L’handbol trenca prejudicis amb Gàmbia al poliesportiu de Molins de Rei

800 persones han participat a la jornada Handball4Gambia, que sensibilitzava sobre la situació en què es troba Àfrica. Han recaptat més de 800 euros, que serviran per fer feines de cooperació mitjançant la creació d’un torneig d’handbol. Hi han participat jugadors i entrenadors de diversos equips catalans.

Partit de la selecció “Handball for Gambia” contra el Sant Esteve Sesrovires // Jordi Julià

Semblava una jornada per recaptar fons, però en realitat el més important que feien era sensibilitzar. La jornada Handball4Gambia (Handbol per a Gàmbia), que s’ha celebrat a Molins de Rei aquesta Setmana Santa, tenia com a objectiu recaptar fons per poder organitzar un torneig d’handbol a Gàmbia. Però al mateix temps, pretenien “trencar estereotips i fronteres”, explica a Viu Molins de Rei Judit Gómez, cofundadora del projecte Yakaaro.

Aquest projecte el van crear un grup de persones d’Igualada que van anar a Gàmbia a fer cooperació durant quatre anys. Van fer tallers pers construir cases, o un pont per anar a una escola, per exemple, però “al tornar-hi l’any següent, ja no hi era”, lamenta. Per això van pensar que era més efectiu actuar al revés: “actuar aquí, explicant com es viu allà, i que així la gent conegui la situació que viuen”. Yakaaro vol trencar amb estereotips, anant “més enllà de la pobresa i els conflictes bèl·lics”.

Un dels seus projectes són aquestes jornades d’handbol, que van organitzar juntament amb el diari Valonmano con V i creant així ‘V Solidaria’. La idea és organitzar un torneig d’handbol a Gàmbia. “És un esport totalment desconegut, ja que només coneixen el futbol perquè és el que veuen per televisió”, diu Gómez. Però no serà només ensenyar-los un esport diferent: creuen que serà una manera de “treure els nens dels carrers i fomentar valors com la cooperació i el treball en equip”. Al mateix temps, els proporcionaran materials, equipaments i sabates, que els serviran per a la resta de l’any juguin handbol o no.

I per finançar el torneig, arriba la part del treball de conscienciació aquí. Durant tot el dia del 27 de març les dues pistes del poliesportiu municipal de Molins de Rei es van omplir amb activitats relacionades amb l’handbol. Els participants feien donatius a l’entrada i van participar en sortejos. Segons els organitzadors, amb 800 participants van recaptar 850 euros, una xifra a la qual se li ha de sumar la venda de samarretes.

Hi han participat molts nens, als quals abans de participar se’ls ensenyava un vídeo que explicava com viuen els nens de Gàmbia. “Veient nens de la seva edat és més fàcil que s’hi vegin reflectits”, comenta la coorganitzadora. D’aquesta manera, se’ls feia més partícips del que feien: ser solidaris.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Fotos: Jordi Julià

L’handbol es reuneix a Molins de Rei

La jornada ha volgut portar “el millor de cada casa” de diferents equips de categories superiors de Catalunya, segons Xavi Vegas, director de Valonmano con V, tot i admetre no haver pogut portar a professionals pel risc de lesions que hauria suposat. Van crear l’equip Hadball4Gambia amb jugadors del Granollers B, de l’Esplugues, l’Alcobendas o del Palautordera. També del Barça B hi havia el molinenc Joan Amigó. Entre els rivals d’aquest equip hi va haver un dels equips catalans d’handbol, el Sant Esteve Sesrovires.

200 jugadors repartits en 12 equips infantil i cadet van participar en unes triangulars. En cadet masculí va guanyar el CE Molins i en femení el Sant Joan Despí. A la infantil, en la masculina va ser la Selecció Provincial de Lleida i de Catalunya Central -que feia el seu debut- i a la femenina l’Oar Gràcia Sabadell.

També hi va haver un partit del sènior femení de la Selecció Catalana Sub-23 contra el Handball for Gambia. Al concurs d’habilitats All-star, els jugadors van exhibir les seves capacitats davant un jurat format per Jaume Fort, Miquel Güell, Armand Rubiño, Mar Latorre i JM Gallardo. Van triar Ferran Cisneros com a campió d’aquest torneig.

Tot i que els organitzadors eren de fora, van triar Molins de Rei per la bona relació que tenen amb el Club Esportiu Molins de Rei i per poder tenir les dues pistes. L’Ajuntament hi ha col·laborat cedint l’espai. Això ha fet canviar de lloc durant un dia el campus de bàsquet que es feia per setmana santa.

Recomanacions personalitzades