L’Ajuntament dóna 1.500 euros més a l’ADF perquè acompanyi algunes entitats

L’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) podrà tornar a fer prevenció en alguns actes d’entitats que havia deixat d’acompanyar per falta de pressupost. El consistori amplia el conveni incloent només els actes amb foc i per la resta hauran de pagar-ho les entitats. En paral·lel, l’Ajuntament crea un cos de Protecció Civil.

Pere Royo (ADF) saludant les autoritats municipals després d'haver firmat el nou conveni // Ajuntament de Molins de Rei

Pere Royo (ADF) saludant les autoritats municipals després d’haver firmat el nou conveni // Ajuntament de Molins de Rei

Les queixes de falta de pressupost de l’ADF Puigmadrona-Olorda han estat parcialment solucionades. Aquesta entitat, en la qual teòricament s’agrupen els propietaris forestals de manera voluntària per fer prevenció d’incendis, havia anat carregant al llarg dels anys l’acompanyament de nombrosos actes organitzats per entitats o pel propi Ajuntament.

Veient l’escanyament econòmic en què es trobaven, sense diners ni tan sols per passar l’ITV dels vehicles, van decidir plantar-se i no fer més acompanyaments, centrant-se exclusivament en la prevenció i extinció d’incendis forestals.

El cop de puny sobre la taula va ser al ple del mes de febrer d’aquest any. Finalment, el 26 de juny es firmava el nou conveni entre l’Ajuntament i l’ADF. S’ha ampliat en 1.500 euros més, passant dels 5.300 euros anuals anteriors fins al 6.800 euros.

L’ampliació ha posat sobre el paper aquestes activitats d’acompanyament, que venien fent sense que estigués regulat. Les que inclou el conveni són les activitats que impliquen foc, com la cavalcada de Reis, els correfocs o el Carnestoles. Per la resta, “les entitats que estiguin fora hauran de pagar les possibles despeses”, explica a Viu Molins de Rei el regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Anton Pedrola (CDC).

Aquest punt és el que no acaba de convèncer el president de l’ADF, Pere Royo. Tot i estar satisfet amb l’augment pressupostari, lamenta que no incloure la resta trasllada el problema a les entitats: “farà que haguem de negociar cada cop”, afirma. El regidor apunta que cobrar un preu per servei és habitual, com sol fer la Creu Roja, que rep un import per cada servei que fa, i que no implica negociació perquè ja està estipulat.

Nou cos de Protecció Civil per acompanyar entitats

No quedaran cobertes, per exemple, la Cursa Ecològica de Muntanya -que transcorre per terrenys forestals i en què l’ADF feia prevenció-, Tothom en bicicleta o la Trobada de vehicles històrics. Són tasques més pròpies de Protecció Civil que de l’ADF, un cos del qual Molins de Rei no disposa i venia assumint a la pràctica l’ADF.

Aquesta situació canviarà amb la creació d’un cos de Protecció Civil de Molins de Rei. Ja hi ha tres persones voluntàries que han estat fent formació, i l’entitat serà reconeguda al proper ple municipal, aquest dijous 20 de juliol.

El cos estarà vinculat al servei d’emergències municipals, que conformaran a partir d’ara la Guàrdia Urbana, l’ADF i Protecció Civil. A diferència de l’ADF, l’entitat serà de titularitat municipal. L’Ajuntament no farà aportacions directes, però sí que facilitarà tot el material, que serà propietat del consistori.

Recomanacions personalitzades