El procés participatiu del Pla d’Equipaments no tindrà votacions

El pla que defineix les instal·lacions culturals, educatives, esportives o sanitàries de Molins de Rei per als propers 10 anys entra en una fase de participació ciutadana de perfil baix. Es limitarà a presentar el pla ja redactat i rebre comentaris dels ciutadans per saber si s’han “deixat alguna cosa”. 

Xavi Paz, Joan Ramon Casals i Laura Soto en la presentació del procés participatiu del pla // Jordi Julià

Xavi Paz, Joan Ramon Casals i Laura Soto en la presentació del procés participatiu del pla // Jordi Julià

L’alt voltatge que es va viure amb el procés participatiu de la reforma de la Carretera a principis d’any no es repetirà amb el pla d’equipaments. Llavors es va produir una encesa polèmica, amb partidaris de cadascuna de les tres opcions de reforma demanant el vot per una o altra opció. En aquest cas, però, no serà possible perquè el govern de CDC i PSC no contempla que hi hagi votacions, només comentaris i aportacions dels ciutadans.

Mentre que amb la Carretera primer hi va haver una fase de tallers i recepció de propostes ciutadanes, a partir del qual l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va redactar tres projectes que es sotmetien a votació ciutadana, aquest cop és al revés. Primer s’ha encarregat el projecte a la Diputació de Barcelona, i un cop l’ha redactat, s’obre una fase de recollida d’aportacions.

Fins al 30 de setembre es farà difusió del pla, i del 9 al 27 d’octubre es podran fer les propostes, per internet o a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC). També faran tallers que el 18 i el 25 d’octubre, amb inscripció prèvia.

La regidora de Participació, Laura Soto (CDC) explica que amb el procés volen “rebre suggeriments”. “Potser hi ha coses on hi hem posat una prioritat i veiem que n’hem de prioritzar una altra. També podrem veure si ens hem deixat alguna cosa”, argumenta. Així, servirà per “enriquir-lo i tenir una orientació de quines necessitats té la gent de la vila”.

El document de la Diputació és “realista”, segons el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC). “Cada punt té una important memòria econòmica al darrere”. Posa com a exemple que contempla invertir 2 milions d’euros per any, “el ritme que portem i que sabem que podem assumir”. El text defineix quines inversions es fan cada any, detallant les inversions concretes per a cada equipament.

Preguntat sobre quin marge de maniobra deixa tenir la memòria econòmica ja feta, l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), va dir en la roda de premsa de presentació del pla que no han fet la fase participativa abans d’encarregar el projecte perquè “hi ha d’haver la part tècnica prèvia”. Així, considera que calia ensenyar les previsions econòmiques per “poder tenir un bon debat, amb tota la informació”.

Paz va afegir començar amb un procés participatiu totalment obert “seria contradictori amb els compromisos electorals i el Pla d’Actuació Municipal (PAM), que també es va decidir amb participació ciutadana sobre unes línies inicials. Les propostes es valoraran, segons l’Ajuntament, sota criteris “tècnics, econòmics i jurídics”. Tot i això, l’alcalde va remarcar que “qui acabarà prenent la decisió final serà el ple municipal”, on el govern sociovergent té majoria absoluta.

Obert el futur del Molí

L’únic punt que el pla especifica que queda obert i que dependrà del que decideixi la ciutadania al procés participatiu són les plantes inferiors del Molí. Als pisos de dalt s’hi està fent la nova biblioteca, però la sociovergència mai ha acabat de definir què es farà a les altres plantes.

Les opcions que planteja el pla per a aquestes plantes són: “un Casal de la Gent Gran, l’Espai Jove, locals per a entitats, aules-tallers, espais expositius i possibilitar el trasllat de l’Arxiu Municipal”. El govern va deixar entreveure que els agrada l’opció dels espais expositius. Creuen que serviria com a espai firal durant la Fira de la Candelera, i es podria “complementar amb altres necessitats d’exposició polivalents” la resta de l’any, va dir l’alcalde.

Tot i que al document no diu que quedi pendent de la decisió del procés participatiu, Casals també va dir que hi ha altres espais que s’hauran de definir durant el procés participatius. Un és l’antic Institut Lluís de Requesens, que ara està abandonat. El pla defineix uns primers usos a curt termini: fer cursos d’ocupació del centre García Nieto i de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), activitats relacionades amb el Parc de Collserola i fer de magatzem d’entitats. El que no defineix són els usos a més llarg termini

També diuen que queda obert l’ús que tindrà un nou equipament al barri en construcció de les Guardioles, toti que el pla ja defineix que serà un equipament cívic i seu de les entitats del futur barri. L’altre punt per definir seria l’ús de l’actual biblioteca un cop s’hagi traslladat al Molí. Els redactors del pla preveuen una inversió de 390.000 euros entre el 2021 i el 2024 per posar-hi un espai relacionat amb els audiovisuals i la creació artística relacionada amb la tecnologia.

Centre d’interpretació del Renaixement

D’altra banda, el pla també proposa fer un centre d’interpretació del Renaixement de Catalunya al Palau dels Requesens, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB) i convertir la carpa de l’Espai Mariona en un edifici.

També planteja fer un nou edifici que centralitzi totes les dependències municipals, situat al carrer Pere Calders, a la zona del parc infantil actual. Centralitzaria el que ara hi ha repartit entre Ca n’Ametller -seu del nou museu-, els baixos de la biblioteca, i l’Ajuntament. En aquest edifici només hi quedaria la sala de plens i els despatxos dels polítics. També es proposa traslladar la Guàrdia Urbana als baixos d’un bloc de pisos de la plaça de la Llibertat.

Inclou també la construcció d’una residència per a gent gran amb 100 places al costat de l’actual ambulatori, una de les reivindicacions dels últims mesos. Preveu que la faci la Generalitat i que tingui un centre de dia amb 25 places. A l’antiga, s’hi proposa fer un centre de dia.

Recomanacions personalitzades