El PSC critica les “formes lamentables” amb què Joan Ramon Casals ha trencat el pacte

El socialista Xavi Paz acusa l’alcalde de “no donar la cara” per comunicar-los que trencava la sociovergència. Admet que ICV i ERC, antics socis de CiU, ja el van alertar de la “deslleialtat” de Casals. “Em sap greu donar-los la raó, ha fet un trencament unilateral del pacte”, lamenta Paz.

Els 5 regidors del PSC han valorat el trencament del pacte en roda de premsa // Jordi Julià

Els 5 regidors del PSC han valorat el trencament del pacte en roda de premsa // Jordi Julià

L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CDC), va comunicar al PSC que, després de sis anys, trencava el pacte de govern local amb unes “formes lamentables”. Així ho ha afirmat Xavi Paz, ara portaveu del grup municipal socialista i fins aquest dimarts primer tinent d’alcalde de Molins de Rei. “Lamentem que no s’hagi donat la cara i assabentar-nos per Ràdio Molins de Rei que s’havia trencat el pacte de govern”, ha dit Paz aquest dijous en roda de premsa.

El PSC, que quan va conèixer el trencament del pacte ja va alertar de la “inestabilitat” que venia a l’Ajuntament de Molins de Rei, es referma en aquesta idea després que Casals hagi anunciat que assumeix provisionalment les 17 regidories socialistes mentre busca un nou soci. “Amb el seu dogmatisme, ha fet passar d’un govern amb majoria absoluta a un govern amb 6 regidors. Entrem en un període d’interinitat que no és positiu per a la vila”.

El socialista ha recordat com, fa sis anys, van fer confiança en CiU per formar govern, “malgrat les advertències dels antics socis de Joan Ramon Casals”, Iniciativa i Esquerra (IiE) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). “Ens alertaven de la deslleialtat de Casals i em sap greu donar-los la raó”, ha lamentat Paz.

El 2011, Joan Ramon Casals va acabar la legislatura entre crítiques als seus socis de govern, IiE i ERC, arribant fins i tot a denunciar a l’Oficina Antifrau l’acció del propi govern del qual formava part. Mesos després, va guanyar les eleccions. CiU, de fet, porta en el govern municipal de Molins de Rei ininterrompudament des del 1999, primer en coalició amb IiE i PSC, després amb IiE i ERC, i els últims dos mandats amb el PSC.

Trencament unilateral del pacte

Xavi Paz creu que el pacte que van forjar el 2011 ha donat “estabilitat i empenta a Molins de Rei”. Diu que en aquest temps han “establert una bona relació” i que ha fet un “trencament unilateral d’un pacte que ell mateix deia que s’estava complint”. També ha recordat que el mateix pacte donava llibertat d’actuació a nivell nacional als dos partits i, per tant, no està justificat.

Rebat l’argument que ha donat Casals de que el PDeCAT a nivell nacional demanava el trencament del pacte. “Continuen molts ajuntaments amb la mateixa dinàmica”. Ha posat exemples molt simbòlics: Vilanova i la Geltrú, d’on és alcaldessa la presidenta de l’Associació de Municipis per la Indepenència (AMI) i Premià de Mar, ja que el seu alcalde presideix l’Associació Catalana de Municipis (ACM). En tots dos casos, PSC i CiU governen junts.

Tot i alertar de la inestabilitat que s’acosta, el PSC no posarà impediments perquè tirin endavant els projectes que ells mateixos han estat treballant, com la nova biblioteca o la tercera fase del Ricard Ginebreda. “Vetllarem pel compliment del Pla d’Actuació Municipal (PAM)”, afirmen. A més, intentaran tirar endavant des de l’oposició projectes amb els quals no han pogut ser més ambiciosos a causa del pacte. Posen com a exemple la mobilitat al Centre Vila, un tema on el PSC apunta que tots menys CDC aposten per la peatonalització.

Sobre el “govern de resistència en favor de la República” que ha posat Casals sobre la taula, Paz li ha reclamat: “Deixi de posar la institució al servei d’una idea que ni alguns que la defensaven fins ara la defensen, i se centri en la política local. Renunciï a fer de diputat i passi a fer d’alcalde”.

Recomanacions personalitzades