L’antic ambulatori acollirà un centre de dia per a malalts d’Alzheimer el 2018

El 2018 obrirà un centre de dia per cuidar malalts d’Alzheimer a la tercera planta de l’antic ambulatori, que es convertirà en l’Espai Sociosanitari Josep Maria Salas. El gestionarà l’Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA).

Edifici de l’antic CAP // Ajuntament de Molins de Rei

Set anys després que tanqués l’antic ambulatori de Molins de Rei l’edifici tornarà a tenir ús. L’edifici es convertirà en l’Espai Sociosanitari Josep Maria Salas, i ja s’ha firmat el conveni amb un dels futurs ocupants: l’Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA) Baix Llobregat.

Després de vuit anys de negociacions, finalment, l’entitat veurà satisfeta la seva demanda d’obtenir un espai per acollir i atendre als afectats amb aquesta malaltia. Segons l’acord a què han arribat l’Ajuntament de Molins de Rei i l’AFA, les instal·lacions obriran el 2018 i permetran oferir un servei d’atenció de dia.

El centre ocuparà la tercera planta de l’edifici, a la qual s’accedeix des de dalt, pel carrer del Camí Antic de Santa Creu d’Olorda. L’espai ocupa gairebé 350 metres quadrats i acollirà serveis assistencials per als malalts per potenciar-ne l’autonomia. L’entitat també oferirà transport adaptat i suport als familiars.

Negociant des del 2009

Des del consistori estan satisfets que finalment es pugui dur a la pràctica aquesta iniciativa, “ja que era un dels objectius quan va començar el mandat”, afirma l’alcalde Joan Ramon Casals (CDC). De fet, les negociacions van començar el 2009, i ha calgut tot aquest temps perquè els dos organismes hagin pogut firmar, aquest dilluns, un contracte de concessió administrativa, segons el qual l’Ajuntament cedeix a l’AFA la planta superior de l’edifici.

Tot i que la intenció inicial era habilitar el centre d’atenció als malalts d’Alzheimer en el nou ambulatori de la Granja, les dificultats durant tot el procés de gestació han portat a situar-lo, finalment, en l’antic Centre d’Atenció Primària, que en el ple del juny es va decidir denominar-lo ‘Espai sociosanitari Josep Maria Salas Peiró’, en homenatge a qui va ser director de la Creu Roja Baix Llobregat Centre. Les obres de condicionament del recinte començaran de forma immediata.

El centre d'atenció als malalts d'Alzheimer començarà a funcionar el 2018 // David Bueno

Aquest dilluns s’ha firmat el conveni de cessió de la tercera planta a AFA // David Bueno

Segons el tinent d’alcalde i regidor de Salut, Xavi Paz (PSC), el motiu de la dilació de totes les gestions és “una crisi i centralització de tots els serveis d’atenció primària”. Enmig de les crítiques a l’Ajuntament de falta de voluntat per construir una nova residència, el número dos del govern local ha aprofitat per evidenciar que, amb aquest acord, el consistori demostra una actitud activa en l’oferiment de serveis per a la gent gran, “fet bastant difícil de dur a la pràctica quan les coses no depenen només de l’Ajuntament de Molins de Rei”.

En aquest sentit, el consistori destaca que tot va anar més rodat a partir del moment que l’edifici va passar a ser de la seva propietat. Amb la voluntat de donar-li un ús eficient, a banda de cedir un espai a l’AFA, també està previst acollir a altres institucions en el mateix edifici, com són la Creu Roja i l’Associació Comarcal Prodiscapacitats del Baix Llobregat (Acosu).

 

Moments de desànim

La presidenta de l’AFA Baix Llobregat; Maria Rosa Giner, assegura que “hi ha hagut moments de desànim i de deixar-ho córrer”, però ara estan satisfets amb el resultat perquè permetrà “oferir a Molins de Rei un servei que ja s’ofereix a Cornellà i al Prat de Llobregat, i que permet tractar uns malalts que no es curen però sí que es cuiden”.

Sobre aquesta qüestió, el regidor de Salut destaca que, amb el nou espai, podran “augmentar els serveis que ofereix Molins de Rei en termes de salut, de cura de la gent gran, d’atenció als familiars i en atractivitat comarcal”.

Recomanacions personalitzades