El MolinsBus es dirà Mobus per atreure viatgers joves

Un estudi constata que la majoria d’usuaris del bus urbà de Molins de Rei són jubilats i només un 4% l’agafa per proximitat. Per fer-lo més atractiu, l’Ajuntament canvia la marca a Mobus. També renoven els fullets dels horaris i recorreguts, que portaven 10 anys sense actualitzar-se tot i que havien canviat les parades i els recorreguts. L’Àrea Metropolitana instal·larà tres noves marquesines cada any i mostrarà l’hora de pas en temps real en una aplicació.

Un bus amb la imatge anterior de MolinsBus -que seguiran portant fins al nou contracte- parant a una de les noves marquesines // Jordi Julià

Costarà deixar de dir-li MolinsBus a una marca consolidada com aquesta i que la majoria de gent, sigui usuària o no, coneix, però a partir d’ara a les tres línies de bus urbà de Molins de Rei se’ls haurà de dir Mobus. L’Ajuntament buscava “acostar-lo a col·lectius que, pel que diuen les dades, no fan servir aquest transport públic, que són sobretot joves”, segons la regidora de Mobilitat, Sílvia Guillén (ERC). I per aconseguir-ho, el que fan és “canviar la seva imatge”.

El nou logotip “parteix de l’anterior del MolinsBus pel qual és conegut, modernitzant-lo, afegint icones identificatives de la xarxa de transport públic”. La lletra ‘O’ vol imitar la icona d’una parada i una línia inclinada travessa el nom per transmetre “el recorregut i el moviment”. El nou nom de ‘Mobus’ vol combinar ‘Molins’, ‘Mobilitat’ i ‘Bus’. “Ara tenim un nom propi que és més curt i senzill de recordar”, considera la regidora.

El nou logotip del Mobus // Ajuntament de Molins de Rei

Aquesta mesura es fa com a resposta a una diagnosi que van fer l’octubre passat amb 150 enquestes a viatgers. Els usuaris més habituals són dones (un 76%) de més de 65 anys (un 43%) que no treballen (un 46%) i que fan servir el bus quotidianament (el 73% fa més de 5 viatges per setmana). L’estudi deixa en evidència que el transport necessita un replantejament: un 95% el fa servir perquè no té cap altra alternativa, i per comoditat.

Tot i que l’estudi indica que només un 4% l’agafa per proximitat, per ara no es plantegen canvis en el servei en si per fer-lo més eficient, sinó que ho centraran en la promoció. “Ho podem estudiar de cara al nou contracte, que comportarà que els busos passin a ser híbrids”, diu la regidora.

Nous plànols i horaris després de 10 anys

L’alcalde, Joan Ramon Casals, la regidora de Mobilitat, Sílvia Guillén, i el gerent de Soler i Sauret, Joan Soler, presentant els canvis // Jordi Julià

El que faran ara és posar sobre el paper les modificacions del servei que han anat fent darrerament, enfocades a anar més ràpid per arribar als instituts, i que estaven fent sense informar enlloc, ni tan sols a la pàgina web del MolinsBus, que l’última informació que té és, encara a dia d’avui, del 2008.

El 2016 es va eliminar el recorregut al barri de la Font dels Casats per evitar retards -després de les queixes dels veïns va passar a ser només a les hores punta-. Fa un mes es va avançar l’horari al matí per arribar a l’hora als instituts. Però al plànol vigent fins ara també faltaven els canvis que han anat fent els últims 10 anys, sobretot parades que han canviat de lloc i no constaven, com ara al Parc de la Mariona o la que es va traslladar amb el nou pati del Palau. Fins i tot sortia el recorregut amb la distribució anterior dels Encants o no informava que hi havia parades davant el nou ambulatori perquè quan es va editar el plànol, el CAP de la Granja encara no existia.

El plànol vigent fins ara no informava de les parades al nou ambulatori ni de la modificació del recorregut a la Font dels Casats, entre altres canvis // Ajuntament de Molins de Rei

El nou plànol que han editat, que té una tirada de 3.000 exemplars, serveix per posar en marxa la nova imatge del Mobus. També oficialitza l’eliminació del bus urbà de la plaça de la Creu, la més propera a l’estació de tren de la línia Mobus1. L’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) assegura que encara que ho hagin posat al plànol “és provisional” perquè es va desviar amb les obres de la plaça de la Creu i l’hauran de tornar a desviar quan facin obres al passeig Pi i Margall. Diu que la decisió definitiva s’haurà de prendre en la consulta sobre la peatonalització del carrer de Baix.

El nou plànol posa sobre el paper els canvis i inclou la nova imatge del Mobus // Ajuntament de Molins de Rei

Noves marquesines i hora de pas en temps real

Malgrat això, sí que hi haurà millores més palpables per als usuaris. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha instal·lat quatre noves marquesines per fer l’espera més còmoda. Dues són al passeig del Terraplè amb la rambla de la Granja, una és davant l’ambulatori i una altra al carrer del Canal de la Infanta, darrere la llar d’infants La Traca i El Cargol.

Les noves marquesines inclouran publicitat gestionada per l’AMB tot i que l’Ajuntament tindrà dret a posar-hi autopromocions // Jordi Julià

Les marquesines són una demanda de molts usuaris i que tothom voldria tenir a la seva parada. “No poden posar-se a tot arreu, cal que hi hagi prou espai a la vorera i a Molins de Rei no hi ha gaire llocs on sigui així”, indica la regidora. Han prioritzat aquestes per ser llocs poc resguardats (rambla de la Granja), que donen servei a equipaments (ambulatori) o que registren moltes validacions (c. Canal de la Infanta). L’AMB n’instal·larà 3 més cada any: ho fa gratuïtament a canvi d’explotar els anuncis que s’hi poden col·locar.

D’altra banda, l’aplicació per a mòbils ‘AMB Mobilitat‘ incorporarà el MolinsBus. D’aquesta manera es pot consultar la ubicació de les parades sobre el mapa i el més important: saber quant falta perquè passi el proper bus en temps real. Properament aquesta aplicació incorporarà també els busos interurbans.

[Fes-te soci de Viu Molins de Rei perquè puguem seguir fent notícies com aquesta.]

Els nous horaris del MolinsBus – Mobus són aquests:

Horaris del bus urbà de Molins de Rei // Ajuntament de Molins de Rei

Recomanacions personalitzades