L’Ajuntament compra el 100% de Molins Energia per poder municipalitzar serveis

L’empresa pensada per gestionar el servei de biomassa té la porta oberta a convertir-se en l’empresa municipal que absorbeixi els serveis privatitzats que es decideixi remunicipalitzar. Per fer-ho, l’Ajuntament ha comprat totes les accions de l’empresa que fins ara tenien altres administracions.

La biomassa, gestionada ara per Veolia, serà probablement una de les primeres empreses que es municipalitzi // Arxiu — Veolia

És un dels cavalls de batalla de la CUP i un dels punts estrella del pacte de govern entre CDC, CUP i ERC: la municipalització de serveis. És a dir, gestionar directament des de l’Ajuntament serveis que fins ara es feia a través d’empreses privades, amb l’aigua com a màxim exemple.

Tot i que el mateix govern admet que no és fàcil fer-ho actualment i encara menys en l’any que queda fins a acabar la legislatura, a l’acord de govern sí que es comprometien a crear l’estructura necessària per poder fer municipalitzacions en el futur. I, tal com va avançar el cupaire Carles Ros en una entrevista a Viu Molins de Rei, la manera de crear aquesta estructura és Molins Energia.

Aquesta és l’empresa que en el seu moment es va crear per gestionar el servei d’aigua calenta amb biomassa al barri de la Granja. El 2014, l’Ajuntament va passar a ser-ne el màxim accionista. Ara s’ha anat més enllà i el consistori ha comprat la resta d’accions que quedaven, que eren propietat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Generalitat de Catalunya. La intenció anterior era liquidar aquesta empresa, però la promesa d’obrir la porta a les municipalitzacions ha fet canviar de plans.

L’acció és una maniobra per esquivar la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL), coneguda com Llei Montoro, que va imposar l’austeritat als municipis i impedeix que es creïn noves empreses municipals. Per tant, s’aprofita l’empresa ja existent, per ara una carcassa buida, per donar l’opció de convertir-la en un possible calaix de sastre des d’on gestionar tota mena de serveis, malgrat el nom teòricament faci referència a l’energia.

Biomassa i altres serveis

Un dels primers candidats a formar part d’aquesta empresa municipal és precisament el servei de biomassa, que es va acabar externalitzant a mans de l’empresa privada Veolia. Aquesta remunicipalització, ja prevista per l’anterior govern sociovergent, és una de les empreses que creuen que seria viable fer municipal en aquest mandat, encara que no està clar que hi arribin a temps.

Seria una de les primeres però no la primera. Fonts municipals afirmen que abans que la biomassa s’està estudiant municipalitzar altres serveis, tot i que no especifiquen quins.

“Mantindrem la societat temporalment inactiva, generant el mínim de costos possibles”, va afirmar el regidor de Serveis Municipals i Municipalitzacions, Asier Baiona (CUP) al ple municipal de febrer, on es va aprovar la mesura. “Mentrestant, demanarem els pertinents estudis tècnics, econòmics i jurídics per tal de valorar la remunicipalització de diferents serveis des d’un punt de vista clarament objectiu”, va afirmar el regidor encarregat d’estudiar les municipalitzacions.

La compra de totes les accions a les altres administracions es va aprovar al ple per unanimitat per part de tots els partits polítics. Durant el debat, el regidor d’Economia, Ramon Sánchez (CDC), va matisar el cupaire: “no tot és remunicipalitzable”, va advertir-li el seu company de govern.

Baiona també va argumentar que el pas permetrà “demostrar amb números” que “la gestió directa és beneficiosa per estalvi, qualitat del servei i autonomia local”. També va oferir un “debat sincer i transparent però sense dilacions” sobre el tema.

Recomanacions personalitzades