ERC accepta formar govern amb CDC i CUP

Els tres partits independentistes han estat negociant els últims dies un acord de govern amb accions a fer els propers dos anys. Les bases d’ERC han aprovat per unanimitat els acords i també entrar al govern de Molins de Rei. Ara la pilota passa a la teulada de l’assemblea de la CUP.

Una assemblea oberta ha aprovat per unanimitat governar amb PDeCAT i CUP // Jordi Julià

Una assemblea oberta ha aprovat per unanimitat governar amb PDeCAT i CUP // Jordi Julià

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha estar el primer partit a respondre l’oferiment que l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) els va fer a ells i a la CUP de formar un “govern de resistència democràtica i institucional en favor de la República”. I han respost amb un ‘Sí’ rotund. De fet, ja hi estaven disposats el 2015, tot i que llavors CiU preferia el PSC, i la CUP no es plantejava anar de bracet amb els llavors convergents.

Una assemblea oberta aquest dilluns ha decidit per unanimitat que “Esquerra Republicana entri al govern municipal amb el PDeCAT i la CUP”. S’han emès 32 vots, tots a favor. També s’han aprovat per unanimitat els acords als quals han arribat en diferents reunions els darrers dies CDC -el nom que manté el PDeCAT a l’Ajuntament-, CUP i ERC. Aquests acords encara han de ser ratificats pels cupaires.

La decisió d’entrar és amb la condició que també ho faci la CUP. “Seria un govern sòlid”, ha defensat la regidora portaveu d’ERC, Sílvia Guillén, abans que els assistents votessin en massa a favor de totes les propostes. Si al final l’assemblea dels anticapitalistes opta per no governar, els republicans faran una altra assemblea per decidir formar un govern en minoria CDC-ERC, que tindria 9 regidors dels 21 que formen el ple.

Si això passés, el regidor d’ERC Eduard Suárez ha anticipat: “Ens comprometem a que això no sigui un desgavell. Fins i tot, un govern en minoria ajudaria a arribar a consensos”. En canvi, en l’assemblea del 2015 per fer un tripartit independentista, el membre de l’executiva local Toni de la Flor argumentava que un govern de CDC i ERC en solitari seria “dèbil i molt complicat per governar amb estabilitat”. I en campanya, Guillén optava per un pacte d’esquerres i acusava Casals de voler el suport d’ERC per “mantenir la cadira”.

Els regidors Sílvia Guillén, Marc Rebulà i Eduard Suárez han explicat les accions que han acordat // Jordi Julià

Els regidors Sílvia Guillén, Marc Rebulà i Eduard Suárez han explicat les accions que han acordat // Jordi Julià

Peatonalització, municipalitzacions i tarifació social

Tant CUP com ERC s’han plantejat entrar al govern com una manera de poder posar en pràctica el seu programa electoral, deixant de banda la qüestió nacional. El pacte que han consensuat els tres partits inclou fer una consulta popular sobre la peatonalització del Centre Vila el segon semestre del 2018. Precisament fer els carrers per als vianant va ser el primer tema que el PSC va posar com a exemple d’un punt on no s’havien posat d’acord amb CDC i que volien portar al ple municipal per fer-ho evident.

Segons fonts republicanes, Joan Ramon Casals també ha acceptat la proposta de la CUP de crear una regidoria de municipalitzacions. En aquest àmbit, la petició que ha fet ERC s’ha limitat a fer-ho amb el servei d’energia per biomassa, que ara gestiona l’empresa privada Veolia. Això aniria lligat a una inversió municipal per situar la planta darrere la futura residència d’avis, al costat de l’ambulatori.

“Hem proposat accions realistes, que es puguin fer fàcilment en un any i mig”, ha dit als simpatitzants Sílvia Guillén. “Són accions que mostraran que ERC ha passat pel govern i a consensuar amb els companys de viatge de la CUP, amb qui tenim moltes coses en comú”, ha dit la regidora, que ha reivindicat les esquerres perquè “el tema del país és important però no és l’únic; no hem d’oblidar que tenim programes molt diferents”. De fet, amb 6 regidors CDC està en minoria davant els altres dos possibles socis: la CUP té 4 regidors i ERC en té 3 i per tant sumen 7.

Un punt on, segons el regidor Eduard Suárez, “s’ha notat l’eix dreta-esquerra” és en la tarifació social. ERC i CUP, així com Iniciativa i Molins Camina, ja venen demanant-ho des de l’oposició al ple municipal. La sociovergència ja hi va accedir en part l’any passat amb l’IBI, i ara diuen que Joan Ramon Casals ho ha acceptat en alguns casos, però “no ho veu clar en les escoles bressol”. També han acceptat fer una guia d’ajuts socials, que de fet va ser una aportació d’ERC a les ordenances fiscals de l’any passat i que el govern de CDC i PSC no ha acabat realitzant tot i aprovar-ho.

L'entrada al govern s'ha votat en secret, mentre que els acords consensuats amb CDC i CUP s'han votat a mà alçada // Jordi Julià

L’entrada al govern s’ha votat en secret, mentre que els acords consensuats amb CDC i CUP s’han votat a mà alçada // Jordi Julià

Zones infantils i esportives

Altres propostes dels republicans que han estat acceptades són treure les plaques fotovoltaiques del Molí i fer-hi una grada per fer actuacions juntament amb un parc infantil. A més, al Parc de les Palmeres plantegen fer-hi també una zona infantil que sigui “de referència, massiva, amb tobogans amples”, ha anunciat Suárez.

Han acordat també la reforma de la pista antiga del poliesportiu i convertir una nau industrial en un espai amb 6 pistes per a entrenaments per “alliberar el poliesportiu de la saturació actual”, segons el regidor Marc Rebulà. També han acordat que l’Ajuntament promogui la reutilització dels llibres de text i surtin “gratis o gairebé”, ha dit Suárez, i exportar el model educatiu de l’escola La Sínia a les resta de centres.

Els republicans també diuen que hi ha consens en els tres partits en renovar el web de l’Ajuntament i en reformular el butlletí municipal ‘Balcó de la Vila’ perquè deixi d’explicar que som líders i passi a ser útil als ciutadans”, ha afirmat Guillén, que a més de regidora és periodista.

La directriu que tindran els republicans per entrar al govern serà “amb molts menys ingressos poder fer moltes més coses”, ha promès Suárez. Una altra premissa: “Volem governar en comunitat”. I per això han acordat augmentar la participació ciutadana, fer una consulta multipregunta on es puguin decidir diverses qüestions sobre Molins de Rei i aturar el pla d’equipaments i fer un “procés participatiu real, on la proposta no es doni per feta abans. Diverses d’aquestes propostes que ara han estat acceptades, en el seu moment van ser rebutjades per la sociovergència argumentant raons tècniques.

Recomanacions personalitzades

  9 comments for “ERC accepta formar govern amb CDC i CUP

 1. dclosa
  15/11/2017 at 9:14

  En momentos en que se pide “autocrítica” y se evidencia el fiasco de la independencia , no és momento de entretenerse en la creación de un “govern de resistència democràtica i institucional en favor de la República”. Está claro que los de ERC-Molins , el pasar de los emonumentos de 380 €/pleno a los Javier Paz (48.636,14 € + complements) a dedicació complerta, y los de Miguel Zaragoza,(48.636,14 € + complements) , José Puiggarí(15.212,88 €+ complements) , l’ Ainoa García (15.212,88 €+ complements) i la Jessica Revestido (15.212,88 €+ complements) han respost amb un ‘Sí’ rotund i ja hi estaven disposats el 2015. Ara “Esquerra Republicana vol entrar al govern municipal amb el PDeCAT i la CUP”., però , tenen gent preparada? , Sempre hi ha condicions, i en aquest cas : condició que també ho faci la CUP, No falten les adivinacions i els pronóstics, del visionari Eduard Suárez : “Ens comprometem a que això no sigui un desgavell. Fins i tot, un govern en minoria ajudaria a arribar a consensos”. En canvi, en l’assemblea del 2015 l’altre visionar, desaparegut, Toni de la Flor argumentava que un govern seria “dèbil i molt complicat per governar amb estabilitat”.
  Cosas obvias que las haría un niño de primaria :
  1) Consulta popular sobre la peatonalització y trànsit de vehicles del Centre Vila.
  2) Crear una regidoria de NO municipalitzacions, dejar como está el servei d’energia per biomassa, que ara bien gestiona l’empresa privada Veolia. El Ajuntament no tiene personal cualificado, ni motivado y quada claro que bien lo hace la privada, “La privada lo somos todos”
  3) Hacer la futura residència d’avis, al costat de l’ambulatori, ya.
  4) Baixa del IBI, i tarifació social.
  5) Bonificació del IBI a pisos de protecció oficial.
  6) Bonificació a les escoles bressol”.
  7) Guia d’ajuts socials.
  8) Fer zones infantils i esportives, i la zona infantil que sigui de referència, massiva, i amb tobogans amples
  9) Conectar les plaques fotovoltaiques del Molí i fer-hi una grada per fer actuacions juntament amb un parc infantil per la Biblioteca. , o traladar-les al Parc de les Palmeres
  10) Reforma de la pista antiga del poliesportiu i convertir una la industrial.
  11) Que l’Ajuntament promogui la reutilització dels llibres de text i surtin “gratis “
  12) Exportar el model educatiu de l’escola La Sínia a les resta de centres.
  13) Renovar el web de l’Ajuntament i annular el butlletí municipal ‘Balcó de la Vila’
  14) ERC al govern , “amb molts menys ingressos poder fer moltes més coses”,
  15) Governar en comunitat bla , bla , bla . la participació ciutadana, fer una consulta multipregunta, aturar el pla d’equipaments, fer un “procés participatiu, etc, etc , bla ,bla , bla
  Excepto de la Guillen trabaja de periodista en la radio Sant Feliu, no sabemos en que trabajan esos regidores de ERC y algunos , preguntados en este medio, no responden, “La Economía, és la asignación de los recursos escasos “, En els ajuntaments hay demasiados políticos y funcionarios. Con la democracia los ajuntaments se han convertido en verdaderas fábricas de hacer gandules. Uno debería llegar en la política , después de haber demostrado algún éxito en la vida privada, y demostrar luego que uno es capaz de generar cosas en la gestión política , y no al revés , aquí en España, y especialmente en Molins de Rei, entran en la política a muy temprana edad, jóvenes en paro, juristas de camareros ( véase la CUP) o de fracasados en la privada (véase Antón Pedròla, Ramón Sànchez, Joaquim Marti, etc. ..) y al estar dentro, les gusta la vida en eso de de vivir de los presupuestos del Estado , y luego a través de la puerta giratoria, ya que no tienen ni oficio ni beneficio (Véase Javi Paz, Zaragoza, Puntas, etc..) al no poder volver a la privada, se apalancan en los consejos comarcales , a la espera de volver a ser de nuevo regidores en algún otro municipio. ¿Cuantos políticos en nómina se necesitan para gestionar esas simplezas de : gestió de les beques menjador, el transport escolar i el servei de control de mosquits. El consell Comarcal no deja de ser un cementerio de elefantes (alcaldes o regidores en paro) de los ayuntamientos
  El Ayuntamiento “nación” no debería existir, El Ayuntamiento es un modelo político que nace después de la Revolución Francesa , y se consolida a lo largo del siglo XIX, pero en la actualidad, en pleno siglo XXI ha perdido su razón de ser, se han vaciado de contenido, parte de sus decisiones las ha perdido con tantas mociones y entretenimientos supramunicipales en los plenos.
  Ya podemos anticipar de que que la suplica que hace CIU de que els “ajudin a fer govern i seguir avançant en Molins de Rei” , los de ERC-Molins no tienen efectivos con preparación suficiente y nada preparados para tomar una regidoria. ”Una cosa es ver los toros en la barrera y otra en el ruedo” y otro que tal con los niñacos de la CUP (tertulianos en RMdR, abogados fracasados trabajando de camareros..) tampoco aportarán nada.bueno.

 2. molinenc
  16/11/2017 at 12:01

  […exportar el model educatiu de l’escola La Sínia a les resta de centres…]

  Amb tot el respecte per a qui li agradi el model Sínia..amb quin dret s’arroguen voler exportar aquest model a la resta de centres? no s’han parat a pensar, que no tots els pares han triat escola per eliminació..ni per proximitat..i que la Sínia no és la primera opció per a tothom?

  Cada infant és un món i no a tothom li va bé el “model Sínia”, de fet per a moltes famílies, la metodologia d’aprenentatge i el nivell d’aquest centre, no són la seva primera opció precisament. Molts han triat un altre centre públic que segueixi un model que sigui diferent a aquest (sembla ser que inqüestionable i exportable), alguns precisament perquè sigui el més allunyat possible, perquè el sentit crític social, ja els hi donem a casa, perquè a l’escola es va a aprendre i no a fer vagues, perquè tant important com els valors, és el nivell de preparació, perquè l’esforç i els hàbits de treball que hauran de desenvolupar a l’institut i a la seva vida adulta, s’han de treballar cada dia, perquè un infant de 3-4-5 anys no ha de decidir quan li ve de gust aprendre a llegir, perquè el més important per a un infant en formació és gaudir, si, és disfrutar, si, és ser feliç, si..coses que mai seran sense referents adults que els posin límits i els orientin i acompanyin…sense adquirir un nivell i uns hàbits als que hauran d’adaptar-se Sí o Sí per conviure amb la resta de la societat.

  Tots els extrems són dolents, per descomptat el laissez faire total, és molt dolent.

  Espero que es pugui tenir l’autonomia perquè cada centre i els pares podem decidir seguir tenint el cole que vam escollir per als nostres fills i que no ens el canviïn…ni per agradar a C’s ni per agradar a la CUP.

  Volem el que hem triat.

  Respecte a aquest món d’extrems..passem de suar de la gent a consultar-ho absolutament tot..el mateix..per a què volem polítics ni tècnics que cobren sous per aportar la seva expertesa si després el que s’ha de gastar de diners públics ho decideixen 100 persones votant un formulari de google? encara que siguin infraestructures d’esbarjo caríssimes i infra-utilitzades?

  Estic d’acord amb consultar decisions molt importants..potser la de peatonalitzar té sentit consultar-ho..però d’altres..no te sentit.
  Empoderar la gent no és això..
  Això és defugir la responsabilitat política.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *