Els tràmits de serveis socials es centralitzen a l’Oficina d’Atenció Ciutadana

A la nova Oficina de Prestacions de l’OAC, una treballadora social i una administrativa faran totes les gestions relacionades amb serveis socials, principalment ajuts. Així es podran agilitzar aquests tràmits i s’allibera l’oficina de serveis socials de Ca n’Ametller, que ara es centrarà només en els casos més severs.

L’administrativa de l’Oficina de Prestacions és a la mateixa fila que la resta d’administratives de l’OAC // Jordi Julià

Des d’ara, les persones en situació de vulnerabilitat que hagin de demanar la reducció en l’Impost de Béns Immobles (IBI) o en la taxa d’escombraries, les persones amb discapacitat que hagin de demanar la targeta d’aparcament o les persones grans que sol·licitin els ajuts específics per a elles no hauran d’anar a omplir els formularis a Ca n’Ametller, on hi ha serveis socials, sinó al lloc on es fan tots els tràmits de l’Ajuntament: l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de la plaça del Palau.

Al fons de tot de l’OAC està situada des de fa un mes l’Oficina de Prestacions Socials. La formen una administrativa i una treballadora social que gestionen aquestes sol·licituds de tots aquells tràmits que no requereixen l’acompanyament d’una treballadora social sinó que són simplement ajuts objectius: els concedeixen tenint en compte si el sol·licitant compleix o no els requisits de l’ajuda. Per exemple, els ajuts a l’IBI: l’atorgaran o no en funció de la renda.

La regidora Carme Madorell acompanyada de les dues treballadores de l’oficina de prestacions socials // Jordi Julià

Fer aquests tràmits a l’OAC, el mateix punt on es fan les altres gestions amb l’Ajuntament, permet “reduir les gestions i la documentació a presentar perquè es fa tota la paperassa d’una vegada i això redueix el temps de resposta”, ha afirmat la regidora de Serveis Socials, Carme Madorell (CDC) en la presentació de la nova oficina, aquest dilluns 7 de maig. Ara entra en funcionament de forma oficial però des de l’1 de març que funciona com a prova pilot i diuen que els resultats han estat bons.

La nova Oficina de Prestacions Socials també informarà telefònicament els usuaris en un màxim d’un mes si s’ha aprovat la seva sol·licitud, pagarà els ajuts amb transferències -ara s’havia de recollir en efectiu a ca n’Ametller- crearan expedients informàtics per a cada usuari per guardar tota la documentació disponible de cada persona, i tramitaran sol·licituds cap a altres administracions.

L’Oficina de Prestacions és un servei més dels que es poden fer a l’OAC // Jordi Julià

Un nou tràmit que faran és la sol·licitud única d’ajuts socials per a persones grans, un document que agrupa en un de sol tres tràmits per a persones grans que abans s’havien de fer per separat: l’ajut per al consum d’aigua i exempció de la taxa d’escombraries, l’ajut a l’IBI, i l’ajut a persones més grans de 75 anys que viuen soles. Aquest últim tràmit s’ha reformulat recentment, amb dues franges de 100 o 200 euros mensuals en funció de la renda, i amb un nou ajut a la compra de petits electrodomèstics.

Les dues treballadores de l’OAC s’afegeixen a les que ja hi havia fins ara a Ca n’Ametller. Estan contractades a través d’un pla d’ocupació de la Diputació que s’acaba a finals d’any. “Després d’això continuarem nosaltres”, ha promès la regidora. L’administrativa estarà a la mateixa fila que les altres administratives de l’Ajuntament, mentre que la treballadora social tindrà a la seva disposició la sala de reunions reconvertida en despatx per poder parlar amb els usuaris que requereixin de més privacitat.

La treballadora social atendrà els usuaris que necessitin més privacitat en un despatx // Jordi Julià

Recomanacions personalitzades