Cal Cardona és enderrocat per fer-hi pisos tot i la suspensió de llicències

L’emblemàtica casa de la plaça de Catalunya era a la llista d’edificis que des del novembre tenien prohibit l’enderroc pel seu valor patrimonial. L’Ajuntament ha donat permís per tirar-lo a terra perquè el mes abans de la suspensió van demanar un certificat que permetia esquivar el posterior canvi de normativa.

L'excavadora ha fet la seva feina al llarg de l'última setmana. Ara hi ha un solar buit // Jordi Julià

L’excavadora ha fet la seva feina al llarg de l’última setmana. Ara hi ha un solar buit // Jordi Julià

Nou cas d’edifici amb valor patrimonial de Molins de Rei que es perd per sempre enmig de la febre constructora que viu el municipi. Aquest cop, a més, ha estat malgrat la suspensió de llicències que l’Ajuntament va decretar el mes de novembre passat per evitar que es repetissin casos com aquest.

Es tracta de l’edifici de Cal Cardona, a la plaça de Catalunya (la de l’Ajuntament). Era un edifici construït el 1902 amb estil neoclàssic, conegut per haver albergat el forn de pa Can Cardona. Durant aquest mes d’agost s’han anat fent els treballs previs perquè vagi a terra i al llarg d’aquesta última setmana ha estat enderrocat del tot. Ara ja queda només un solar buit on el propietari de l’immoble té previst fer-hi pisos.

L'edifici de Can Cardona just abans de ser enderrocat // Jose Polo

L’edifici de Can Cardona just abans de ser enderrocat // Jose Polo

És un cas molt similar a la casa del Terraplè enderrocada a l’octubre del 2016. Tots dos edificis estaven a la llista d’edificis a incloure al catàleg de patrimoni en el qual el govern de CDC i PSC està treballant. En aquest document, que encara no està aprovat, Cal Cardona té un nivell de protecció 3 (protecció parcial) que obliga a preservar les parts de l’edifici amb més interès, que sol ser la façana. Tot i això, hi ha una diferència substancial amb la casa del Terraplè: des del 29 de novembre del 2016 està en vigor una suspensió de llicències que afecta tots els edificis d’aquesta llista.

Aquesta suspensió, temporal fins que s’aprovi el catàleg, prohibeix donar llicències d’enderroc i limita les d’obres dels edificis de la llista. Per tant, dret a llei, no s’hauria pogut donar permís per enderrocar l’edifici de Cal Cardona. Però just el mes anterior a la suspensió, el 13 d’octubre, els propietaris de l’edifici van demanar a l’Ajuntament un certificat d’aprofitament urbanístic.

L'últim que va quedar va ser una de les finestres, amb reixes de ferro forjat // Jose Polo

L’últim que va quedar va ser una de les finestres, amb reixes de ferro // Jordi Julià

Sis mesos d’immunitat davant de canvis urbanístics

Aquest document expedit per l’administració blinda els propietaris de cara a futurs canvis de normativa. Qui demani aquest document té garantits sis mesos d’immunitat si la seva finca es veu afectada per qualsevol mena de modificació urbanística. Així, tot i la suspensió de llicències, gràcies a aquest document no es van veure afectats.

Dins els sis mesos d’immunitat i ja dins la suspensió de llicències, els propietaris van acabar demanant la sol·licitud d’enderroc cinc mesos després, el 31 de març, just abans que s’acabessin els sis mesos de què disposaven. Aquest permís d’enderroc era vàlid durant sis mesos més, i l’han acabat fent a l’agost, cinc mesos després. “Han complert amb tot el que diu la llei”, defensa l’Ajuntament.

Quan es va fer la suspensió de llicències, el 29 de novembre, el regidor d’Urbanisme i alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) va acusar els partits polítics de l’oposició d’haver “parlat massa” i fomentar que es presentessin documents com aquests. El 3 de novembre s’havia publicat una notícia sobre la reclamació d’ERC de fer una suspensió “imminent” de llicències al mateix temps que el regidor de Cultura, Xavi Paz (PSC) anunciava que es faria la suspensió en els 30 dies següents. No obstant, el document de la casa en qüestió s’havia presentat amb anterioritat a aquesta notícia.

Edifici emblemàtic

Detall de les decoracions de la part superior // Jose Polo

Detall de les decoracions de la part superior // Jose Polo

L’edifici enderrocat era un dels més representatius de la plaça de Catalunya, amb permís de Ca n’Ametller o Cal Manyet. Era d’estil neoclàssic i es va construir el 1910, segons el llibre “Molins de Rei, paisatge urbà i memòria” (F. Santolària i C. Cañellas, 2000).

Tenia una característica tribuna que formava part d’una reforma de 1946 i era molt reconeixible per la seva façana de color salmó. També tenia una forja treballada. El llibre en destaca els relleus de l’ornamentació de la part superior. El seu interior també contenia elements amb valor patrimonial que s’han perdut per sempre.

Més casos que han evitat la suspensió

Des de l’entrada en vigor de la suspensió de llicències s’han enderrocat altres edificis que estaven a la llista d’edificis protegits pel seu valor patrimonial. En aquestes casos es va haver de donar perquè s’havien demanat els mateixos certificats o directament el permís d’enderroc.

Un es trobava a la plaça de la Bàscula, on hi havia hagut l’hostal del Roca i posteriorment l’acadèmia Almi. L’altre, al carrer de Rafael Casanova, a tocar del carrer del Molí, amb un característic pati que feia que l’edifici estigués més endarrere que la resta d’edificis.

En tots dos edificis encara no s’hi ha construït res. Tampoc s’ha fet res a l’edifici del Terraplè cantonada amb el carrer Foment, on 10 mesos després segueix haver-hi cap mena de moviment. La història ja és a terra però els blocs de pisos hauran d’esperar.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 • dclosa

  Esos de can Cardona , son de Convergencia , CIU , y de una manera u otra, como que lo del pan no funcionaba, se las han ingeniado para un empleo en la Generalitat. Han esqivado el derribo, y van a esquivar la licencia municipal de obras para construir pisos. ¿No lo decia, guardando las distancias, Eduardo Zaplana,expresidente de Valencia i exministro de trabajo, ahora en Telefónica. “Tú haces de intermediario de la venta (de un solar de Benidorm), que yo no puedo, y tú pides la comisión a Javier Sánchez Lázaro ( ex tesorero del PP), ¿Eh? Y luego nos la repartimos bajo mano”. decia a Sánchez Lázaro. o eso de “Estoy en la política para forrarme” , Tal como decia el “garganta profunda” en el caso Nixon : Sigan …, Sigan, el dinero,,,

  • Julià Carax

   Només puc dir una cosa certa de vostè: és una MALA PERSONA.

   • dclosa

    Vaya, Lo siento, no puedo compartir su opinión, ya que no la expone.. ¿ No será usted uno/a de estos/as
    que por la noche se entretiene a tirar petardos delante de mi casa, supongo , para coaccionarme en mis opiniones… ?

   • Lluis Vinyets i Amigó

    Si… Julià, confirmo que dclosa és una persona NON GRATA, que busca polemica on no en n’hi ha.

    • dclosa

     No cuente la verdad a medias…. ¿Acaso me contradecirá de que su esposa, pareja, amante , o lo que sea .. es de Convergencia , y en listas de CIU , y de una manera u otra, como que lo del pan no funcionaba, se las han ingeniado para darle un empleo en la Generalitat…. ?

  • Lluis Vinyets i Amigó

   Muy estimado señor dclosa… Como usted bien verá yo no me escondo en unas siglas como usted, soy Lluís Vinyets i Amigó y voy de cara con todo mi nombre, como propietario de CAL CARDONA ante su comentario que muestra MUCHA IGNORANCIA de la verdadera historia de lo que en verdad ha ocurrido…Solo le puedo decir como bien decia mi querido padre propietario de Cal Cardona y en paz descanse…”No val la pena perdre el temps amb la gent que es creu que ho sap tot i de veritat no sap res” y como bien decia mi querida madre propietaria de Cal Cardona y en paz descanse tambien… “A palabras necias, oidos sordos” que razón.

   Atentamente un saludo
   P.D Ni soy de…ni afiliado…ni pertenezco a ningun partido politico, soy catalan, independentista, del Barça (aunque usted le moleste) y escribo en su lengua para que me entienda claro y limpio…
   Y le respeto a usted, cosa que usted no hace conmigo… MUCHAS GRACIAS

 • Julià Carax

  Emblemàtica?

 • Julià Carax

  Traïdors: heu canviat el titular!!!

 • Lluis Vinyets i Amigó

  Luigi Lluis Vinyets Amigó M’indigna i molt que es parli des del desconeixement…aquestes cases que són propietat de persones físiques que paguen els seus impostos …no ho oblidem, tenen dret a fer el que vulguin i de la manera que vulguin del que és seu…que jo sàpiga no sou els propietaris i si tant interessa per què en comptes de paraules ..no proposseu més ajudes o us feu càrrec de les rehabilitacions? per què abans d’arribar a aquestes situacions molts propietaris han demanat pressupostos i s’han trobat que moltes persones que ara critiqueu també han volgut omplir-se les butxaques… no siguem hipòcrites…. Pel moment ningú pensa en les situacions dels propietaris ni el cost exagerat que molts arquitectes consultats proposàven per rehabilitar….HIPÒCRITES amb majúscules…. fins almenys aquest matí encara viviem en una democràcia i amb uns drets…no en cap estat comunista que s’apropia dels bèns de les persones…o potser si… en quan als residus.. sembla que per ser professionals no tenen gaire coneixement en el moment que no saben l’import en pemissos que s’han de pagar per poder procedir a aquests enderrocs, separació del material, etc….per als que no ho sàpiguen un 40% més car del que marca el varem dels arquitectes i que a Bcn…. o sigui que d’una manera o un altre tothom vol menjar del pastís sense estar convidat ni ser.ne propietari.
  És molt fàcil parlar de la casa dels altres …
  Sense saber l’historia i el fets que ens han fet arribar aquí, potser haurieu de pensar el motiu de per què mollts propietaris han accelerat els permisos d’enderroc per no trobar.se en situacions complicades….Ah… I PENSEU QUE NOSALTRES LA CASA L’ESTIMAVEM, NO COM VOSALTRES QUE NOMES LA VOLEU X FIGURAR.

 • Lluis Vinyets i Amigó

  Els que coneixeu i sabeu la historia de CAL CARDONA i la meva, per ser casa meva de tota la vida i on els meus avantpassats s’hi han deixat la vida lluitant… Sabeu que aquí hi ha MOLTA IGNORANCIA/MALA LLET i no ès certa aquesta historia (Potser inclòs el que l’ha escrit la sap). NOSALTRES ANEM DE CARA I NO ENS HEM D’AMAGAR DE RES. A CASA VOSTRA EL QUE VOLGUEU… LA DELS ALTRES LES RESPECTEU, si us plau… MOLTES GRACIES

 • Jordi Espinosa García

  Això és absurd… Si hi ha suspensió de llicències no es pot atorgar la llicència si s’ha aprovat inicialment l’instrument de planejament. Si van demanar el certificat de règim urbanístic i d’acord amb el que s’hi certificava es va redactar un projecte d’obres el que cal és demanar

 • Pingback: Molins de Rei aprova per primer cop un pla que protegeix els edificis històrics | Viu Molins de Rei()