Comença una campanya de poda menys agressiva

L’esporga dels arbres del 2017 tallarà només un terç de la branca, seguint el model que es va començar a aplicar l’any passat. Així s’aconsegueix que els arbres estiguin “equilibrats, sans i amb creixements anuals més petits”.

L'esporga ara és més selectiva // Arxiu -- Jose Polo

L’esporga ara és més selectiva // Arxiu — Jose Polo

El passat 16 d’octubre començava, amb les moreres de la plaça de la Pau (barri de l’Àngel), la campanya de poda 2017 de Molins de Rei. L’Ajuntament assegura que s’ha començat malgrat “encara no fa prou fred com perquè els arbres entrin en la seva parada vegetativa”. Tot i això, afirmen que ho fan per evitar “una part de la caiguda del fullam” i garantir, així que “al mes de febrer hauran acabat els treballs”.

Són més de 2.400 els arbres sobre els quals s’actuarà. A diferència dels anys anteriors, no es faran tantes brocades, el mètode de poda que elimina gairebé completament totes les branques, el que es venia fent habitualment. Aquest mètode es desaconsella per la seva agressivitat i perquè debilita massa l’arbre. De fet, un manual de la Diputació de Barcelona ho qualifica com “la pitjor manera de mantenir la forma d’un arbre o de podar-lo”. L’any passat l’Ajuntament de Molins de Rei ho va començar a rectificar i aquest any es mantindrà el nou model.

El nou mètode és el de l’esporga terciària i de continuïtat, que només talla un terç de la branca. També fan talls sobre les branques més petites per “reduir la superfície de ferida”. L’Ajuntament assegura que així s’aconsegueixen uns arbres “equilibrats, sans i amb creixements anuals més petits”. Això sí, el mètode de la brocada sí que es mantindrà amb una espècie concreta: les moreres, per tal que facin menys fruits i no embrutin el carrer.

També asseguren que per reduir les molèsties que provoca la instal·lació del camió cistella, es farà servir el màxim de dies seguits i després es passarà a maquinària més petita. A més, prometen fer una millor gestió de les branques tallades, recollint-les més ràpid que altres anys.

L’itinerari d’aquest any

Planol de la campanya d'esporga 2017 // Ajuntament de Molins de Rei

Planol de la campanya d’esporga 2017 // Ajuntament de Molins de Rei

El recorregut d’aquest any ha començat al barri de l’Àngel, ha anat baixant per les Conserves i ja ha arribat al Centre Vila. Al novembre està programada a l’entorn del carrer de Jacint Verdaguer i la Font dels Casats. A finals de mes arribarà a part del barri del Canal i seguirà per la Pau i Riera Nova.

A principi de desembre serà el torn de Bonavista-El Mas, la Riera Bonet, part de les Conserves i el Torrent de l’Hospital. Tornarà llavors al Centre Vila i arribarà fins a la Granja el 20 de desembre. L’últim dia programat és el 22 de desembre, quan hi ha planificats arbres de diferents barris. A partir de llavors es passarà a les escoles, aprofitant les vacances de Nadal.

Consulta quan està programat que es faci la poda al teu carrer.

Recomanacions personalitzades