Rufián inicia al Canal la campanya pel referèndum recordant “els barris on només hi havia fang”

El portaveu adjunt d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha començat la campanya pel referèndum al barri del Canal de Molins de Rei. Ha comparat els dubtes que genera “construir un nou país” amb els barris que la gent va fer “on només hi havia fang”.

El regidor Eduard Suárez va acompanyar Gabriel Rufián el dia després de saber data i pregunta al referèndum // Jordi Julià

El regidor Eduard Suárez va acompanyar Gabriel Rufián el dia després de saber data i pregunta al referèndum // Jordi Julià

Just el dia després que es conegués la data i la pregunta per al referèndum sobre la independència de Catalunya, dissabte passat el republicà Gabriel Rufián visitava Molins de Rei en un acte organitzat per la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya. Ha estat el primer acte polític que s’emmarca en la plataforma de partits i entitats ‘MdR pel Sí’. El polític va adoptar un to diferent del que sol tenir a les seves mediàtiques aparicions del Congrés dels Diputats: en comptes d’adreçar-se als polítics espanyols intentava posar-se a la butxaca a persones de barri.

Per això, l’elecció del lloc per fer l’acte no era casual: es va fer just davant de l’Associació de Veïns del barri per excel·lència de Molins de Rei: el Canal (o Incresa, tal com un veí va cridar durant l’acte). Rufián va recordar diverses vegades que s’ha criat en “un barri com aquest”, el barri de Fondo de Santa Coloma de Gramenet. “Tots ells són barris on no hi havia res, on només hi havia fang, i que els veïns van construir amb les seves mans. Que no ens diguin que és impossible crear un nou país”, va dir el parlamentari.

En la mateixa línia, el seu discurs va posar molt d’accent en les esquerres i molt poc en el nacionalisme. “La gent no menja de pàtria”, va afirmar. Per ell, la independència ha de servir “per tenir-ho tot i per canviar-ho tot. Sinó no té cap mena de sentit”. A més, va defensar que volen fer la independència “pensant també en Espanya, per fraternitat amb els altres pobles”. Com és habitual, qui va ser portaveu dels independentistes castellanoparlants Súmate, anava alternant el català i el castellà.

160 persones van escoltar Gabriel Rufián davant l'associació de veïns del Canal // Jordi Julià

160 persones van escoltar Gabriel Rufián davant l’associació de veïns del Canal // Jordi Julià

Efectes de la independència a Molins de Rei

El regidor d’ERC a l’Ajuntament Eduard Suárez va conduir l’acte fent preguntes al convidat. Suárez va incidir en el caràcter del barri del Canal de manera més concreta: “És un barri que s’ha transformat molt, gràcies a la voluntat dels seus veïns. No hi ha hagut mai canvi sense lluita popular”, va dir Suárez. Pel regidor molinenc, amb la independència podrien tornar les urgències 24 hores a l’ambulatori, s’evitaria que passessin incidents com el dels passatgers tancats a l’estació amb Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra ocupats i es podria reduir la ràtio per alumne a les escoles molinenques.

Tot plegat, davant d’unes 160 persones que van escoltar l’acte ja fos assegudes a les cadires que es van col·locar, de peu o a les terrasses dels bars que hi ha a la mateixa plaça. Entre els assistents, el membre de la plataforma ‘MdR pel Sí’ Jordi Romeu amb la samarreta de la plataforma, i membres del PDECat. Un d’ells, Jordi Pradell, va aprofitar el torn de preguntes per preguntar per la política d’immigració en la Catalunya independent. “S’haurà de decidir el dia després del referèndum, però jo aposto per que ningú és il·legal”, va ser la resposta de Rufián.

Recomanacions personalitzades