Molins de Rei aconsegueix sis noves places de residència per a gent gran

L’Ajuntament i la Generalitat creen una comissió que, durant el mes de setembre, ha de marcar el calendari de noves places dels pròxims anys i pot donar viabilitat a la creació d’un nou equipament. 

Imatge d’una concentració de la PARM a favor d’una nova residència d’avis // Arxiu — Jose Polo

Les molles. De moment no el pa sencer. L’Ajuntament ha fet públic aquest dimarts que, durant el 2017, la Generalitat de Catalunya concedirà sis noves places públiques de residència per a gent gran a Molins de Rei. La reivindicació ciutadana, organitzada a través de la Plataforma d’Afectats per la Residència de Molins de Rei (PARM), en reclama un mínim de 50 per poder fer possible una nova residència al municipi. Ja tenen 5.000 signatures. La llarga llista d’espera fa que aquesta sigui la necessitat real.

Les sis noves places estaran situades en una empresa privada, el Centre Mèdic Molins de Rei, perquè a l’actual residència d’avis Josep Mestre ja no hi caben més persones. “No és el que nosaltres haguéssim volgut, nosaltres creiem que aquest any ens tocaven vint places”, ha reconegut l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CDC). “L’Ajuntament de Molins de Rei veu aquest anunci amb esperança, però també se li ha acabat la paciència”, afegeix el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC). “Ja fa molts mesos i molts anys que parlem”, ha afegit. De fet, l’any 2006 la Generalitat ja tenia compromisos amb el consistori i es van incomplir. El mateix va passar amb les noves promeses de l’any 2009.

Comissió mixta Generalitat – Ajuntament

Si el futur més immediat són aquestes noves sis places, tant l’Ajuntament com la Generalitat són conscients que no són, ni de bon tros, suficients. Per això les dues institucions han creat una comissió bilateral amb un compromís clar: signar al setembre un conveni amb els increments concrets de places per al 2018 i el 2019. El govern municipal format per CDC i PSC estima que, com a mínim, s’haurien d’afegir 50 places a les actuals. Serien suficients per fer un edifici nou. Els terrenys -ubicats a l’aparcament de cotxes provisional situat al costat del Centre d’Atenció Primària del barri de la Granja- ja estan reservats per part de l’Ajuntament. És “el límit” on pot arribar el consistori.

Si arribats al setembre, la Generalitat no concreta, el consistori començarà els tràmits de licitació de la creació de la nova residència. La seva adjudicació, però, estarà condicionada a que la Generalitat hagi donat les 50 places noves. D’aquesta manera, la sociovergència vol deixar clar de qui és la responsabilitat de que Molins de Rei no tingui una nova residència. De fet, ja van recordar recentment que el Govern de Catalunya no complia els seus compromisos en aquest sentit.

“Cal fer pedagogia sobre qui és responsable de què per tal de tenir una nova residència d’avis”, insisteix Xavi Paz. “L’Ajuntament farà tot el possible per tal de tenir una llar d’avis nova a Molins de Rei. Ara bé, això ho ha de fer condicionat a evitar que hi hagi una residència d’avis i que no hi hagi places públiques perquè no hi hagi qui les pagui. Això és responsabilitat de la Generalitat”, ha sentenciat el socialista. “De debò, per les converses que hi ha hagut, estic convençut que la Generalitat arribarà a concretar”, ha valorat l’alcalde i al mateix temps diputat de Junts pel Sí -partit que governa a la Generalitat- Joan Ramon Casals. En aquest sentit, Casals ha destacat el fet que la Generalitat i l’Ajuntament s’hagin posat d’acord per elaborar un comunicat de premsa conjunt sobre el tema. “Hem vist bona voluntat”, remata Casals.

Debat sobre si cal fer un nou edifici

En roda de premsa, s’ha incorporat un element nou que s’ha de “debatre amb la resta de formacions polítiques i la PARM”  Hi ha dues possibilitats: fer un nou edifici o bé que les noves places estiguin situades al Centre Mèdic Molins de Rei, com les sis places noves d’aquest 2017. “Sempre ho hem dit, el que volem fer és una nova residència”, assegura Casals. Ara bé, fer-ho implicaria tancar l’actual Josep Mestres que “està molt ben valorada pels usuaris” segons l’alcalde i que les persones que ara estan ateses al costat de l’Església passin al barri de la Granja. “Hi ha gent que li agrada com funciona l’actual residència, per això s’ha de debatre”, conclou l’alcalde.

Recomanacions personalitzades