Les teràpies contra l’alzheimer de la Fundació Ana Ribot guanyen el II Memorial Josep Maria Salas

Els 1.000 euros del Memorial Josep Maria Salas 2017 seran perquè el centre de dia que la fundació té a Pallejà pugui seguir fent teràpies que permeten prescindir dels fàrmacs a les persones amb alzheimer de la comarca. La segona edició del memorial ha tingut més del doble de participants, passant de 3 a 8.

La directora de la fundació en l’instant que rebia el premi de mans dels fills de Josep Maria Salas // Jordi Julià

Primer va ser Gueopic i ara és el torn de la Fundació Ana Ribot Duran. Per a ells és el segon premi Memorial Josep Maria Salas, en record del difunt president de la Creu Roja Baix Llobregat Centre. Es dona el cas que la fundació va ser un dels tres inscrits en l’edició de l’any passat, aquest any han repetit i, tot i que ha crescut la competència amb un total de 8 entitats participants, han acabat guanyant. “Fa 16 anys que treballem per a les persones grans, lluitant per les persones que pateixen alzheimer o alguna altra demència, i des del voluntariat hem acabat donant servei a tot el Baix Llobregat”, ha afirmat aquest dilluns la directora de la fundació, Àngels Saldaña, després de saber que era la guanyadora.

El guardó va ser creat per la família de Josep Maria Salas, la Creu Roja i l’Ajuntament de Molins de Rei i vol ajudar a créixer iniciatives de l’àmbit sociosanitari a favor dels drets humans i de la dignitat de les persones. El jurat, format per representants de les tres parts i també d’Amnistia Internacional, ha destacat que ha diferència de l’any passat estaven totes les propostes molt igualades i no s’ha pogut prendre la decisió per unanimitat.

Els representants de les 8 entitats que s’hi han presentat i els membres del jurat juntament amb l’alcalde // Jordi Julià

Estimulació per treballar les emocions

Pep Salas, president del jurat i fill de Salas, valora a Viu Molins de Rei que la fundació “treballa en una metodologia per dignificar la vida de les persones amb alzheimer, tractant-les com a persones i no com a malalts”. Troba important que “en lloc de donar-los fàrmacs perquè ‘no molestin’ se’ls estimula sensorialment per treballar les seves emocions”.

Ara, tindran 1.000 € més per seguir fent la seva feina, que va començar amb un centre de dia per a persones grans “amb certa dependència” però sense cap malaltia específica, relata a aquest diari la directora de la fundació, Àngels Saldaña. “L’increment de persones amb alzheimer ens va fer plantejar-nos uns canvis i adaptar-nos a aquesta patologia”, comenta.

Això es va traduir en la reconversió d’una planta del centre de dia a les necessitats de les persones amb alzheimer. “Tot està adaptat a ells, fins i tot la il·luminació”, explica Saldaña, que també és directora del centre de dia. Després, van començar a fer treballs d’estimulació amb múltiples tècniques, com ara musicoteràpia, estimulació cognitiva -que inclou el llenguatge, la memòria o l’atenció-, psicomotricitat, tallers d’orientació, art teràpia i reminiscència: treballar la història personal de vida.

Evitar la medicació

Àngels Saldaña, directora de la Fundació Ana Ribot, ha recollit el guardó, una peça de l’artista Montse Artés // Jordi Julià

Totes tenen un factor en comú: es treballen totes les àrees de les persones sense medicació. “Sembla el més senzill, però acaben donant uns efectes secundaris que acaben incrementant encara més les patologies”, lamenta. I el que diu que més tenen en compte és “escoltar-los, tenir-los en compte”.

El centre té 48 places, que ocupen persones del Baix Llobregat. En els darrers anys, sempre hi ha hagut entre 5 i 10 places que estaven ocupades per persones de Molins de Rei, segons l’estimació aproximada que fa la mateixa Saldaña. L’entitat també dona servei de transport a les persones que ho necessitin, i per això un vehicle de la fundació es pot veure a vegades per Molins de Rei.

Han fet una ampliació de places, i esperen poder-ne fer una altra més aviat. El guardó els servirà per seguir treballant en aquestes teràpies. L’última innovació ha estat per als malalts més avançats, que no responen tant a les teràpies en l’àmbit més cognitiu “però capten molt més l’àmbit sensorial, dels sentits”. Van estar investigant tècniques alternatives i van trobar el Snoezelen, procedent dels països nòrdics, que fa una estimulació a través dels sentits. Van formar l’equip del centre en aquesta tècnica i van equipar una sala per a aquest mètode.

Ara estan treballant per fer perfils sensorials de cadascun dels pacients, per poder conèixer a quins sentits responen més i saber què han de treballar. Tot ho fan en paral·lel amb les famílies, amb grups de suport, perquè els malalts “puguin estar el màxim temps possible a casa”.

Les altres entitats que s’han presentat a la segona edició han estat la Fundació Vicente Ferrer, FAPAC Baix Llobregat, ACOSU, Equinoteràpia del Baix Llobregat, Asociación de ayuda a personas con daño cerebral adquirido, Col·legi Virolai i Salut Mental Baix Llobregat.

El record a Josep Maria Salas seguirà l’any 2018 amb l’obertura a l’edifici de l’antic ambulatori del nou Espai Sociosanitari Josep Maria Salas, que tindrà precisament un centre de dia per a malalts d’alzheimer gestionat per una altra entitat, l’Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA). A més, dues plantes de l’edifici seran per a ACOSU, tal com va acordar el darrer ple.

Recomanacions personalitzades