Les accions de la PAH d’aquesta setmana aconsegueixen posposar un desnonament

Bankia ha aturat durant un mes el desnonament d’una parella de persones grans de Vallirana. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha anul·lat l’acampada a l’oficina que tenia prevista, però creuen que d’aquí un mes caldrà tornar-hi.

Els membres de la PAH s’han concentrat a fora de l’oficina de Bankia de Molins de Rei // Jordi Julià

El lema que ha fet famosa la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de ‘Sí se puede’ s’ha fet una mica més realitat aquest dimarts. Després de dues accions a l’oficina de Bankia de Molins de Rei en una setmana, una dijous 7 i l’altra dilluns 11, han aconseguit una petita victòria, tot i que són conscients que possiblement sigui només temporal.

Aquest dimarts tenien preparada una acció més contundent: una acampada a l’oficina que té Bankia a Molins de Rei i des d’on es gestionen els casos de diferents poblacions del Baix Llobregat. Però l’han acabat anul·lant: a primera hora del matí el membre de la PAH Sant Vicenç dels Horts Antonio Hinojosa ha rebut una trucada “de Madrid, del departament de morositat de Bankia, explica Hinojosa a Viu Molins de Rei.

Els han traslladat el compromís que el cas pel qual lluitaven, d’una parella de persones grans de Vallirana, tingui el procés de desnonament posposat durant el termini d’un mes. El problema d’aquest matrimoni era que Bankia li havia ofert una vivenda de lloguer social, però que està ocupada. L’entitat s’ha compromès també a cedir la vivenda a la Generalitat perquè aquesta la cedeixi a l’Ajuntament de Vallirana perquè els facin un lloguer social. Però aquí ve el problema: “no veig que en un mes pugui estar tot el procés, es pot allargar 6, 8 o 10 mesos”, afirma Hinojosa.

Per això, consideren que és una solució només temporal, que de moment tira la pilota endavant en un mes. Si d’aquí un mes, quan acabi el nou termini que han aconseguit, es torna a activar el procés de desnonament i els afectats no tenen una alternativa on viure, la PAH adverteix que tornarà un altre cop a les mobilitzacions.

Tot i que no han aconseguit el compromís escrit, com volien, que Bankia aturava el desnonament, ja no ha fet falta perquè han comprovat als jutjats que ho havien parat. Hinojosa admet també que posposar-ho un mes “és l’habitual i els jutges no ho solen parar més temps”.

Després de la trucada, la PAH de Sant Vicenç dels Horts, que és l’organitzadora d’aquestes accions perquè coordina l’acció de diverses poblacions de la zona, ha anat a l’oficina de Bankia de Molins de Rei per parlar-ho en persona, que és on gestionen el cas. Un grup de membres de la PAH s’ha concentrat a la porta mentre Hinojosa parlava a dins de l’oficina amb els gestors del cas. Un cop han aclarit que quedava suspès el desnonament, han dissolt l’acció, però conscients que possiblement els tocarà tornar-hi.

La PAH venia preparada amb menjar per passar el dia acampats, però no ha fet falta // Jordi Julià

Recomanacions personalitzades