Propietaris de gossos es queixen de l’ús de sofre als carrers de Molins de Rei

Presenten instàncies a l’Ajuntament, porten el cas al Síndic de Greuges i comencen una campanya a través de les xarxes socials. El consistori està elaborant un cens i no descarta sancionar les persones que utilitzen aquest mètode. 

Imatge d’una de les campanyes Dog Molins // Dog Molins

No resulta complicat trobar a Molins de Rei carrers amb sofre sobre les voreres. És un mètode, no efectiu i perillós, per evitar que els animals facin les seves necessitats en un punt concret. Normalment es fa servir per a evitar miccions a les façanes. Davant d’això, diversos propietaris de gossos englobats a l’entitat Dog Molins s’han queixat a l’Ajuntament de forma reiterada. Ho fan ara fa “gairebé dos anys”, segons expliquen.

“El sofre és una substància perillosa que pot afectar a la salut quan és inhalat, ingerit i/o per contacte amb la pell. Els efectes de l’exposició poden incloure ulceració de la pell, conjuntivitis, inflamació de la mucosa nasal, falta de respiració, asma i traqueobronquitis. A més, es tracta d’un sòlid altament inflamable”, asseguren des de Dog Molins.

També recorden que al capítol VI de l’article 108 de l’ordenança de convivència ciutadana de Molins de Rei s’assegura que “està prohibit tirar o abandonar en espais públics qualsevol tipus d’objecte o producte”. Aquesta llei dicta que això és una falta lleu o, si és en gran mesura, una falta molt greu. “S’especifica també que no poden utilitzar-se productes de neteja que no estiguin homologats o que suposin efectes nocius per al medi ambient o les persones”, afegeixen. En resum: l’ús del sofre és il·legal.

En aquest context, han elevat queixes a l’Ajuntament de Molins de Rei. Busquen solucions per activa i per passiva però, de moment, no arriben. Reconeixen que el consistori els escolta però reclamen accions per evitar el problema. I el problema, ara per ara, segueix vigent.

Per això van decidir portar el tema al Síndic de Greuges. Després d’estudiar el cas, Rafael Ribó els va contestar a data del 21 de maig de l’any passat: “L’Ajuntament m’ha fet saber que per Decret d’Alcaldia núm. 476 de 16 de març de 2016, s’havia constituït una ponència tècnica per la modificació de la vigent ordenança de convivència vilatana i un dels temes que es volia tractar era la possible incorporació d’un article que regulés l’ús de sofre a la via pública per part dels vilatans i vilatanes que l’utilitzen com a repel·lent de miccions de gossos en les façanes”. Per això Ribó va decidir tancar el cas en aquell moment.

Però des de Dog Molins han tornat a portar el el conflicte al Síndic perquè des de llavors no han vist “cap campanya ni voluntat” per part de l’Ajuntament de Molins de Rei. El Síndic els ha contestat que es tornarà a posar en contacte amb el consistori per estudiar el cas. “Ara estem esperant”, assegura un portaveu d’aquesta entitat. Com a última opció, Dog Molins valora l’opció de “denunciar l’Ajuntament per no complir la llei de convivència ciutadana i per posar en perill la salut pública”, adverteixen.

L’Ajuntament elabora un cens i no descarta sancions

L’Ajuntament assegura que l’efectivitat del sofre per evitar que els animals facin les seves necessitats és una “creença popular” sense base científica. A més, afegeix que el seu ús pot comportar “problemes a animals i persones”. “És inflamable i nociu”, sentencien, donant la raó als propietaris de gossos.

Fonts municipals reiteren que és “il·legal” utilitzar-ho. De moment, les accions que el govern municipal format per CDC i PSC estan prenent per evitar la seva utilització es redueixen a la realització d’un “cens d’aquests tipus de pràctiques”, segons expliquen aquestes mateixes fons.

Ara bé, en un futur i “abans de sancionar”, es farà una “campanya de sensibilització” per informar als propietaris que no poden fer ús del sofre amb aquestes finalitats. “Després poden arribar sancions”, asseguren des de l’Ajuntament de Molins de Rei, que no ha facilitat el calendari d’aquestes actuacions.

Recomanacions personalitzades

  4 comments for “Propietaris de gossos es queixen de l’ús de sofre als carrers de Molins de Rei

 1. Pere Bancs
  10/06/2017 at 16:24

  Pobrets gossos…. No us heu fixat la pudor que fan algunes cantonades. Això dels gossos ja comença a passar de mida, tenen més drets ells que les persones. És que ens estem tornant bojos?

  • Elena E.
   12/06/2017 at 17:02

   Pere, em sembla que t’has deixat de llegir la part que diu que el sofre també pot ser perjudicial per a les persones.

  • 12/06/2017 at 17:50

   Si seguim amb el mateix reglament que apliqués que hi penses sobre la merda que deixa la gent al carrer?el que hauries de fer, es anar al ajuntament o al centè d’atenció al ciutadà i posar una instància..no posar sofre.
   El drets els tenim,perquè també paguem impostos per tindré gos i dels mes cars del baix Llobregat, està clar que això no vol dir que tenim dret a orinar a les façanes.
   Saps que ara ho pots denunciar? Sembla que no t’has llegit el manual de convivència? Saps qui ha proposat que puguis denunciar-ho? Els mateixos propietaris de gossos , clar, els que també son cívics!.
   Que hi han!

 2. Letícia
  10/06/2017 at 21:43

  Genial campanya, recordo fa dos anys en una de les sortides del Camell al vespre, estava en una porteria on hi havia d’aquest producte a terra i amb les espurnes es va activar el sofre i hi sortia fum i flames; tenia dues nenes d’uns 5 i 7 anys al meu costat, vaig avisar a l’home que anava amb elles perquè totes tres vam començar a tossir i ens costava respirar, ens vam moure. Em va sorprendre que l’ajuntament que s’esforça tant en tants actes traient cotxes per exemple i fent d’altres preparatius….no assegurés un recorregut i garantís que era lliure de riscs innecessaris per a les persones assistents, ara m’adono que hauria d’haver deixat constància d’aquest incident. Aquesta campanya està molt ben argumentada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *