Els reis canviaran d’ordre a la cavalcada per no donar “missatges racistes”

La cavalcada de reis de Molins de Rei del 2018 tindrà, per primer cop, al rei blanc portant el carbó al darrere del tot, el ros obrint-la i fent el discurs i el negre al mig. La comissió de la cavalcada ha decidit que l’ordre canviï cada any. El recorregut serà el mateix que el 2017.

El rei Baltasar // Jordi Julià

El rei Baltasar deixarà d’anar sempre l’últim i el carbó ja no anirà associat només a ell. Imatge del 2015 // Arxiu — Jordi Julià

Per parlar dels Reis Mags d’Orient, a Molins de Rei des d’ara ja no s’haurà de dir sempre Melcior, Gaspar i Baltasar. Des d’ara, cada any l’ordre serà diferent. Aquest 2018 serà Gaspar, Baltasar i Melcior. Però l’any que ve l’ordre serà un altre.

És una decisió de la Comissió de Reis de Molins de Rei, que ha decidit evitar els “missatges racistes que de forma subliminal ens maleduquen”, han assegurat al seu perfil de les xarxes socials. Consideren també que és una manera de contribuir a la “igualtat”.

El canvi es notarà també en els rols de cadascun. Ara el carbó no serà responsabilitat del rei negre, sinó que li tocarà portar-lo a qui vagi últim aquell any. És a dir, enguany serà Melcior, el rei blanc. “El Rei Baltasar per ser negre no ha de ser l’últim, i molt menys portar sempre el carbó”, argumenten.

A més, l’encarregat del discurs que fan a la plaça de l’Església serà el rei que vagi primer aquell any. Així doncs, aquest 2018 a Gaspar li tocarà rebre de mans de l’alcalde la clau màgica que obre les portes de totes les cases de Molins de Rei.

La carrossa del carbó en la cavalcada del 2017 // Arxiu — Jordi Julià

 

 

El recorregut de la Cavalcada de Reis de Molins de Rei 2018

L’itinerari de la cavalcada 2018 serà el mateix que es va estrenar el 2017, evitant el pas per la plaça de l’Ajuntament. A les 6 de la tarda arribaran des de la carretera de Vallvidrera, a la rotonda de la Riera Nova, i baixaran pel carrer Jacint Verdaguer. El recorreran sencer fins a arribar al passeig del Terraplè. Allà giraran a l’esquerra i el seguiran fins al final en direcció al barri del Canal. Llavors continuaran pel carrer de la Verge del Pilar fins a arribar al Parc del Pont de la Cadena, on donaran la volta a la plaça i faran l’habitual parada tècnica per recuperar forces i combustible.

El recorregut seguirà pel passeig Pi i Margall, la plaça de la Creu i el carrer Major fins a la cantonada amb el carrer del Pare Manyanet. En aquesta cruïlla els reis abandonaran els seus vehicles i faran el recorregut a peu fins a arribar a la plaça de l’Església. Allà els esperarà l’acte solemne de rebuda dels Reis Mags a la vila de Molins de Rei, i els infants tindran l’última oportunitat per entregar la seva carta. Es calcula que serà a dos quarts de nou del vespre.

Els dies abans, però, es podrà entregar la carta a la Fàbrica dels Somnis, que han tingut instal·lada per segon any a la sala d’exposicions de Ca n’Ametller. Obrirà fins al dijous 4 de gener, de 17 a 20 hores.

Melcior, Gaspar i Baltasar // Jordi Julià

Melcior, Gaspar i Baltasar, per ordre, l’any 2015 en l’acte de rebuda que es fa davant l’església // Arxiu — Jordi Julià

Recomanacions personalitzades