L’Ajuntament actua a les clavegueres contra el creixent número de paneroles

Amb l’estiu i la calor s’han vist més paneroles als carrers, un fenomen en augment els últims anys. S’ha iniciat una campanya de tractaments a les clavegueres per eliminar-les. Això pot fer que en algun moment apareguin més insectes morts al carrer.

Una panerola morta al carrer en una imatge d'arxiu // mingusmutterUna panerola morta al carrer en una imatge d'arxiu // mingusmutter

Una panerola morta al carrer en una imatge d’arxiu // mingusmutter

Les paneroles o escarabats de cuina -el que es coneix en castellà com a ‘cucaracha’– es fan notar més amb l’arribada de la calor. Alguns veïns s’havien queixat que havien vist paneroles mortes al carrer, i l’Ajuntament assegura que això es deu, precisament, als tractaments que fan per eliminar-les. Però també al creixement de la presència d’aquest insecte els últims anys.

Si hi ha més paneroles és per diversos factors. L’Ajuntament apunta al clima: les altes temperatures i que no hi ha hagut pluges torrencials, juntament amb el canvi climàtic. Alhora, a les normatives ambientals: costen més d’eliminar per “la impossibilitat d’utilitzar productes d’elevada toxicitat que afecten el medi ambient”.

Però també s’han fet més visibles, precisament, pels tractaments contra elles. El consistori assegura que a finals d’abril va començar una campanya que fa inspeccions a les clavegueres cada quinze dies aproximadament per detectar-les i fer el tractament de desinsectació amb productes químics. Quan es fa, intenten fugir i surten al carrer, però acaben morint al cap de poc.

Les actuacions s’han intensificat amb la calor però s’aniran espaiant a mesura que hi hagi menys insectes. El consistori també recomana als veïns que facin una neteja anual dels baixants i registres de casa seva perquè les paneroles no puguin accedir-hi. Si algú en troba, recomanen que es notifiqui a l’Ajuntament.

Recomanacions personalitzades