Els refugiats del passat tornen al present amb Teatre 15 Arcades

L’obra de teatre ‘Refugiats’, escrita l’any 2002, prendrà un nou significat aquest cap de setmana de la mà del grup Teatre 15 Arcades. “No fa referència a cap país però serà inevitable pensar en la situació a Síria”, afirma la directora, Elisa Poch. El paper dels mitjans de comunicació també hi serà molt present.

Cartell de ‘Refugiats’ // Teatre 15 Arcades

L’any 2002 el dramaturg Sergi Pompermayer va escriure l’obra de teatre ‘Refugiats’. Llavors, quan la va estrenar al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), va centrar l’atenció en el paper que tenen els mitjans de comunicació en les guerres, i la capacitat de manipular en aquests casos per part de polítics i periodistes. Ara, adquirirà un nou sentit amb el grup Teatre 15 Arcades de Molins de Rei, que la representarà dissabte 24 i diumenge 25 a La Peni.

“El títol dona una imatge que no és ben bé del que va l’obra”, adverteix a Viu Molins de Rei la directora de ‘Refugiats’, Elisa Poch. I és que “és una obra de guerra i no és una obra de guerra”. Però el conflicte bèl·lic hi és: el muntatge està situat en un país que es troba immers en una guerra civil. Hi ha implicats militars, guerrillers i “un tercer país que hi fica el nas”, comenta Poch, que prefereix no donar molts detalls de la trama per no fer spoilers.

Aquest país no té nom, com tampoc el té el país en guerra. Però “nosaltres pensem en Síria i els Estats Units, i segur que per als espectadors serà inevitable pensar-hi”, pronostica la directora. I tot, sense fer cap canvi al que va escriure Pompermayer el 2002: “Hem sigut fidels al text, i tampoc fem cap referència explícita a cap país”. Creu que això es deu a la situació amb els refugiats ens fa tenir-la més present. Està convençuda que “fa deu anys hauríem pensat en un altre país”. I segur que d’aquí deu anys pensarem en un altre. La situació, per desgràcia, es repeteix.

A la recerca del més desgraciat

Els dos personatges principals són el general Buthus (Jaume Armentano) i el periodista Gyps (Jordi Colomer). Aquesta és la mostra que la guerra no és just al centre de l’acció. També hi són els mitjans de comunicació i la perversió que a vegades pot arribar a tenir la societat occidental.

L’aproximació que fa dels refugiats és, doncs, diferent de la que podem estar acostumats darrerament. “Hi ha una recerca de la persona més desgraciada. En veiem tres casos, però el que els passa a ells li passa a milions de persones amb les mateixes desgràcies”, explica la responsable de Teatre 15 Arcades.

La resta del repartiment el formen Ània Posada, Manel Cabrera, Xavi tresserra, Marta Monfort, Joan Parellada, Rafael Canosa i Cesc Miras en aquest muntatge produït per Teatre 15 Arcades. Es representarà dissabte 24 a les 20:30 i diumenge 25 a les 18 hores a La Peni. L’obra s’havia d’estrenar el 7 i 8 d’octubre després de Festa Major, però es va cancel·lar per la situació política que es vivia llavors i fins ara no s’ha pogut trobar una nova data.

Sortegem dues entrades per ‘Refugiats’ entre els socis de Viu Molins de Rei. Si no ets soci o sòcia, pots fer-te’n per participar-hi. 

Sortegem dues entrades per anar a veure ‘Refugiats’

Recomanacions personalitzades