Els primers habitatges del barri de les Guardioles seran de protecció oficial

L’Ajuntament de Molins de Rei i la UGT firmen un acord per construir 34 habitatges públics a les Guardioles. Seran els primers pisos d’aquest barri, que va començar-se a urbanitzar el 2015. L’adjudicació es farà a l’octubre per sorteig i el 2019 ja estaran acabats. 

El conveni va ser signat per l'Ajuntament de Molins de Rei i la UGT // David Bueno

El conveni va ser signat per l’Ajuntament de Molins de Rei i la UGT // David Bueno

L’Ajuntament de Molins de Rei i el sindicat UGT han firmat un conveni que permet la construcció d’habitatges de protecció oficial al barri de les Guardioles. L’acord estableix la cessió, per part del consistori, d’una parcel·la per fer 34 habitatges públics en aquesta zona. Els nous pisos seran els primers del barri, en el qual es van començar les obres per a urbanitzar-lo fa dos anys.

Dels 34 habitatges, vuit seran per a l’Ajuntament de Molins de Rei, que en dedicarà quatre al reallotjament de les famílies que vivien al carrer Sant Pere de Romaní i els altres quatre a fer pisos en règim de lloguer social. Els 26 habitatges restants seran exclusivament de protecció oficial.

Al mes de setembre s’informarà de les tipologies i els preus dels habitatges, que oscil·laran dels 180.000 als 200.000 euros. Pel que fa a la mida, tindran una grandària de 85 metres quadrats, espai al qual se sumarà l’aparcament i el traster. Entre totes les persones que s’hagin apuntat, es farà un sorteig a finals d’octubre que servirà per fer l’assignació dels habitatges, la construcció dels quals començarà a finals d’any.

Els requisits estableixen una preferència per als residents empadronats a Molins de Rei durant un mínim de tres anys. Totes les famílies que, finalment, aconsegueixin el pis hauran d’abonar el 20% de l’import durant la construcció dels habitatges, que finalitzarà a meitats de l’any 2019. Els veïns que vulguin optar-hi han d’estar apuntats al registre públic de demandats d’habitatge protegit de Molins de Rei i, a més, han d’afegir-se a la bossa específica per a les Guardioles que s’obrirà al mes d’octubre.

Dos anys de construcció del barri de les Guardioles

A la firma del conveni, el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), va admetre que tots els temes que es deriven dels habitatges “són laboriosos”. No obstant, es va mostrar convençut que “des del consistori s’ha complert amb el Pla d’Actuació Municipal establert, que contemplava l’inici de la construcció del barri de les Guardioles el 2015”, i així s’ha pogut anar aplanant el terreny de cara a la imminent creació d’aquests habitatges públics. Paz, però, va sortir al pas de les crítiques rebudes en el seu moment i va descartar un cop més l’especulació urbanística com a motiu de la construcció del barri.

En aquest sentit, l’Ajuntament té la intenció que més de la meitat dels 650 habitatges que tindrà el barri de les Guardioles siguin públics, però “per fer-ho possible cal la intervenció de diversos actors que facilitin les polítiques públiques de l’habitatge al barri de les Guardioles”, explica el número dos de l’Ajuntament.

En l’acte de firma del conveni també hi va assistir el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, que va destacar la importància d’aquesta iniciativa que “permetrà veure cares de felicitat a la gent que en surti beneficiada”. D’altra banda, va lamentar que el debat sobre les polítiques dels habitatges s’hagi aturat durant la crisi econòmica perquè actualment “tornen a sortir els mateixos problemes que hi havia abans de la crisi però accentuats encara més, ja que els salaris són els mateixos o inferiors i els preus dels habitatges han pujat”.

L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CDC), es mostrava satisfet d’aquest conveni perquè la UGT i l’Ajuntament de Molins de Rei han apostat per “signar a favor d’un dret social com és el dret a un habitatge”.

Recomanacions personalitzades