El nou govern redueix els sous i els càrrecs de confiança

CDC, CUP i ERC han signat el pacte de govern aquest dimarts. Quan entri en vigor, divendres 1 de desembre, els sous de l’alcalde i alguns regidors baixaran un 10%. Els càrrecs de confiança seran només dos i cobraran un 5% menys. És la primera mesura que es farà efectiva de les 71 accions que ha pactat el tripartit independentista per al proper any i mig.

Sílvia Guillén (ERC), Joan Ramon Casals (CDC) i Carles Ros (CUP) han firmat el pacte // Jordi Julià

Sílvia Guillén (ERC), Joan Ramon Casals (CDC) i Carles Ros (CUP) han firmat el pacte // Jordi Julià

El nou tripartit independentista farà una consulta sobre la peatonalització del Centre Vila, traslladarà els plens municipals als barris i treballarà en la possible remunicipalització de serveis, entre altres accions. De fet, moltes de les propostes de les quals va parlar públicament ERC i totes les que va dir la CUP que estaven negociant han acabat formant part de l’acord. Però la primera conseqüència amb efectes directes de l’arribada de la CUP i ERC al govern és que l’estructura política de l’Ajuntament es reduirà un 22% aquest divendres 1 de desembre.

Aquest dia entrarà en vigor el nou pacte de govern, que aquest dimarts 28 de novembre al vespre han signat a la sala de plens de l’Ajuntament Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Molins de Rei.

La reducció d’aquesta estructura era una de les peticions estrella de la CUP, ja des de la seva creació el 2007, amb diverses campanyes contra els sous dels polítics i els càrrecs de confiança, i també era criticada per ERC. Els regidors amb dedicació exclusiva i que, per tant, cobren l’equivalent a un sou a jornada laboral completa, passen dels 4 que hi havia a l’inici del mandat a 3. Seran Anton Pedrola (CDC), Asier Baiona (CUP) i Sílvia Guillén (ERC). Baixa un 10% el sou d’aquests regidors (fins als 41.583,90 euros anuals, 3.465,32 al mes), i també el de l’alcalde (46.800 euros anuals, 3.900 al mes, als quals Joan Ramon Casals va renunciar mentre era diputat) i el component variable per regidor de les subvencions als grups municipals (2.916 euros anuals).

Els càrrecs de confiança cobraran un 5% menys (50.047,10€ anuals, 4.170,59 mensuals). Seguiran sent els més ben pagats, però seran només dues persones. Durant la sociovergència, van ser freqüents aquests nomenaments a persones vinculades a CiU i PSC per ocupar els càrrecs de directors de serveis, el perfil més tècnic que ocupa cadascuna de les cinc àrees en què es divideix l’Ajuntament.

Ara, només dues àrees tindran director de serveis: Alcaldia (Iolanda García), i Sostenibilitat i Territori (Joan Sanahuja), tots dos contractats quan aquestes àrees eren controlades per CiU. El 29 de gener marxarà de l’Àrea de Serveis a les Persones Núria Segú, nomenada pel PSC. La direcció d’Economia i Serveis Generals estava vacant des del setembre i ja no se substituirà. L’àrea de Desenvolupament i Promoció Estratègica Local (DIPEL), dirigida per Carme Pi, seguirà existint malgrat que l’eliminació de DIPEL era una de les peticions recurrents de CUP i ERC quan eren a l’opisició. L’àrea, creada en el seu moment perquè els convergents puguessin presidir una àrea, deixarà de tenir directora, que és Carme Pi, però com que les àrees que no tindran directors estaran coordinades per treballadors de l’Ajuntament, Pi podria seguir fent funcions similars perquè és funcionària municipal.

Tot farà estalviar 140.000 euros, segons el document de l’acord, i reduir l’estructura política en un 22%, un 29% quan marxi Segú. Tot i que l’alcalde ha donat per fet que hi acabarà havent només dos directors de serveis, l’acord permet que la plaça de Segú torni a tenir director de serveis però escollit per una “comissió transparent”.

Tots els regidors del govern, tret de Carme Madorell, han assistit a la firma del pacte // Jordi Julià

Tots els regidors del govern, tret de Carme Madorell, han assistit a la firma del pacte // Jordi Julià

Consulta per fer peatonal el Centre Vila

A més d’aquesta reducció de l’estructura política, una part important del pacte es basa en la “democratització de la institució”, segons Carles Ros (CUP), que també ha assegurat que l’acord està obert a que entrin altres partits. El punt que probablement tindrà més ressò serà, com ja va avançar l’assemblea d’ERC, un procés participatiu i una consulta per fer peatonal el Centre Vila que se celebri el segon semestre del 2018.

Una altra novetat vistosa és que els plens municipals passaran a fer-se de manera rotatòria pels diferents barris. També es potenciaran les regidories de barri creades pel govern sociovergent. És una de les diverses accions que, més que canviar radicalment el que es venia fent, tornaran a impulsar accions iniciades per la sociovergència que havien perdut força o bé compromisos que no havien arribat a materialitzar.

Per exemple, tornaran a engegar el Consell de seguiment de la crisi, que tot i haver rebut reconeixements estava aturat. Sílvia Guillén (ERC) ha dit que intentaran “dividir-lo en dos: un de seguiment i un de reactivació econòmica”. També reformularan la Taula local d’habitatge, que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va abandonar per “inoperància”.

Les cares somrients s'han pogut veure entre el nou govern // Jordi Julià

Les cares somrients s’han pogut veure entre el nou govern // Jordi Julià

Municipalitzacions i lloguer social

Es començarà a treballar en un dels cavalls de batalla de la CUP: la municipalització de serveis. És a dir, assumir directament des de l’Ajuntament els serveis que estan externalitzats a empreses privades. Es crea una regidoria -amb Asier Baiona de titular- que ho estudiarà, encarregaran una auditoria per veure amb quins serveis es pot fer i prometen fer més fiscalització dels contractes vigents. Tot i aquesta declaració d’intencions, l’únic servei que hi ha compromís escrit de municipalitzar és el de biomassa. Carles Ros ha parlat també de fer els preparatius per fer-ho amb l’aigua. Per ara no es pot fer més perquè fins al 2023 no acaba la concessió actual.

El tripartit independentista també es compromet, des d’ara i fins al maig del 2019, a iniciar promocions d’habitatge públic des de l’Ajuntament, que tinguin models de tinença intermèdia com la cessió d’ús o el lloguer social. I, d’altra banda, la tarifació social, que el govern de CDC i PSC ja va iniciar, s’ampliarà per sobre del 50% en els serveis on ja s’està fent, com les escoles bressol o l’escola de música.

Aquestes són només algunes de les 71 accions que han pactat, que asseguren que han acordat tenint en compte que només queda un any i mig de mandat. El número 2 de CDC, Ramon Sánchez, ha agraït als dos altres partits que “no han posat en dubte les grans accions del mandat”. Per això, el pacte inclou algunes de les grans actuacions que han estat treballant amb el PSC, com posar en marxa la nova biblioteca, la tercera fase de la Zona Esportiva Ricard Ginebreda i iniciar les obres de reforma de la Carretera. “Es manté el Pla d’Actuació Municipal incorporant noves accions”, ha dit Sánchez, per qui els eixos seran “el diàleg, la participació i la transparència”.

Els nous regidors del govern, tret de Carme Madorell (CDC) // Jordi Julià

Els nous regidors del govern, tret de Carme Madorell (CDC) // Jordi Julià

Pacte independentista sense referència a la independència

Aquest pacte va ser plantejat per l’alcalde, Joan Ramon Casals, com un “govern de resistència democràtica i institucional en favor de la República” després d’expulsar el PSC del govern. Tot i això, el text del pacte no ha acabat fent ni una sola referència a la independència. “No fa falta posar-ho per escrit perquè és una qüestió que anirem mostrant en el dia a dia”, ha afirmat Guillén (ERC). “El 155 ens afecta a tots i és de rebut defensar-lo des de les institucions, també des de l’Ajuntament”, ha argumentat.

Preguntats sobre quines accions concretes es poden fer des de l’Ajuntament, Casals ha dit que defensaran “el govern legítim del nostre país” i aniran contra el 155. També ha argumentat que si “l’estat espanyol mostra una falta de voluntat d’escoltar a la gent”, l’actitud del govern de Molins de Rei serà la contrària: “escoltar la gent”. El cupaire Josep Raventós ha afegit que la intervenció de l’Estat espanyol en els ajuntaments “va començar amb la LRSAL” (la llei de Montoro que va imposar l’austeritat als municipis). Creu que la nova regidoria de municipalitzacions “serà un atac frontal contra la LRSAL”, ja que estaran “creant alternatives des del municipalisme”. Gairebé tots els regidors han assistit a la firma del pacte amb llaços grocs en protesta pels empresonaments.

[Ajuda’ns a seguir escrivint notícies com aquesta fent-te soci del Viu Molins de Rei.]
 • Pere Nicolau

  La señora Guillén ya tiene lo que buscaba…el sueldo nescafé!

 • Carles Joan

  ; trobo molt coherent i molt raonable constituir un govern nacionalista i patriòtic a Molins de Rei. No entenc com Joan Ramon Casals ha trigat tant en donar el pas. Potser es va enganyar amb la sociovergència. Ara tot anirà molt millor.# Un Ajuntament del tot sectari, però de color groc. # Molt bona sort. #

 • Pingback: El Pla d'Equipaments s'aprovarà deixant obert el futur d'alguns espais | Viu Molins de Rei()

 • dclosa

  En base al “diàleg, la participació i la transparència”, algú por explicar si el número 2 de CDC, Ramon Sánchez segueix com a regidor a temps compler , com el seu company Anton Pedrola (CDC)? , A la ciutadania de Molins ens falta saber més coses d’en Asier Baiona (CUP) i d’en Sílvia Guillén (ERC), de on venen, quin ofici tenen, en qué treballen, quant guanyen de sou, etc, etc. . Tot i la baixa un 10% el sou d’aquests regidors (fins als 41.583,90 euros anuals, 3.465,32 al mes), i també el de l’alcalde (46.800 euros anuals, 3.900 al mes, als quals Joan Ramon Casals va renunciar mentre era diputat), enacara estàn per sobre de la seva capacitat, i que a la privada no guanyaven. Els donatius per la propaganda, pagament de lloguer de locals, birres a La Barrina (CUP) , migas (PSC) , globus (CIU) , etc, dit finament com “component variable” per regidor, o dit també “subvencions” als grups municipals (2.916 euros anuals per regidor) , és totalment abusiu, i els tindria de caure la cara de vergonya.
  També cara de vergonya per aixo dels càrrecs de confiança que cobraran un 5% menys (50.047,10€ anuals, 4.170,59 mensuals), i que seguiran sent els més ben pagats, i llastimosament sols seran només dues persones. Tot aquest negoci de la politica Durant la sociovergència, van ser freqüents aquests nomenaments a persones vinculades a CiU i PSC per ocupar els càrrecs de directors de serveis, el perfil més tècnic que ocupa cadascuna de les cinc àrees en què es divideix l’Ajuntament.
  Ara, només dues àrees tindran director de serveis: Alcaldia (Iolanda García), i Sostenibilitat i Territori (Joan Sanahuja), tots dos contractats per CiU. Al•leluia si el 29 de gener marxarà de l’Àrea de Serveis a les Persones la Núria Segú, nomenada pel PSC. Al•leluia si la direcció d’Economia i Serveis Generals està vacant des del setembre i ja no es substituirà. No entenem el per que l’àrea de Desenvolupament i Promoció Estratègica Local (DIPEL), dirigida per Carme Pi, seguirà existint malgrat l’eliminació son una de les peticions de la CUP i ERC . Deixarà de tenir com a directora, Carme Pi ,i les àrees que no tindran directors estaran coordinades per treballadors de l’Ajuntament, Pi podria seguir fent funcions similars perquè és funcionària municipal i no se la pot acomiadar.
  Mirant aquets sous , sembla ser que no es compleix aixo de que “La política es la vocación de sacrificarse en el gobierno del pueblo” políticos dispuestos a sacrificar su bienestar personal al servicio de los intereses de la sociedad sin entrar en la corrupción y sin estar encanallada en la carroña. A la políticalocal de Molins de Rei, se incorporan terceras y cuartas filas, gentes sin preparación, sin oficio ni beneficio, que no encontrarían trabajo en la empresa privada, precisamente da tanto asco que los partidos políticos la estén convirtiendo en un negocio, y ver cómo viven los políticos con nuestro dinero, sin hablar del derroche del dinero público, desde los 435.000 euros que Carod Rovira se gastó en condones para Monzambique. El trapicheo políticos y entretenimiento son la colocación de sus parientes, amiguetes y paniaguados en cargos innecesarios en los que no se da un palo al agua i número interminable de instituciones camelísticas y del dinero público que se destina a ellas sin tener obligación alguna con un colosal despilfarro e imaginación para ordeñar el Presupuesto municipal.
  La Administración en España ha pasado en treinta años de 700.000 funcionarios y empleados a 3.200.000, en el estado centras, Autonomias y Ayuntamientos, la mayor parte elegidos a dedo por el capricho o el nepotismo del político de turno; y además, con las pródigas subvenciones directas e indirectas que los partidos perciben del Ajuntament y de la Junta Electoral
  Nuestros dirigentes políticos municipales, siguen dilapidando impasibles el dinero de todos, viviendo como duques i no quieren oir ha hablar de una imprescindible regeneración democrática, una ley que estableciera: “Ningún partido político podrá gastar un euro más de lo que ingrese de las cuotas de sus afiliados”.
  D’els 71 punts que no s’en numerat i llistat :
  1. Es potenciaran les regidories de barri creades pel govern sociovergent, UN MENEO DE PERDIZ
  2. Taula local d’habitatge, que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va abandonar per “inoperància”.
  3. Reduir a la mitat els càrrecs de confiança, i eliminar-los de cop , els propers 6 o 8 mesos o poder-ho fer, SI SURTEN ELEGITS , la propera legislatura, d’aquí un any.
  4. Votació popular grans decisions per Molins
  5. Votació popular sobre la peatonalització del centre vila, abans de finalitzar la legislatura.
  6. Democratitazció de la institució, Ajuntament , PALLA PEL RUC
  7. Reducció de l’estructura política,
  8. Remunicipalització dels serveis externalitzats
  9. Posar l’ecologisme al centre un model de vila,
  10. Repartiment del treball i la riquesa de la vila ROBIN HOOD
  11. Obrir les portes a aire fresc, i exprimir aquest any al màxim , PALLA PEL RUC
  12. Activació de Consell de seguiment de la crisi i la taula de l’habitatge,
  13. Anul•lació de la revista municipal “Balcó de la Vila”.
  14. Aprovar un Reglament Orgànic Municipal (ROM) abans de finalitzar la legislatura
  15. Portar els plens municipals , com una xurrerira mobil, als diversos barris
  16. Reducció dels sous i l’estructura política, una rebaixa significativa d’un 20%, sous allunyats de la realitat de la població i càrrecs assignats a dit, mentre les classes populars segueixen pagant el preu d’aquesta crisi.
  17. Eliminar dos càrrecs de confiança, de les àrees de DIPEL i ESG, assignant les funcions de directors de servei a treballadors de la casa.
  18. Anul3lar l’àrea d’ASP, i estudiar poder fer el mateix fins el 29 de gener, i si no es pugués, l’elecció es farà a través d’una comissió transparent. S’obrirà a concurs una plaça pel càrrec de comunicació, també. PALLA PEL RUC
  19. Si ens voten la CUP , eliminar tots els càrrecs de confiança la propera legislatura i unificar les àrees de DIPEL i ESG
  20. Reduir un 10% els sous assignats de dedicacions exclusives, alcaldia, el component variable per regidor dels grups municipals i un 5% els sous dels càrrecs de confiança.
  21. Eliminar el càrrec de confiança d’ASP.
  22. Crear una regidoria pel Asier Baiona , que ho estudiarà, encarregaran una auditoria per veure amb quins serveis es pot fer i prometen fer més fiscalització dels contractes vigents.
  23. Treballarà en la possible remunicipalització de serveis, PALLA PEL RUC
  24. Municipalitzar el servei de biomassa tant aviat com sigui possible, a mesura que sigui possible, semptre que sigui possible , PALLA PEL RUC
  25. Municipalització del servei de subministrament d’aigua el 2023 ¸ PALLA PEL RUC
  26. Auditoria tecno-econòmica per valorar la remunicipalització dels serveis externalitzats abans d’acabar la legislatura,, PALLA PEL RUC
  27. posar les polítiques ecologistes al centre, polítiques d’aigua, de residus i de benestar animal.contra el canvi climàtic per un futur sostenible, PALLA PEL RUC
  28. Tracte d’animals, també per Sant Antoni i els Tres Tombs(prohibint la sobrecàrrega i evitant els trams de patiment) i durant la Fira , PALLA PEL RUC
  29. Arreglar Collserola i el Llobregat
  30. Tarifació social amb més del 50% del preu del servei, fent que qui menys té, menys pagui, però també que qui més té, pagui més.
  31. Donar a conèixer a tota la població a través Radio Molins de Rei, de totes les ajudes que l’ajuntament disposa.
  32. Impulsar el cooperativisme tipus Barrina, com a model empresarial
  33. Que els plans d’ocupació que impulsi l’ajuntament y Diputació tinguin un any de durada i condicions equivalents a la plantilla de l’ajuntament
  34. Estudi, sense tindre competències, sobre pisos buits tancats per especular i posar pressió fiscal per tornar-los al mercat del lloguer.
  35. Prioritzar, sense tindre competències, la construcció de pisos de lloguer social i no de venta. compromet, des d’ara i fins al maig del 2019, a iniciar promocions d’habitatge públic des de l’Ajuntament,
  36. Augmentar la oferta músical i cultural al carrer, a la Barrina i a la Traska-Truska.
  37. Acabar el projecte de la nova biblioteca, encara que ara els llibres son digitals, i obrint ja a debat els usos de les dues plantes inferiors, per la guardia urbana, nou Ajuntament, ….
  38. Compromís de la construcció , sense tindre competències, de la nova residència per la gent gran
  39. Tarifació social, ampliar-la per sobre del 50% en els serveis on ja s’està fent, com les escoles bressol o l’escola de música.
  40. Posar en marxa la tercera fase de la Zona Esportiva Ricard Ginebreda
  41. Iniciar les obres de reforma de la Carretera, sense tindre en compte els parkings.

  I els de ERC qué proposen?

 • Pingback: El nou equip de govern pren possessió de les regidories | Viu Molins de Rei()

 • Pingback: Carles Ros (CUP): "Cap de les nostres propostes ha quedat fora del pacte de govern" | Viu Molins de Rei()