L’Associació de Paraguaians exposa a l’Agrupa la vida de l’escriptor Roa Bastos

La fotògrafa Lea Rodas va retratar tres etapes diferents de la vida de l’escriptor. Roa Bastos va guanyar el premi Cervantes el 1989 i va publicar “Hijo de Hombre”, un referent de la literatura llatinoamericana.

La fotògrafa Lea Rodas ensenyant l'exposició durant la inauguració // David Bueno

La fotògrafa Lea Rodas ensenyant l’exposició durant la inauguració // David Bueno

L’Agrupació Folklòrica de Molins de Rei, ‘l’Agrupa’, acull fins a aquest diumenge 16 una exposició organitzada per l’associació de Paraguaians de Molins de Rei dedicada a l’escriptor Roa Bastos. De la mà de la fotògrafa Lea Rodas, la mostra presenta un conjunt d’instantànies amb Bastos en diversos moments i espais.

Sota el títol “Roa Bastos en tres tiempos”, l’exposició retrata tres etapes diferents de la vida del protagonista: amb la família, amb els joves fent tallers i el retrobament després de l’exili. Sobre aquest últim àmbit, Rodas capta just el moment en què l’escriptor i guionista va tornar a trepitjar el poble on va créixer, Iturbe, i se’l veu participant en un seguit de situacions lúdiques.

Lea Rodas explica a Viu Molins de Rei que sempre anava amb la seva càmera sota el braç per poder estar preparada i fotografiar qualsevol situació que es produís. “Gràcies a això hem pogut conèixer aspectes del Roa Bastos que eren desconeguts, sobretot pel que fa a la seva vessant humana”, comenta la fotògrafa, i afegeix: “Ell tenia el seu caràcter i calia tractar-lo amb respecte perquè tenia 80 anys, però, quan el vaig portar a Iturbe, la gent el coneixia i sortia al carrer per saludar-lo”.

Les fotografies es van realitzar a la dècada dels anys 90, quan Bastos tornava al país després de tres dècades sense trepitjar el Paraguai. La novel·la “Hijo de Hombre” (1960) és una de les més destacades de la seva trajectòria, i es va convertir en un referent de la literatura llatinoamericana. Aquest prestigi que es va anar guanyat el va portar a rebre el premi Cervantes l’any 1989.

L’exposició es podrà visitar fins diumenge 16 de juliol a l’Agrupació Folklòrica de Molins de Rei, de dilluns a dissabte de 18 a 20 hores i diumenge de 12 a 14 hores.

Recomanacions personalitzades