La Setmana del Cor de Molins de Rei s’exporta a nou municipis

El model de programació d’activitats per promoure els hàbits saludables per prevenir malalties del cor, iniciat a Molins de Rei, s’ha estès a 19 ambulatoris de nou poblacions del Baix Llobregat que presten servei a 450.000 habitants i s’ha posat com a exemple en una revista mèdica.

Decoracions a l'ambulatori de Molins de Rei promocionen la 3a Setmana del Cor // Jordi Julià

Decoracions a l’ambulatori de Molins de Rei promocionen la 3a Setmana del Cor // Jordi Julià

Del 2 al 9 d’octubre es celebra a Molins de Rei la tercera edició de la Setmana del Cor, amb una programació d’activitats per conscienciar sobre la salut cardiològica. Tallers de cuina cardiosaludable -amb la cuinera Mireia Carbó-, xerrades, rutes saludables i càlculs de l’edat vascular als pacients són algunes de les activitats que s’organitzen.

Aquest any, per primer cop, s’han incorporat tallers de reanimació cardiopulmonar amb alumnes dels instituts. S’ha fet amb els alumnes de l’institut Lluís de Requesens, però la directora del Centre d’Atenció Primaria (CAP) La Granja, Rocío Moreno, vol estendre-ho a la resta de centres públics i privats del municipi.

Aquesta és la programació a Molins de Rei, semblant a la que s’ha fet altres anys, però per primer cop uns actes semblants s’estan realitzant a altres municipis del Baix Llobregat. Val a dir, però, que altres poblacions que no són de la comarca també fan setmanes del cor i no s’han inspirat en Molins de Rei.

L’embrió de la Setmana del Cor va més enllà dels tres anys que fa que es va crear. El Consorci Sanitari Integral (CSI), l’empresa que gestiona l’Hospital Moisès Broggi i també tots els especialistes als quals els molinencs han de visitar a Sant Feliu, va iniciar una prova pilot d’enviar el cardiòleg a la consulta de Molins de Rei un cop a la setmana perquè estigués més a l’abast i no calgués anar a Sant Feliu. Veient els bons resultats, es va passar a fer a la resta de centres que gestiona. Ara, s’amplia a la resta de centres també la iniciativa de fer la Setmana del Cor.

Els centres on s’ha implantat aquest any són els que gestiona el CSI i altres de la mateixa àrea operativa de l’Institut Català de la Salut (ICS) del Baix Llobregat Centre. A cada centre s’organitza conjuntament entre el CAP, el CSI i l’Ajuntament en qüestió. En total, 19 ambulatoris de 9 municipis, amb els quals el model de Molins de Rei “arribarà a una població de 450.000 habitants”, segons el regidor de Salut de Molins de Rei, Xavi Paz (PSC). Paz també destaca que la Setmana del Cor de Molins de Rei ha servit com a cas d’estudi en una revista científica, on s’ha posat com a exemple de maneres de promoure la salut cardiològica des d’una altra perspectiva.

Recomanacions personalitzades