Joan Ramon Casals (CDC): “Des del 155 costava la convivència amb el PSC”

Els socis de Viu Molins de Rei van poder llegir abans que la resta aquesta entrevista. Fes-te soci per poder accedir a continguts exclusius com aquest en el futur.

L’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) tanca la sèrie d’entrevistes de Viu Molins de Rei després del trencament del pacte de govern amb el PSC, a qui recrimina algunes declaracions: “No cal mentir”, adverteix. Està satisfet del nou pacte amb la CUP i ERC, promet “pragmatisme” en la possible municipalització de serveis, admet que els preus dels pisos de les Guardioles seran iguals que la primera promoció i informa que la Comunitat Islàmica ja ha començat l’activitat al carrer Sant Sebastià. 

Joan Ramon Casals explicant el trencament del pacte de govern // Jordi Julià

Com va comunicar-li al PSC que trencava el pacte de govern municipal?

La veritat és que es va anar fent en, més o menys, una setmana. El govern de l’Estat Espanyol va aprovar el 155 amb el suport del PSOE i un dia després ja vam convocar una executiva del PDeCAT Molins de Rei en la qual em van demanar que trenquéssim amb el PSC. Va haver-hi tota una setmana de debat, fins i tot vosaltres vau fer una enquesta. Durant aquells dies vaig parlar un parell de vegades amb en Xavi Paz. Vaig dir-li que havien de canviar molt les coses, que en principi estava decidit, i que faltava fer la consulta amb els militants però que seguir era molt inviable, que gairebé segur que trencàvem. Vam conversar sobre guanyar temps, intentar-ho parlar, a veure si podíem convèncer la nostra gent. Però després es va produir la votació al Senat amb l’aprovació definitiva del 155 i la dissolució del Parlament de Catalunya i la meva gent va dir que trenquéssim. Aquell dissabte li vaig comentar al Xavi que la decisió ja estava presa. Després vam decidir que ens havíem de reunir amb calma per intentar explicar-ho conjuntament. Vam quedar dilluns a la tarda però és cert que, com que ja estava decidit i teòricament tothom ho sabia, m’ho van preguntar a la ràdio i vaig fer-ho públic abans del que havíem quedat, que era el dimarts, un dia després. És cert que en les formes em vaig precipitar. Demano disculpes. Però eren conscients de la notícia, només s’havia de tancar quan fer-ho públic i com ho explicàvem.

Llavors, no és cert que Xavi Paz s’assabentés pels mitjans de comunicació del trencament del pacte, com ell mateix ha afirmat en una entrevista a Viu Molins de Rei i a altres mitjans?

En tot cas, en Xavi tenia informació des de feia una setmana com gairebé tothom. És una decisió que van prendre els associats del meu partit. Ell tenia coneixement de com havia anat. Sí que és cert que vam dir de reunir-nos dilluns a la tarda per parlar sobre com ho fèiem públic i ho vaig explicar jo abans.

Retrat de Joan Ramon Casals durant l’entrevista // Jordi Julià

Quan es va començar a pensar en trencar amb el PSC? Va ser aquella setmana del 155 o bé era una cosa que ja es respirava en l’ambient anteriorment?

Va ser aquella setmana, no va ser una cosa prèviament pensada. Els esdeveniments van ser molt ràpids, va ser una decisió política dels militants del meu partit i de l’executiva. Molta gent del nostre entorn ens ho demanava. Al final, el mateix que hem fet a Molins de Rei ha acabat passant a Barcelona, a Sant Cugat i a gairebé tots els municipis on hi ha els pactes més importants, tot i que no a tots. Hem de ser conscients que el PSOE ha decidit agafar com a aliat el PP. Quan els socialistes van permetre que Mariano Rajoy tornés a ser president van posar les coses difícils, jo ja tenia gent que internament em deia de trencar. Però els últims esdeveniments han fet insostenible que nosaltres poguéssim mantenir el pacte. Crec que el PSC i el PSOE s’estan equivocant, s’ha vist clarament en els resultats del 21-D i només hem de veure on estan ara els catalanistes que hi havia abans al PSC. Encara són a temps de rectificar. Però fent seguidisme del PP és molt difícil mantenir certes relacions amb ells. Qui ha trencat el pacte? Aquells que deixen de fer el que abans havien promulgat. Com deia l’editorial d’El Llaç, qui trenca el pacte és el PSC. Recordo una moció que van entrar, que finalment van retirar, en la qual deien que els culpables de tot el que està passant eren Rajoy i Puigdemont per igual. Si no l’haguessin retirat potser hauríem trencat el pacte abans. Després, a finals de desembre, van fer una nota de premsa incidint en la mateixa idea. Això va cremar molt a la nostra gent.

El pacte amb el PSC funcionava bé en clau local? No hi ha cap motivació estrictament local per trencar un acord que donava llibertat d’opinió als dos partits en clau nacional?

“No hem valorat el trencament en funció de com anava el pacte”

No ho hem valorat en funció de com anava el pacte. Segurament hi havien coses millorables, però globalment nosaltres no estàvem descontents. Anava força bé. S’estaven complint gran part dels objectius. Però perquè hi hagi un bon funcionament d’un pacte hi ha d’haver el clima i l’entesa correcta en molts aspectes. A partir del 155, el clima d’entesa costava. Era difícil la convivència entre les dues formacions dins del govern municipal, compaginar els dos discursos en els mateixos actes institucionals. Nosaltres entenem que l’Ajuntament ha de defensar primer la democràcia, el dret a decidir i el dret a l’autodeterminació de Catalunya.

Casals durant l’entrevista // Jordi Julià

Entenc llavors que la relació era bona.

A nivell personal sí, i ho segueix sent. Els agraeixo molt tota la feina que han fet aquests anys. També la seva predisposició a seguir donant suport a tot allò que tingui a veure amb el Pla d’Actuació Municipal (PAM).

No li preguntava tant en l’àmbit personal, sinó en el de la feina. ¿Hi havia una relació fluida entre els membres de l’anterior govern al gestionar el dia a dia de l’Ajuntament?

Sí, jo diria que sí. Segurament amb el pas del temps van sorgir algunes cosetes, però si no s’hagués produït el 155 i aquest seguidisme del PSOE al PP, ni aquella moció que van entrar, ni aquella nota de premsa, ni alguns discursos en els plens municipals, segurament s’hauria pogut continuar.

Canviant de tema. Què tal l’experiència com a diputat al Parlament de Catalunya?

Bé. Molt curta, però molt interessant i molt intensa. Algun companys amb experiència deien que en dos anys semblava que portéssim dues legislatures. Ha passat de tot. No ho canviaria per res del món. He pogut aprovar coses molt importants per a la comarca, alguna també per a Molins de Rei que no ens n’hem sortit del tot. I, a més, he pogut votar la independència del meu país, encara que no durés ni 24 hores jurídicament. En tot cas, tot el que hem pogut fer és una clara lliçó de democràcia. Escoltar el mandat del poble i tirar-lo endavant, que era el nostre compromís.

Ho assegurava el PSC després del trencament del pacte de govern: Fer de diputat al Parlament li ha tret temps per fer d’alcalde de Molins de Rei?

“No hi ha cap regidor que hagi dedicat més hores que jo a l’Ajuntament”

No. Després del trencament he llegit coses que crec que s’ho haurien d’haver estalviat. Quan escoltes coses que no són veritat et sap greu. No entraré a debatre la dedicació de ningú, però no hi ha cap regidor que hagi dedicat més hores que jo a l’Ajuntament. He fet d’alcalde i de diputat i, per dir-ho d’alguna manera, ho ha pagat la família. Si entrés en valoracions, podria dir que qui ha fet més esforços perquè l’anterior govern funcionés som els del meu partit. Ho hem demostrat. Aquella valoració va ser un error. A més de ser mentida, nosaltres podríem començar a explicar coses… No crec que valgui la pena. No cal mentir.

L’alcalde va respondre a les preguntes de Viu Molins de Rei a la redacció del diari // Jordi Julià

Ara s’ha constituït un nou pacte de govern entre CDC, CUP i ERC. Els altres dos partits han dit en aquesta sèrie d’entrevistes que les negociacions han estat “plàcides”. Com les ha viscut el seu partit?

Igual. Van anar molt bé. El millor per a Molins de Rei és fer un nou pacte amb formacions que, com nosaltres, entenen que la clau de la política i de la democràcia és la gent. Escoltar-la i defensar el que voten. Creiem que som capaços de fer un govern capaç de fer avançar Molins de Rei més del que estava avançant. Des de la primera reunió vam tenir clar que les propostes havien de ser realistes i pensades en un termini d’un any i mig, dos anys. Totes les propostes programàtiques són en aquest sentit i són possibles. Tot va ser molt fluid. Sí, cordials i plàcides són els adjectius.

El canvi de govern significa que algunes actuacions ja en marxa es poden aturar?

“Xavi Paz ha tingut encallat el Consell de Seguiment de la Crisi durant dos anys i mig”

No, tot el contrari. El pacte de govern es basa en les grans inversions i prioritats d’aquest mandat. Les grans línies d’actuació de l’Ajuntament, que en molts casos es votaven per part de totes les forces als plens, seguiran. La Carretera, la nova biblioteca, el Ricard Ginebreda… i a més, podrem tirar endavant temes que estaven encallats, com el Consell de Seguiment de la Crisi Econòmica, que en tenia la responsabilitat en Xavi Paz i portava dos anys i mig encallat. Amb el Reglament Orgànic Municipal passava el mateix. A més, s’afegeixen objectius nous, amb accents de la CUP i d’ERC com per exemple millorar la participació ciutadana, tirar endavant la nova residència d’avis o les municipalitzacions de serveis. Coses amb què podem coincidir i que poden ser molt positives per a la ciutadania.

Precisament parlant d’aquests accents. S’ha creat una regidoria de municipalitzacions. Això vol dir que el PDeCAT està a favor de municipalitzar serveis?

A vegades la gent no escolta les nostres propostes. Ens han dit que som de dretes però jo sempre m’he qualificat de centre-esquerra i sobretot de pràctic. La meva força política sempre ha estat així, pràctica. La gestió del servei municipal ha de ser aquella que sigui millor en cada cas, indiferentment de quina sigui, directa o per concessió. No ens hem de casar ideològicament amb cap opció. Per posar un exemple: a Molins de Rei hi ha serveis gestionats per entitats que funcionen molt bé com la Piscina Municipal. Hi haurà serveis que l’Ajuntament els podrà prestar millor directament i altres que no perquè no està preparat. El compromís es preparar-nos per poder assumir més serveis municipals. Si el consistori es prepara, els pot prestar millor que una empresa privada. Per al servei de biomassa estem preparats, per al servei d’aigua ara mateix no. La finalitat última és utilitzar el sistema que doni millor servei a la ciutadania.

Més accents: Tant la CUP com ERC han defensat uns sistema de pagament dels serveis públics on qui tingui més pagui més i qui tingui menys pagui menys. Com quedarà aquest tema a partir d’ara?

Nosaltres funcionem amb tarifació social a les escoles bressol i a l’escola de música. Sempre hem dit que no volem que ningú pagui més del que paga ara, que no es pugi la tarifa de base i, a partir d’aquí, que la gent pagui en funció de la renda. Si hi ha propostes per millorar aquesta redistribució cap problema en estudiar-ho. A Molins de Rei hi ha famílies que si no poden no paguen res ni d’escola bressol ni d’escola de música. Hi ha molts Ajuntaments que això encara no ho fan.

Joan Ramon Casals a la redacció de Viu Molins de Rei // Jordi Julià

El nou govern municipal vol fer una consulta ciutadana sobre la peatonalització del Centre Vila. Quina és la proposta del seu partit en aquest àmbit?

La que triï la gent, com va passar amb la Carretera. El compromís és que entre el juliol i el setembre del 2018 es faci la consulta. Vam triar aquesta data perquè hi hagi temps perquè les propostes estiguin fetes per tècnics. Jo, com a alcalde, el que he de fer és mantenir-me neutral. Després cada força política, inclosa la meva, pot donar suport a l’opció que vulgui. El més important és que, surti la proposta que surti, sigui bona i pràctica. Ara bé, les nostres premisses són que es pugui accedir al centre per poder entrar a l’aparcament del Mercat Municipal i, al mateix temps, estigui bé tot el tema d’aparcaments i hi hagi una circulació correcta. Per cert, es farà un nou pla sobre l’aparcament.

En quin punt estan els tràmits per construir una nova residència per a la gent gran?

“Està bé que la PARM ens colli”

En els processos interns de l’Ajuntament, que ja ha començat i ja he assignat el responsable de l’expedient i la regidoria, que és la de Patrimoni. Hem iniciat les converses pertinents per fer l’estudi econòmic i financer i de l’edificació de la residència. També hem d’analitzar els diversos models de finançament de la construcció i la xifra de places que es necessiten. I sobretot analitzar el model de gestió, perquè es pot triar el model de gestió directa o bé triar-ne d’altres. Tot aquest estudi estarà llest d’aquí a uns tres mesos. Llavors haurem de debatre amb els partits quin model de gestió escollim.

Aquesta decisió s’haurà de portar al ple municipal?

Sí. Però indiferentment d’això el que volem és pactar-ho amb totes les forces polítiques i la Plataforma d’Afectats per la Residència (PARM). Totes les converses s’estan tenint també amb ells, cosa que és positiva. També ens collen, i està bé que ho facin.

Casals agraeix l’esforç que han fet CUP i ERC per entrar a mig mandat // Jordi Julià

El barri de les Guardioles tindrà pisos de lloguer social?

Amb la construcció que s’està fent ara n’hi haurà quatre. Ara estem treballant perquè es pugui signar un altre acord amb Ia UGT per poder fer un altre bloc de pisos on la meitat siguin propietat de l’Ajuntament per posar-los en règim de lloguer social. Això, a dia d’avui, estem en disposició de poder-ho fer. Ho hem parlat amb el sindicat i a nivell conceptual ho veuen bé. Aquest nou pis estaria situat al costat del que ja està pactat, i es podria començar a fer l’any vinent. Si la Generalitat i l’AMB s’impliquessin, que ho diuen però no ho fan, podríem fer-ne més. Si l’Ajuntament pogués, tots els pisos serien de lloguer. Però actualment això és impossible.

El comentari habitual dels veïns sobre la promoció que s’ha presentat fins ara és que els pisos són molt cars.

És el preu de protecció oficial. No el posem nosaltres, està marcat per llei. No hi podem fer res. L’IMPSOL començarà el pròxim trimestre 70 pisos més. El preu serà idèntic.

Això vol dir que totes les promocions tindran el mateix preu?

El mateix. La de L’IMPSOL tindrà el mateix preu i, si fem aquest model al 50% lloguer social i al 50% propietat de protecció oficial, aquests últims tindran també aquest preu. Va marcat per llei, al final és una mica més baix que el de mercat i els joves de Molins de Rei tindran prioritat. D’això es tracta.

La Comunitat Islàmica de Molins de Rei ha començat a fer les seves activitats al local del carrer Sant Sebastià?

“La Comunitat Islàmica ha obert del centre de culte al carrer Sant Sebastià”

Sí. Han iniciat els tràmits per fer centre de culte i han obert. Ara falten dos o tràmits més i, com sempre hem dit, si compleixen la normativa podran continuar i si no, no. Pel que diuen els tècnics, és bastant probable que puguin continuar. Aquell local no compleix normatives per fer ben bé el que ells volien fer a l’inici. El seu projecte era per a una capacitat de 100 persones, però la normativa d’aquell espai dicta que com a màxim poden haver-hi 50 persones. En aquests moments, ells estan fent els tràmits per poder complir el màxim de 50 persones. En un mes aproximadament s’acabarien aquells tràmits i, per menys de 50 persones, sembla que l’espai compleix. És bastant viable.

Per tant, en aquest moments estan fent els últims tràmits però ja estan fent l’activitat allà?

Sí, es pot fer. Hi ha uns terminis establerts per a aquest tipus de llicència i els estan complint. Tenen temps per complir amb uns petits requeriments que els ha fet l’Ajuntament.

Joan Ramon Casals // Jordi Julià

Una de futur: el nou pacte de govern municipal és reeditable?

Sí, és reeditable i a més està funcionant més. Estic molt content i molt agraït a la CUP i ERC pel seu esforç i la seva valentia per entrar a mig mandat. Això els honora. Hi ha un clima molt bo. Cada dia que passa estic més convençut que és el que necessita Molins de Rei. M’han donat més ganes i energia per continuar aquest any i mig que em queda d’alcalde. Si va bé, serà bo que continuï i fins i tot que s’ampliï.

Això no dependrà de vostè perquè ha dit que no es tornarà a presentar.

Exacte, no dependrà de mi però espero que la persona que el meu partit proposarà per substituir-me, que és en Ramon Sánchez, encapçali les negociacions del pròxim govern i sigui el proper alcalde de Molins de Rei. Però bé, això ho triarà la gent.

Recomanacions personalitzades