L’obertura de la nova biblioteca s’endarrereix al desembre

La data d’obertura de la nova biblioteca de Molins de Rei a l’antiga fàbrica del Molí passa del setembre al desembre per “retards propis de les obres”. Els nous treballadors s’incorporaran a l’estiu per poder fer el trasllat. 

Els operaris treballen per instal·lar la biblioteca al Molí // Jordi Julià

Primer havia d’obrir a finals del 2017, després va passar al setembre del 2018 i l’última data d’obertura de la nova biblioteca de Molins de Rei, sembla que ja la definitiva, és el desembre del 2018. La intenció tant de l’anterior govern de CDC i PSC, com del nou tripartit CDC-CUP-ERC era que estigués a punt per la Festa Major del 2018. El retard no es deu a cap element en concret: “és un retard propi de les obres, hem de tenir en compte que estem rehabilitant un edifici i sempre és més complex”, ha afirmat el regidor de Cultura, Carles Ros (CUP), en una visita d’obres al nou equipament.

Les obres de l’edifici en si acabaran entre juny i juliol, però llavors s’haurà de començar l’equipament de la biblioteca, col·locant els nous mobles i traslladant els que hi ha a l’actual biblioteca Pau Vila -que passarà a anomenar-se El Molí-. Les velles instal·lacions seguiran funcionant mentre es faci el trasllat a la nova seu, tot i que durant dos mesos no funcionarà el préstec de llibres.

Un taulell de fusta recorrerà les finestres. S’hi podrà llegir amb vistes a la terrassa-mirador // Jordi Julià

En aquests moments la biblioteca encara està a l’espera que arribin els nous treballadors vinculats al nou edifici, que es doblaran fins a arribar als 8. Segons l’Ajuntament, s’incorporaran a l’estiu, just abans que comenci el trasllat a la nova seu.

La biblioteca va prenent forma

En les últimes obres els treballs han avançat a la façana amb unes parets de color blanc que deixen veure ja com serà quan estigui acabada. Per dins, els treballs ja van dibuixant alguns espais. On es pot veure més com quedarà és a la planta 2 de l’edifici, on hi haurà l’espai d’estudi i lectura.

L’alcalde, Joan Ramon Casals, i el regidor de Cultura, Carles Ros, en la visita d’obres // Jordi Julià

Ja estan posats els vidres-parets d’aquesta planta i els suports on es col·locarà un llarg taulell de fusta que farà de taula on la gent podrà llegir o estudiar amb vistes a la terrassa dels laterals, que es convertirà en un mirador del Baix Llobregat. Tot i això, a la terrassa que han construït no s’hi podrà sortir normalment: “s’haurà de fer de forma controlada perquè veure gent a fora pot distreure la gent que està llegint dins, i a més podríem veure com comencen a volar llibres”, afirmava en la visita d’obres el director de l’Àrea de Sostenibilitat i Territori de l’Ajuntament, Joan Sanahuja.

A l’espera del procés participatiu

L’any passat les obres van localitzar una enorme turbina, que forma part de tota la maquinària de gran valor patrimonial que hi ha al soterrani. Aquesta turbina, doble de tipus Francis, estarà visible des de la planta baixa sota una passarel·la juntament amb una mostra del sistema de transmissió de l’energia de l’antiga fàbrica. Tot i això, la resta de maquinària del soterrani restarà amagada i pendent de ser excavada.

L’edifici annex (dreta) queda pendent de rehabilitar i amb els usos per definir // Jordi Julià

També es preveia que hi hagués un espai expositiu per explicar el passat industrial de l’edifici. Qui fa un any era regidor de Cultura, Xavi Paz (PSC) plantejava fer-ho en l’edifici annex juntament amb les aules d’estudi i el bar, però el nou tripartit prefereix buscar altres usos per a aquesta nau mitjançant el procés participatiu que també ha de decidir el destí de la planta baixa i primera de l’edifici central, ja que la biblioteca només n’ocupa el segon i el tercer pis. Aquí el nou govern sí que veu amb bons ulls la idea exposada pel PSC quan governava amb CDC de fer-hi un pavelló firal, tot i que segueix vinculant la decisió a un procés participatiu.

L’exposició sobre el passat industrial de l’edifici estarà repartida entre la zona de la turbina i diferents punts de l’edifici, ja que “l’ambientació de la biblioteca és el passat fabril de l’edifici”, indica Carles Ros. L’edifici annex, tal com ja estava previst inicialment, quedarà pendent de rehabilitar.

[Vols poder llegir més notícies com aquesta? Fes-te soci de Viu Molins de Rei i ajuda’ns a seguir endavant.]

Galeria de fotos de l’estat actual de les obres

La futura biblioteca, en imatges

 

Recomanacions personalitzades