Els alcaldes i la Generalitat exigeixen a Foment que acabi l’enllaç de l’A-2 amb l’AP-7

Una desena de municipis i la Generalitat han firmat a Molins de Rei un manifest conjunt per demanar la immediata finalització del pont que enllaçarà l’autovia A-2 i l’autopista AP-7, iniciat fa 10 anys. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha qualificat l’obra com “el corredor mediterrani viari”.

Els alcaldes amb el conseller Josep Rull a la sala de plens de l'Ajuntament de Molins de Rei // David Bueno

Els alcaldes amb el conseller Josep Rull a la sala de plens de l’Ajuntament de Molins de Rei // David Bueno

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, s’ha traslladat aquest dilluns a l’Ajuntament de Molins de Rei per sumar-se a un grup de treball format per 10 alcaldes -entre els quals, el de Molins de Rei- que, després d’aprovar mocions als plens municipals, s’han unit per firmar un manifest conjunt que demana al Ministeri de Foment la finalització immediata de les obres de connexió de l’A-2 amb l’AP-7 a Castellbisbal, l’inici de les quals es remunta al 2006.

Aquesta connexió permetria millorar la circulació viària entre el Vallès Occidental i el Baix Llobregat nord, però per al conseller Rull té un abast més gran: “L’execució d’aquestes obres permetria la creació d’una infraestructura de país, que facilitaria la connexió entre Girona i Lleida a través de la B-30 i l’A-2 sense haver de pagar peatges”, i per aquest motiu la cataloga com “el corredor mediterrani viari”.

L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CDC), considera “molt important aquesta obra per facilitar la circulació dels camions de mercaderies que vénen d’Europa i es dirigeixen a la península Ibèrica”. Actualment, els vehicles que es volen estalviar el peatge fan el recorregut per vies paral·leles, tot i que alguns opten per anar a voltar pel pont de Molins de Rei. Això provoca “molta contaminació” -les principals partícules de suspensió contaminants que es generen a Molins de Rei provenen de l’A-2 i la B-23- i quan hi ha un accident “la circulació a Molins de Rei queda col·lapsada durant dues hores”.

Molins de Rei ha fet d’amfitriona de l’acte de signatura del manifest, però ja hi va haver una primera trobada el dia 13 de març a Castellbisbal. Els alcaldes presents també destaquen que, sense aquesta infraestructura, les empreses dels municipis de la zona perden competitivitat, ja que la connexió viaria és més deficient.

Josep Rull amb els alcaldes de Molins de Rei i Castellbisbal // David Bueno

Josep Rull amb els alcaldes de Molins de Rei i Castellbisbal // David Bueno

Econòmicament, segons els autors del manifest, la connexió de l’A-2 amb l’AP-7 suposa una inversió menor en relació amb el rendiment que se’n trauria. En aquest sentit, dels 75 milions d’euros del cost total que suposa la creació d’aquesta infraestructura, només resten 13 milions per acabar-la d’executar. “Les obres ja estan pràcticament enllestides, només falten alguns detalls generals” que el conseller de Territori i Sostenibilitat assegura que són força senzills, i per tant la Generalitat calcula que “en 12 mesos l’obra es podria donar per acabada si hi ha voluntat política des del govern espanyol”.

Entrebancs tècnics i administratius 

Una dècada després de l’adjudicació de les obres, el ritme de treball ha estat lent, ja que només s’han construït uns 200 metres per any. A aquest fet s’hi afegeix un problema administratiu, ja que les obres finalment tindran un cost superior al de l’adjudicació. El motiu és que hi haurà algunes millores en la connexió amb l’AP-7.

Per fer-hi front, es va plantejar una partida complementària que el Consell d’Estat no va avalar, i per això ara s’està promovent una modificació de l’adjudicació, la qual haurà de ser autoritzada pel Consell i també haurà de comptar amb l’acord del govern espanyol. Aquest últim, fins ara, només ha comunicat als alcaldes que “la modificació està en tràmit i, quan estigui aprovada, començaran les obres”.

En el manifest que han firmat els 10 alcaldes -el Papiol, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Rubí, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Castellbisbal, Sant Cugat, Martorell i Terrassa-, demanen més transparència i informació al govern espanyol, també quan es presenten dificultats tècniques o administratives. I és que, fins ara, els municipis afectats asseguren que només han rebut llargues.

El manifest serà enviat pròximament al Ministre de Foment, Íñigo de la Serna, a qui també demanen que faci una vista a la zona. D’altra banda, també exigeixen la implicació del Delegat del Govern Espanyol a Catalunya, Enric Millo, i volen fer una reunió amb ell.

Recomanacions personalitzades