De titulars i (manca de) compromís sociovergent: el ROM i la participació ciutadana a Molins de Rei

Carles Ros (CUP)

Aquest article va motivat per fer pública una pràctica que, tot i que bastant freqüent, creiem que no s’hauria de deixar passar. Les regidores de la CUP creiem que hi som per transformar la vila, afrontar debats de cara i avançar cap a una societat més justa, lliure i sostenible. Creiem que és la nostra responsabilitat impulsar debats clau, ja que per gestionar el dia a dia dels serveis ja tenim el cos de tècniques municipals i tota la seva experiència. Els representants dels partits hi som per afrontar, des de la part que ens pertoca a l’Ajuntament, els problemes d’habitatge, les desigualtats socials, la privatització dels serveis públics o en aquest cas, la participació ciutadana. No per aplaçar els debats i mirar cap una altra banda.

Ara farà un any (el 21 de juliol del 2016), a proposta del propi govern local, es va aprovar la constitució de la comissió per treballar el ROM (Reglament Orgànic Municipal), que ha de definir com els ciutadans, les entitats i els partits participen i interaccionen amb l’Ajuntament de Molins de Rei. Cal destacar que 40 anys després de la Transició i la recuperació de la democràcia, cap govern anterior ho ha intentat -el 2003, el govern d’ICV i ERC ja va dir que ho faria, però tampoc es va dur a terme-, i encara som un dels pocs municipis sense ROM, per tant, sense la principal eina que permetria més participació ciutadana institucional que la mínima que permet l’Estat Espanyol per via del ROF, el marc bàsic.

Per exemple, sense anar més lluny, si tinguéssim un ROM com el que ja vam proposar la CUP el 2012, les veïnes de la Rierada haurien pogut llegir i defensar la seva pròpia Moció al passat ple de juny, en comptes de necessitar que algun partit els la entréssim en nom nostre.

Carles Ros, Laura Peradalta i Àlex Maymó al local de la CUP

La regidora Laura Peradalta va explicar en roda de premsa el 25 de Maig de 2012 la proposta que va fer la CUP per modificar el ROM // Arxiu — Laura Herrero

La cronologia de la política “de titulars”:

El desinterès del govern que ens porta a creure imprescindible fer-ho públic és semblant a altres temes d’aquesta legislatura: el 21 de juliol de 2016 s’aprova la creació de la comissió d’estudi. El govern no la convoca fins al 21 de Novembre, per donar-nos una proposta tècnica que no presenta pràcticament cap novetat, i en format no editable (PDF bloquejat). Una proposta tant simple, que no hauria servit perquè col·lectius com les veïnes de la Rierada llegissin la seva pròpia moció. Un mes més tard, després de demanar reiteradament (fins a 5 cops) un document en format editable, l’acabem creant nosaltres mateixos (18 pàgines). Fins el 28 de febrer no es farà la primera reunió de treball, on no es debaten les nostres propostes fetes arribar en antelació ni les d’ERC, i no presenten cap proposta ni CiU ni el PSC, partits del govern. I des de llavors, i ja estem a juliol de 2017, silenci.

Ni se’ns contesten els correus demanant quan serà la propera reunió, ni les interpel·lacions reiterades als plens, ni les preguntes en persona. Però a través dels mitjans, és ben viva la política dels titulars: es fan notícies i notes de premsa dient que el govern apostarà per la participació ciutadana, però el ROM, principal eina, totalment aturat. Aquí tenim alguns exemples dels titulars:

Què proposem la CUP pel que fa a participació ciutadana?

Per una banda, creiem que totes les molinenques no podem caure en l’error d’esperar que unes representants i unes institucions, elegides cada 4 anys, siguin la solució a tots els problemes. Només la pròpia gent, organitzada, informada i crítica, tenim la clau que obre tots els panys, ja sigui el futur polític dels Països Catalans, aturar els desallotjaments injustos o un preu just del tiquet de la RENFE.

Però pel que s’escau a l’Ajuntament, i al ROM, hi ha moltes formes de facilitar la transparència, la participació i la co-responsabilització de la població des de la institució. Ja que tenim la possibilitat, utilitzem-la. La CUP, que portem anys demanant que s’afronti aquest debat, vam presentar 26 articles addicionals als 48 originals, incorporant seccions que reconeixen el dret dels ciutadans a ser informats i consultar la informació institucional, el dret a participar als òrgans municipals o el deure del govern a realitzar sessions d’audiència pública periòdiques, inclosos debats públics d’Ordenances Fiscals i Pressupostos abans de ser aprovats.

També, la CUP hem proposat l’addició d’articles que reconeixen i regulen el dret a la iniciativa ciutadana, el deure del govern a realitzar consultes ciutadanes o el dret dels ciutadans a sol·licitar-ne. També hi tractem la durada de les intervencions i del ple, per adequar-ho a una correcta conciliació laboral i familiar, i facilitar la participació i seguiment per part de la ciutadania (alguns plens acaben passada la mitjanit, moment en què s’obre el micròfon a la població per primer cop), i la creació d’un registre d’entitats i associacions que reconeixeria els drets dels ciutadans organitzats, que entre d’altres, hauria permès a les veïnes de la Rierada (o diversos col·lectius que ens ho demanen cada any) presentar les seves pròpies mocions contra l’acció del govern. A la imatge podeu veure alguns exemples dels articles que hem proposat.

Exemples dels articles que hem proposat. En aquest cas, propostes per atorgar drets a les entitats municipals // Carles Ros

Exemples dels articles proposats per la CUP. En aquest cas, propostes per atorgar drets a les entitats municipals // Carles Ros

 

Reflexions sobre la política institucional de CiU i el PSC a Molins

La manca de compromís del govern amb les seves pròpies propostes no és una novetat: el company Roger Castillo ens ho va explicar molt bé en un article analitzant el no-acompliment dels 7 acords de la pròpia formació de govern entre CiU i el PSC a Molins.

L’experiència d’aquests 6 anys de sociovergència ens ha dut a la conclusió que el govern de Xavi Paz i Joan Ramon Casals només actua si tindrà desgast en els resultats electorals. Doncs un cop més ens veiem obligades a fer públic aquesta manca d’interès d’un tema que ells mateixos van obrir fa un any per fer-ne un parell de titulars.

La CUP ja ho vam dir fa poc: cal un govern que afronti els debats clau que s’han anat posposant i els que vindran en clau municipalista a la futura república: la participació ciutadana, la mobilitat sostenible, el consum responsable i de proximitat, el model de producció i generació de residus o l’ús i la progressiva privatització de l’espai públic, entre d’altres. Això és el que nosaltres entenem per política valenta. Per gestionar els serveis existents ja tenim l’experimentat equip de tècnics municipals.

Carles Ros és regidor de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) a Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades

  1 comment for “De titulars i (manca de) compromís sociovergent: el ROM i la participació ciutadana a Molins de Rei

 1. dclosa
  12/07/2017 at 18:38

  Sr. Ros, ante todo, y con los tantos cambios de personal que ha habido en su formación, debería informar a la ciudadanía de quien es usted : su estado civil, si está casado o no, si tiene hijos o no, si paga el recibo del agua o vive en casa de sus padres, y si aparte de los 380€ que se ensaca cada mes por el simple hecho de ser regidor, en qué trabaja…. El tiempo va pasando , y sin hacer nada, posiblemente los regidores de la CUP creiem que hi son per transformar la vila, sin hacer nada, a pesar de sus gana de autoemplearse en gestionar el dia a dia del cos de tècniques municipals, que irónicamente y con peloteo, dicen, que tienen mucha experiència. Els representants dels partits no están para resolver problemas estatales, ni autonómicos, ni muchisimo menos el afrontar, sin tener competencias : els problemes d’habitatge, les desigualtats socials, la privatització dels serveis públics , etc ,etc. solo les está permitido el “meneo de la perdiz” y entretener a la plebe para justificar su sueldo , con eso de la participació ciutadana. Máxima : “ si no quieres resolver un problema, crea una comisión “ , como eso de la comissió ROM (Reglament Orgànic Municipal), que ha de definir com els ciutadans, les entitats i els partits participen i interaccionen con palabreria y sin echar instáncias por escrito, a las que hay que responder , y por el morro no responden l’Ajuntament de Molins de Rei. Todo promesas y más promesas : 40 anys després de la Transició , recuperació de la democràcia, ICV i ERC ja va dir que ho faria, però tampoc es va dur a terme, pero, eso si, todos cobrando, i al final, som un dels pocs municipis sense ROM, que permetria jugar amb la participació ciutadana
  Soñar con tortillas : les veïnes de la Rierada haurien pogut llegir, (los que sepan y no les asuste el negro sobre blanco ) una moció sobre la “gratuidad” de la urbanización , el passat ple de juny, y que supuso mucho trabajo el que la CUP y ERC els la entréssin , Uf , uf, … Mucho trabajo… Dudo mucho que la ciudadanía, que le aterroriza el negro sobre blanco, se entere a través dels mitjans con eso de la política dels titulars
  Poco ambiciosos son los de la CUP-Molins si el futur polític dels Països Catalans, se limitará solo en aturar els desallotjaments injustos o un preu just del tiquet de la RENFE, dudo mucho que si los del equip de govern actual , no responden , ni siquiera, y con total impunidad, a las instáncias presentadas en ventanilla , y las que responden no van firmadas y no respònden a lo que se les pregunta, mejore con eso de presentar les seves pròpies mocions en los plenos en contra l’acció del govern.
  Ciertamente : L’experiència d’aquests 6 anys de sociovergència ens ha dut a la conclusió que el govern de Xavi Paz i Joan Ramon Casals només actua per si tindrà desgast en els resultats electorals a les properes eleccións, y si que el tindraàn : CIU per la corrupció dels Pujol, i el PSOE per el No al Referendum , Palabreria barata, repetitiva y sin consistencia todo eso que suelta la CUP-Molins : futura república , participació ciutadana, la mobilitat sostenible, el consum responsable i de proximitat, el model de producció i generació de residus o privatització de l’espai públic, i que ellos ,los de la CUP , quieren gestionar , empleando a sus militantes ( el Maymo de camarero, el Castillo en el paro, …) els serveis existents , que diuen , diuen,.. diuen… que tenen un experimentat equip de tècnics municipals.
  No és función de un ayuntamiento el ponerle barreras al campo ni el combatre l’encariment del lloguer, , y en cambio , si la recuperació de l’espai públic de La Barrina , con las denuncias de los vecinos, “evitant la vinculació de l’oci i el carrer només al consum de productes (birres) , Eso si,….que no les quiten los 380 € /pleno y nos entretengan en los plenos con la defensa del referèdum de l’1 d’octubre fent campanya pel ‘sí’. De fet, ja formen part de la plataforma ‘MdR pel Sí’, amb el mateix objectiu. Mirant més enllà, aposten per “un projecte valent per governar el 2019 Catalunya republicana independent.
  Vaya sarta de mentirosos esos de CiU , y en especial el Casals , No vamos bien con tantas mentiras, Se les vé el plumero… y más el nuevo “delfin” y candidato ( sin oficio ni beneficio) de CiU a la alcaldia de Molins de Rei en las próximas elecciones municipales, Menos mal que Casals dijo que no será, y de que no quiere volver a ser alcalde, que quiere dejar la “patata caliente a otros” , y el Ramón está ilusionado, sus 2 años cobrando su sustancioso sueldazo que no cobrarìa ni en broma en la privada…, pero… solo piensa chupar del bote y quedarse 8 años. El mismo candidato Ramón Sanchez ha confirmado en la Radio Municipalista Municipal de que será él será el candidato. El bodrio de los paneles solares del anterior tripartito ERC(Romeu) + ICV(Arcas) + CIU(Marti + Casals) , por la flojera del actual y la anterior del gobierno de CIU en 6 años se someteran a consulta popular como se hizo con la carretera, y los containers de basuras enterrados serán suprimidos (¿el sopar dels idiotes o el negocio de los inéptos ‘). El Consejo de Seguimiento de la Crisis tal alardeado por CIU : Una estafa ; El ROM (Ram , ram, pata-plam….).otro fracaso más de la flojera de CIU
  La Nota de premsa de la Residencia , otra sarta de mentiras, les han adjudicado 6 plazas nuevas para los abuelos en el 2017 , quieren crear una comisión ( si no quieres resolver un tema, crea una comisión…) hasta el 30 de septiembre, para hablar de las otras 44 plazas y hasta 50, del año 2018 y 2019, y si habrá “temporalidad” (¿) o no, pero primero los de la Gene. deben enseñar la patita , “el convenio” y si és blanca o és negra , hacer la residéncia. Si el dia 2 de octubre , el Ajuntament no ve la patita , tendremos un “problema”. De momento , la Gene. les contradice, y dice que si Molins de Rei tingués l’edifici construït cediria les places sense problema, després de molts anys d’espera, una nova residència. “Els de CIU fan notes de premsa y sortir a la foto, però no compromisos clars”, “Ja n’hi ha prou de CIU de dir mitges veritats”, i “S’omplen la boca en dir de que som el millor poble del Baix Llobregat i no n’hi ha cap altre de governat pitxor”….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *