura dramatitzada al teatre Romea de Barcelona, així com una cantada d’havaneres a Badalona o una exposició a Barcelona sobre el premi Xirgu.

A Molins de Rei els actes es concentraran en la Setmana Xirgu, els dies previs a la proclamació del premi Xirgu -el 2 de juliol-. Els actes, que tenen voluntat que passin a ser anuals, inclouran un taller de teatre orientat a nens que “són el planter”, va comentar el regidor Carles Ros. També un concurs per “reposar el teatre breu com a peça literària”, segons Ignasi Roda de l’ADB. S’anomenarà Premi Subirà, per posar un punt feminista recordant el segon cognom de l’actriu.

En la Setmana Xirgu també es faran actes centrats en la seva vida: Mapa Xirgu i Biografia Xirgu. Tot culminarà amb la proclamació del premi de teatre Margarida Xirgu, com cada any. Donaran l’anell commemoratiu a les primeres actrius, que no l’havien rebut, i donaran més importància a la Ronda de les Actrius que reflecteix totes les guanyadores davant el Teatre Lliure de Barcelona enjardinant-lo.

Més endavant, batejaran l’Auditori Xirgu en la nova biblioteca de Molins de Rei -que obrirà al desembre-. L’any acabarà el 25 d’abril de 2019 amb el mateix acte a la tomba que s’ha fet el mateix dia d’aquest any juntament amb un acte al teatre Romea. En aquest acte, ‘In Memoriam’, es va llegir el poema que Neus Aguado ha escrit per a l’ocasió, recuperant una iniciativa que es va fer fa 25 anys i que també volen passar a encarregar cada any. Ignasi Roda, que és escriptor i cantant, va cantar des de dins el monument que acull les seves cendres.

Ignasi Roda va cantar des de dins de la tomba // Jordi Julià

Recomanacions personalitzades